Administration 

Tidligere hjemløs sendt på integrationsydelse: "Virker totalt sindssygt"

- Det virker fuldstændig tåbeligt, siger Per Michael Rasmussen, der er røget på integrationsydelse. (Foto: Privatfoto.)

Per Michael Rasmussen kæmpede sig fra et liv som hjemløs til egen bolig. Nu er alt sat over styr, fordi han er sendt på integrationsydelse.

En varm og ildelugtende stråle af tis ramte Per Michael Rasmussen i hovedet.

Han var netop faldet i søvn efter længe at have ledt efter et læsted i centrum af Odense. Bøjet over ham stod to unge, der sluttede deres bytur med at more sig på hans bekostning.

Hændelser som den gjorde livet på gaden opslidende, fortæller 51-årige Per Michael Ramsussen til Avisen.dk.

Fra efteråret 2008 til 2013 var han hjemløs. I den periode havde han hverken fast indkomst eller adresse, så han levede under systemets radar. Det rammer ham nu.

Siden 1. oktober har han fået integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

Han kan nemlig ikke bevise, at han i sin tid som hjemløs befandt sig i Danmark. Nu er Per Michael Rasmussen bange for at ryge tilbage på gaden.

- Det frygter jeg desværre, at det ender med, for jeg ser ikke noget alternativ lige i øjeblikket. Men det er helt klart ikke nogen drøm, faktisk vil jeg sige, alt andet end gaden. Jeg har drømt om et normalt liv, og så går de ind og straffer mig på den her måde, siger Per Michael Rasmussen.

Flere andre hjemløse står i samme situation. Hjemløse, der ikke kan bevise, at de har tilbragt mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark, overgår nemlig fra kontanthjælp til den omstridte integrationsydelse. Og det har allerede ramt flere, oplever herberger, de hjemløses landsorganisation SAND og Hus forbi.

"Jeg har ikke engang været i København"

"Begrundelsen er, at du ikke har opholdt dig i Danmark i mindst 7 år ud af de seneste 8 år."

Sådan står der i et brev fra Odense Kommune til Per Michael Rasmussen, som Avisen.dk har set. I brevet orienteres han om, at han skal på integrationsydelse. 

Men påstanden om, at han ikke har været i landet, har intet hold i virkeligheden, understreger Per Michael Rasmussen.

- Det virker fuldstændig tåbeligt. Hånden på hjertet og 100 procent sikkert, så har jeg sgu ikke engang været en tur i København eller noget andet. Jeg har ikke engang været over broerne i den periode, siger han.

I Odense Kommune vil man ikke svare på, om man mener, at Per Michael Rasmussen har været i udlandet eller ej. Kommunen har blot fulgt reglerne, pointerer Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det handler ikke om, at vi tror på Per Michael eller ej. Det handler om, at han skal komme med noget dokumentation for, at han har været i landet, og hvis ikke han kan det, så er han omfattet af integrationsbestemmelserne, siger områdechefen.

Det er især de såkaldte gadesovere, der er røget på integrationsydelse, for et ophold på et forsorgshjem eller en varmestue kan være dokumentation for, at den hjemløse ikke har været ude af landet. Andre former for dokumentation kan være bus- og metrobøder eller lægebesøg.

Villig til at bo i campingvogn

Per Michael Rasmussen skal være på integrationsydelse indtil juni 2019, fremgår det af kommunens orienteringsbrev. Det betyder, at han får en lavere indkomst, end han har været vant til.

På kontanthjælp fik han 8.337 kroner om måneden efter skat. På integrationsydelse får han 5.227 kroner efter skat. Han får altså lidt over 3.000 kroner mindre udbetalt om måneden på integrationsydelse.

På grund af den lavere månedlige indkomst, leder Per Michael Rasmussen efter et andet sted at bo end hans nuværende lejebolig. For nyligt bad han sit netværk på Facebook om hjælp til at finde et sted med billigere husleje.

"Campingvogn, anneks, mindre sommerhus". Alt havde interesse, skrev han. Men nødråbet gav ikke pote, så han leder stadig desperat efter en billigere lejebolig.

- Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre, for Odense Kommune har sagt nej til at hjælpe mig med indskudslån, fordi jeg har to i forvejen, fortæller han.

René Nielsen, der er socialrådgiver og udviklingskonsulent i de hjemløses landsorganisation SAND, kender sagen. Han har hjulpet en socialrådgiver, der har hjulpet Per Michael Rasmussen med at råbe kommunen op. Men hjælpen har intet ændret.

- Det kan godt undre mig, at kommunen ikke kan hjælpe ham med husleje, da der findes specifik hjemmel til dette, for hans sag skal ses i lyset af, at den her mand med næb og klør har kæmpet sig tilbage i samfundet og har været igennem en enormt positiv udvikling, siger René Nielsen.

Hårdt miljø

Tilbage i efteråret 2008 var det med Per Michael Rasmussens egne ord "eventyrlyst", der drev han ud på de fynske landeveje.

- Det var meget nemt at komme på eventyr, men meget sværere at komme væk fra det igen. Efter nogle måneder var jeg klar til at komme tilbage fra gaden, for den sætter sine spor på krop og ikke mindst sind, fortæller han.

Per Michael Rasmussen fortæller, at han ikke har nogen diagnoser og heller ikke har haft misbrugsproblemer, selvom han færdes i miljøer, hvor alkohol og hash er en del af hverdagen.

- Alt det må de godt have for min skyld. Når andre starter dagen med en iskold, foretrækker jeg altid min cola eller en kaffe, siger han.

Årene som hjemløs har gjort, at Per Michael Rasmussen holder af fred og ro. Der kan gå flere dage, hvor han kun snakker med sig selv og sin hund Jønsson. Selvom han tidligere har arbejdet på fabrik og et støberi i Kerteminde, leder han i dag efter et job, hvor han har mulighed for at være sig selv, fortæller han.

Drømmescenariet er at køre lastbil.

Alt sat over styr

Vejen mod et chaufførjob er efterhånden inden for rækkevidde, mener Per Michael Rasmussen, der er ufaglært.

- Jobcenter Odense gør alt, hvad de kan, for at hjælpe mig videre. I sommer smed de 30.000 kroner efter mig ved at sende mig på et seks ugers AMU-kursus, og nu bygger de videre på det. Problemet er, hvis jeg ryger ud igen, så ryger alt det der på gulvet, og så kan jeg starte forfra, siger han.

Socialrådgiver og udviklingskonsulent René Nielsen mener, at det på flere niveauer er en dårlig idé ikke at række ud efter mennesker som Per Michael Rasmussen:

- Hvis han bliver hjemløs igen og havner på et forsorgshjem, er det jo også enormt dyrt, da en herbergsplads koster i omegnen af 30.000 kroner per person om måneden. Det er dyrt i økonomi og sidst men ikke mindst meget dyrt i menneskeskæbner.

Kommune: Vi kan rådgive bedre

I Odense Kommune bør man fremover blive bedre til at ringe til borgere som Per Michael Rasmussen, påpeger Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det kan jo sagtens være, at der inde i sundhed.dk ligger lige det dokument, som Per Michael skal bruge, men at han bare har svært ved at finde det. Og det har vi ikke gjort i den konkrete sag, og nu er det jo ny og ret speciel lovgivning, så det skal vi da bruge læringsmæssigt til at blive dygtigere, siger han.

Er det en god økonomisk og social prioritering, at I ikke hjælper Per Michael Rasmussen mere?

- Ydelseselementet i det her er jo en af de kolde dele af det her. Det handler alene om, at der sidder nogle og vurderer, om du er omfattet af en bestemt gruppe, og der ligger ikke en socialfaglig vurdering af den enkelte borger, siger Søren Thorsager.  

Mangler overblik

I Odense er 150 borgere med dansk statsborgerskab kommet på integrationsydelse. Men det er ikke blevet kortlagt, hvor mange af dem, der er hjemløse, forklarer Søren Thorsager.

På landsplan er der heller ikke overblik over, hvor mange hjemløse, der er havnet på integrationsydelse, oplyser de organisationer og herberger, som Avisen.dk har været i kontakt med.

Heller ikke Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har tal på, hvor mange hjemløse, der er berørt af de nye regler i integrationsloven, der trådte i kraft 1. juli i år. Hensigten med integrationsydelse er, at nytilkomne udlændinge skal have mindre økonomisk hjælp fra det offentlige.

I Odense undrer Per Michael Rasmussen sig.

- Det virker totalt sindssygt. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal kunne overleve, hvis jeg samtidig skal betale min husleje og løbende regninger. Det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Per Michael Rasmussens budget:
  • I alt får Per Michael Rasmussen 7.187 kroner udbetalt om måneden, fordi han udover integrationsydelse får boligstøtte og det såkaldte § 34 tillæg, der er en særlig boligstøtte.
  • Hans faste udgifter til husleje, el og varme er på cirka 4.504 kroner om måneden.
  • Hans rådighedsbeløb er altså omkring 2.683 kroner om måneden.
  • Øvrige faste månedlige udgifter udover mad er buskort (418 kroner), Youseemobil (393 kroner) og udgifter til hundemad (300 kroner). 
  • I oktober fik Per Michael Rasmussen bevilliget et engangsbeløb på 5.772,70 kroner til husleje, el og varme fra kommunen. Det betød, at han i den måned ikke modtog den særlige støtte (§ 34) på 1.265,88 kroner.  
  • Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2. Det tillæg har Per Michael Rasmussen ikke søgt om, da han er bange for, det vil blive modregnet hans øvrige ydelser. 

 

UDVID

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen