Ansatte i Socialforvaltningen, frivillige organisationer og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har dannet en usædvanlig alliance i dette efterår.
Sammen kæmper de for at få politikerne på Christiansborg til at forkaste regeringens planer om at afskaffe to særtilskud til Københavns Kommune.
De to tilskud udgør tilsammen 58 millioner kroner, der bruges på at hjælpe hjemløse og stofmisbrugere.
Overborgmester Frank Jensen advarer kraftigt mod at droppe milliontilskuddet som en del af de igangværende forhandlinger om satspuljen.
- Københavns Kommune vil kraftigt opfordre satspuljepartierne til at gå imod en afskaffelse af de to tilskud til København. Konsekvensen heraf vil være omfattende og ødelæggende for en lang række af de mest udsatte borgere i København, skriver han i et brev til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.
Ansatte til tasterne
Ifølge en oversigt fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune bruges milliontilskuddet blandt andet til at betale for 54 herbergspladser til hjemløse, tre væresteder til psykisk sårbare, 32 pladser på døgntilbud til udsatte borgere og behandling af 175 udsatte stofmisbrugere.
Se hele listen her
Også de ansatte i Socialforvaltningen i Københavns Kommune er gået til tasterne for at gøre folketingspolitikerne opmærksomme på deres bekymring.
- Kære politikere: De allermest socialt udsatte mennesker er ikke bare et københavner-problem. Det er et landspolitisk problem, hvilket der da også har været en erkendelse af siden 2003.
- Vi håber, at I vil bakke op om disse tilbud og være med til at sikre deres fortsatte eksistens. Ikke for Københavns Kommune skyld og heller ikke for vores skyld, men for de meget udsatte og skrøbelige borgere, der bruger dem, lyder det i et åbent brev fra blandt andre socialrådgivere, socialpædagoger og HK-ansatte i Socialforvaltningen.
Også en gruppe af frivillige organisationer, der arbejder med socialt udsatte og hjemløse, har rettet henvendelse til politikerne på Christiansborg.
V: Kommunen har ansvaret
De mange henvendelser gør indtryk på Venstres socialordfører, Carl Holst. Han understreger dog, at ansvaret for den sociale indsats ligger hos Københavns Kommune.
Derfor kan kommunen prioritere anderledes og afsætte penge til de projekter, som i dag finansieres af de to særtilskud.
- Københavns Kommune kunne lade det fortsætte lige som andre kommuner, der ikke har særtilskud, men som i det kommunale budget afsætter penge til socialt arbejde. Det er også en kommunal opgave at drage omsorg for socialt udsatte og ikke kun noget, man skal gøre omkring et forhandlingsbord i Folketinget, siger Carl Holst til Avisen.dk.
Det vil dog ifølge Frank Jensen gå ud over den kommunale service på andre områder, understreger han i brevet til Folketinget.
- Københavns Kommune er – i lighed med landets øvrige kommuner – bundet af en stram statslig styring af serviceudgifter. En overtagelse af den statslige finansiering vil betyde, at København (for at holde sig under loftet over serviceudgifter) må finde pengene i andre kommunale serviceydelser (daginstitutionspladser, plejehjem, skoler, sociale botilbud eller lignende), skriver Frank Jensen.
Gadejuristen frygter lukning
Blandt de organisationer, som er afhængig af støttemidlerne fra de lukningstruede puljer, er Gadejuristen, som hvert år modtager omkring en million kroner fra særtilskuddet til København.
Gadejurristen yder gratis retshjælp og støtte til stofmisbrugere, hjemløse og prostituerede, men stifter Nanna Gotfredsen frygter nu for projektets eksistens.
- En pulje, der er afgørende for vores arbejde, står til at blive lukket. Derfor ved vi lige nu ikke, om vi kan fortsætte arbejdet næste år, hvis politikerne holder fast i beslutningen.
- Vi har respekt for økonomisk prioritering, men vi kan simpelthen ikke se, hvem hjemløse, stofafhængige og gadesexsælgere og andre svært udsatte skal henvende sig til i stedet for med deres komplekse juridiske problemer og grove krænkelser begået af offentlige myndigheder, skriver Gadejuristen på sin Facebook-profil.
Selvom Venstres Carl Holst går ind for at droppe særtilskuddet til Københavns Kommune, håber han også, at projektet kan overleve.
- Jeg synes, gadejuristen gør et fremragende stykke arbejde, og jeg håber og tror, det kan fortsætte. Men fordi noget tidligere har været finansieret af satspuljemidler på grund af et særtilskud i København, behøver det ikke at gøre det, når særtilskuddet ophører, siger Carl Holst.