Thomas Bo Larsen sprang ud som ordblind: Der røg ti kilo fra hver skulder
- Det var en kæmpe lettelse. Det var som om, der røg ti kilo fra hver skulder, fortæller Thomas Bo Larsen om at springe ud som ordblind. Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix/Arkiv
Skuespiller Thomas Bo Larsen var 25 år, før han blev afsløret som ordblind.

Thomas Bo Larsen er kendt som den hårdkogte politibetjent Mads Justesen i tv-serien Bedrag.

Men privat har den 53-årige skuespillere kæmpet med usikkerhed og frygten for at blive stemplet som dum.

Han er nemlig ordblind, og det tog ham mange år at turde fortælle det til omverden. 

- Det var meget hårdt og svært for mig at være ordblind. Indtil jeg sprang ud, fortæller Thomas Bo Larsen til Avisen.dk. 

Han opfordrer nu børn og voksne til at stå frem med deres læse- og skriveproblemer.

Ballademager 

Thomas Bo Larsen er opvokset i Bagsværd, nordvest for København. Han var en selvsikker dreng med stor fantasi og krudt i bagen. Han elskede at lege og begyndte allerede som 11-årige at spille amatør-teater.

Men i skolen knækkede selvtilliden. Han havde svært ved at læse og skrive, og var bange for at blive ydmyget og være til grin over de andre.

- Jeg forstod intet af, hvad der foregik. Jeg frygtede jo at blive kaldt op til tavlen og stå der og være til grin. Så i stedet lavede jeg en masse ballade for at aflede opmærksomheden fra min ordblindhed, fortæller Thomas Bo Larsen. 

Han blev hurtigt stemplet som ballademager, og fandt ikke meget støtte hos lærerne. 

I syvende klassen sagde en lærer til ham og resten af klassen, at 'det bliver ikke rart for Thomas, når han bliver voksen. Han får svært ved at finde en kæreste, for han kan jo ikke skrive noget kærestebrev'. 

- Og der besluttede jeg mig for, at jeg aldrig ville have, nogen skulle finde ud af, at jeg var ordblind, fortæller Thomas Bo Larsen. 

Og det lykkedes ham at holde det skjult, indtil han var 25 år.

Skulle læse Shakespeare

Han droppede ud af skolen som 15-årig og blev bagerlærling. Og selvom det til tider var problematisk at følge bageopskrifterne, så dækkede han over sin ordblindhed.

Efterfølgende fik han job som fabriksarbejder, arbejdsmand og glarmester. Men skuespillet trak stadig i ham, og som 24-årig blev han optaget på Skuespillerskolen. Og her afslørede en underviser Thomas Bo Larsens hemmelighed. 

- De gav mig Shakespeares samlede værker, som jeg skulle læse. Jeg prøvede at skjule, at jeg ikke kunne læse i to-tre måneder, men til sidst kom en lærer hen til mig og sagde: Thomas, jeg tror, du er ordblind. 

Derfra vendte tilværelsen for Thomas Bo Larsen. Han blev testet, fik hjælpemidler, og i stedet for at læse pensum, fik han lov at se det på film. 

- Det var en kæmpe lettelse. Det var som om, der røg ti kilo fra hver skulder.

Skam og frygt

- Mine medstuderende troede jo, jeg var doven, fordi jeg ikke kunne lære teksterne så hurtigt som dem. Men da jeg sprang ud som ordblind, fik jeg jo en masse hjælp. Det skulle jeg jo have gjort rigtig, rigtig mange år tidligere, erkender Thomas Bo Larsen. 

Han har i forbindelse med den Internationale Ordblindeuge holdt foredrag for flere hunderede skoleelever og opfordret de unge til at tale åbent om ordblindhed. 

- Det gælder om at springe ud så hurtigt som muligt, så man kan få noget hjælp. Der er så meget it-værktøj med stavekontrol og stemmestyring, så det er også blevet meget lettere at være ordblind i dag, siger Thomas Bo Larsen. 

Han opfordrer også de voksne til at springe ud, selvom det for nogle stadig kan være et tabu. 

- For der er en masse skam og frygt forbundet med det at være ordblind. Men alt det kan kan slippe for, hvis man springer ud. 

- Vi ordblinde har en masse gode færdigheder, vi har nogle gange brug for lidt mere tid. Til gengæld er vi eksempelvis meget kreative. 

Ikke nødvendigt med kærestebrev 

Thomas Bo Larsen har i sin karriere som skuespiller medvirket i over 70 film og tv-serier og spillet med i over hundrede teaterforestillinger. Replikkerne lærer han udenad. 

Og han har, trods folkeskolelærerens formaninger, også haft succes hos det modsatte køn, røber han. 

- Jeg har aldrig nogensinde skrevet et kærestebrev. I stedet er jeg bare gået hen til pigerne og sagt: Jeg elsker dig!

Thomas Bo Larsen synes i det hele taget, at det er langt bedre at tale med mennesker ansigt til ansigt. 

- Så kan jeg bedre mærke, hvad de føler og hvad deres kropssprog siger. Der opstår ikke de der misforståelser, som når man skriver og ikke lige kan tolke stemningen på skrift. 

Idag skønnes det, at op mod syv procent af den danske befolkning er ordblinde. De har især problemer på jobbet. Læs mere her. 

via Listen To News