Misbrugere får redningskrans til 380.000 kr. - men måske er det for sent

Værestedet Clean House, der arbejder med indsatte, har fået penge til at køre videre de næste fire måneder. Hos Clean House er man glade for, at der er fundet penge - men det kan være alt for sent.
Socialborgmester i København, Jesper Christensen (S), står klar med en pose penge, så værested for indsatte kan køre videre.
Socialborgmester i København, Jesper Christensen (S), står klar med en pose penge, så værested for indsatte kan køre videre. Foto: Simon Skipper/Nils Meilvang/Scanpix

Værestedet Clean House i Københavns Nordvestkvarter har nu fået smidt en redningskrans i bestræbelserne på at sikre overlevelse.

Avisen.dk har tidligere skrevet, at værestedet stod til at lukke ved udgangen af 2017. Kassen blev smækket i efter, at to særtilskud på i alt 58 millioner fra satspuljemidlerne var blevet taget fra Københavns Kommune. 

En beslutning socialborgmester i København, Jesper Christensen (S), dengang kaldte for 'arrogant'.

Men nu åbnes muligheden for, at Clean House overlever - i første omgang i de første fire måneder af 2018. 380.000 kroner, der skal sikre driften i perioden, har Socialudvalget i København fundet.

Clean House er et anonymt værested, hvor tidligere kriminelle og tidligere stofmisbrugere kan komme og få hjælp til at opretholde en 'clean' livsstil.

Jesper Christensen mener, at værestedet løfter en vigtig opgave.

- Alle mennesker har uanset hvad, brug for hjælp til at finde en vej tilbage i et fælleskab, som det er at bo i København. Hvis vi ikke gør en indsats, for at der er støtte, kender vi historien. Det er skæbner, der så har tendens til at gentage sig selv. Det koster ud fra et menneskeligt perspektiv, og det koster samfundet penge, siger Jesper Christensen til Avisen.dk.

Kritik af satspuljen

Efter de fire måneder forhandler Københavns Kommune 'overførelsessagen', hvor penge der er tilovers på budgettet skal fordeles.

Derudover er Socialforvaltningen blevet bedt om at afsøge mulighederne for, at Clean House kan blive videreført som en del af budgettet for 2019.

Jesper Christensen fortæller, at han er 'ked af', at det først er nu, der er kommet en form for løsning. 

- Vores henvendelse til satspuljepartierne om at løfte deres ansvar, det er de løbet fra. De havde muligheden for at rette op på det, og det valgte de ikke at gøre, siger Jesper Christensen.

'Det kommer lidt sent'

Daglig leder af værestedet, Nicolai Raga Nordstjerne, kalder det for en 'nødløsning', der er kommet meget sent. For halvanden måned siden opsagde de det 300 kvadratmeter store lejemål og skal være ude inden første januar. Men han er glad for, at politikerne alligevel har fundet penge.

- Selvfølgelig er det glædeligt, at man vil redde værestedet. Det er jo bedre end ingenting, men det er en meget midlertidig redning, der kommer ret sent. Vi håber, det lykkes at finde nogle lokaler - men tidligere kriminelle og misbrugere er ikke lige dem, potentielle udlejere nødvendigvis vil have ind desværre, siger Nicolai Raga Nordstjerne til Avisen.dk.

Han fortæller, at han leder på livet løs efter et nyt lejemål til selve værestedet. Der er mange praktikske ting, der skal ordnes og kontrakter om it og telefoner, der skal ændres.

Avisen.dk har tidligere talt med 'Rene'. Han er en af dem, der har gjort brug af Clean House, og i dag er ude af kriminalitet.

Kommunen kan ikke genhuse

Værestedet Clean House er en del af Kris Danmark - Kriminelles Revanche i Samfundet. I 2015 gennemførte 33 ud af 42 indsatte deres program hos Kris Danmark. Midlerne er der fortsat ikke til at køre Kris Danmark videre, og man er igang med at afvikle organisationen, fortæller Nicolai Raga Nordstjerne.

Jesper Christensen fortæller, at han havde håbet satspuljepartierne havde hjulpet til med at løfte den økonomiske byrde og sikre at også Kris Danmark kunne overleve. Kris Danmark kostede 5,8 millioner om året.

Derfor har man kun kunnet finde midler til at videreføre værestedet Clean House, da værestedets opgave ligger tættest op af de kommunale opgaver.

Jesper Christensen anerkender, at redningskransen er smidt meget sent i forløbet, og håber at Clean House finder et nyt lejemål.

Men det bliver ikke sådan, at Københavns Kommune stiller et lokale til rådighed, fortæller socialborgmesteren.

- Vi hjælper gerne, men kommunen har ikke tomme lejemål til andet end vores egne formål. Men vi giver gerne råd og vejledning og forsøger at være behjælpelig - ligesom vi har været når andre organisationer har været i samme situation, siger Jesper Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.