Tidligere Bios-redder står frem: Vi brød reglerne

"Jeg tænkte, at det var hjælp til selvhjælp. Vi fik et honorar for at tage ekstravagterne, og jeg ville selvfølgelig gerne tjene en ekstra skilling," siger tidligere redder i Bios Casper Behrendt. (Foto: Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv)

En tidligere Bios-redder står frem og fortæller, hvordan han kørte flere døgnvagter i træk.

Den 2. september 2015 satte ambulanceredder Casper Behrendt sig for første gang bag rettet i en af Bios' ambulancer.

Den 30-årige redder fra Kastrup havde opsagt sin stilling hos Falck i Region Hovedstaden for i stedet at prøve kræfter med den helt nye ambulanceoperatør som fastansat redder på stationen i Kerteminde.

- Jeg glædede mig til at få nye udfordringer og få lov til at starte noget nyt op. Bios var den nye spiller på markedet, og som redder kunne man være med til at præge det, siger Casper Behrendt til DR Fyn.

Lysten til at sætte sit aftryk på Bios fik ham til at blive tillidsmand på stationen i Kerteminde. Et hverv han besad fra 30. november 2015, til han stoppede i Bios den 29. februar i år.

- Når der kommer en ny spiller på markedet, stiller det krav til de selskaber, der er der i forvejen, og de bliver nødt til at oppe sig. Det er sundt med noget nytænkning, fortæller Casper Behrendt.

Men fra Bios overtog ambulancedriften den 1. september, begyndte udfordringerne hurtigt at melde sig for Casper Behrendt og kollegaerne.

- Der kom en masse besked om ekstravagter, og vi kørte mange dobbeltvagter. For skulle driften løbe rundt, så krævede det, at mange af os tog ekstravagter, husker Casper Behrendt.

Ville hjælpe til

Manglen på mandskab var så stor, at vagtplanen ville falde fra hinanden, hvis redderne ikke var villige til at træde til. Derfor var Casper Behrendt klar til at trække sin del af læsset.

- Jeg tænkte, at det var hjælp til selvhjælp. Vi fik et honorar for at tage ekstravagterne, og jeg ville selvfølgelig gerne tjene en ekstra skilling, siger Casper Behrendt.

I oktober kørte han flere gange både tre og fire døgnvagter efter hinanden på forskellige Bios-stationer på Fyn og i Jylland.

Det fremgår af den vagtplan, som Casper Behrendt har vist til DR Fyn og Fyens Stiftstidende.

Casper Behrendt vidste godt, at de mange døgnvagter i træk var et brud på reglerne.

Han forsvarede det over for sig selv med, at ekstravagterne lå på stationer med få udrykninger.

- Vi ville gerne have, at Bios kom godt i gang. Jeg ville gerne hjælpe til, så godt jeg kunne, og det var en af mulighederne, siger Casper Behrendt.

I dag fortryder han, at han kørte flere døgn i streg.

- Set i bakspejlet er det ikke i orden. Man er blevet presset hele vejen igennem, og tingene skulle bare løbe rundt, fortæller Casper Behrendt og uddyber:

- Jeg ville gerne have, at det gik godt. Kunne jeg gøre det om, så havde jeg taget ekstravagter, men ikke dobbeltvagter.

Direktør lovede bedring

Samtidig havde han og de andre reddere en forventning om, at situationen snart ville blive bedre. For det var præcist, hvad Bios-direktør Morten Hansen flere gange lovede dem.

Ifølge direktøren var der nemlig både danske og tyskere reddere på vej til undsætning for at aflaste de hårdtarbejdende Bios-reddere.

- Vi hørte hele tiden: Nu kommer der 40 nye reddere. Nu kommer 60 flere. Tyskerne er på vej, de skal bare lige godkendes, og så kunne driften være optimal. Men det fortsatte, og 1. januar 2016 besluttede jeg, at nu skulle det stoppe, siger han.

Han oplevede i samme periode, at Bios' ledelse blev mere og mere fjern fra medarbejderne. Til sidst var tilliden til ledelsen og særligt direktør Morten Hansen helt væk hos Casper Behrendt.

- De var svære at få fat i. Når man ringede, gik telefonen direkte på telefonsvareren, eller når man sendte en sms, fik man en besked om, at der ville blive ringet tilbage, men man hørte aldrig noget, forklarer han.

Som tiden gik, blev overvejelser om at forlade Bios også større og større for Casper Behrendt.

Særligt fordi situationen på redderfronten på ingen måde blev forbedret, samtidig med mange reddere ikke fik udbetalt den korrekte løn.

I januar tog han konsekvensen og opsagde sin stilling hos Bios med udgangen af februar.

Casper Behrendt forlod Bios efter seks måneders og med en indtægt, der var forøget med mere end 100.000 kroner takket være de mange ekstravagter.

Han fremhæver det gode kammeratskab mellem redder og den store tillid, som blev vist til dem, som de mest positive ting hos Bios. Casper Behrendt begyndte 1. marts som ambulanceredder i Region Hovedstaden.

Bios-direktør Morten Hansen opfordrer redderne til selv at tage et ansvar.

- Jeg understregede i efteråret både i pressen og internt i BIOS, at dobbeltvagter ikke må forekomme. Derfor er jeg selvfølgelig ærgerlig over, at det alligevel har fundet sted i Caspers tilfælde, siger han i et skriftligt svar.

Han fortsætter:

- Det er både virksomhedens og den enkelte redders ansvar at sikre, at dobbeltvagter ikke forekommer.

Morten Hansen forklarer desuden, at Casper Behrendts ikke over for ham begrundede sin opsigelse med hverken løn eller arbejdsmiljøhensyn.