Det er ikke i orden, at sygefraværet i ældreplejen er højt. Det går både ud over arbejdsmiljøet og de ældre, der har brug for omsorg.
Det mener ældreminister Thyra Frank (LA) i et nyt debatindlæg i Berlingske.
Hun refererer til en CEPOS-undersøgelse, der viser, at sygefraværet på nogle københavnske plejehjem nærmer sig 30 dage i snit per medarbejder om året.
Ældreministeren husker tilbage på dengang, da hun selv var ny på Plejehjemmet Lotte. Dengang var stemningen blandt medarbejderne dårlig, og det gennemsnitlige sygefravær lå på 13 procent om året per medarbejder, fortæller Thyra Frank.
- Det jeg så, da jeg startede på Plejehjemmet Lotte, ville jeg ikke byde mine egne forældre, og jeg spurgte derfor personalet, om de ville vælge Lotte, hvis en af deres kære skulle på plejehjem? De fleste svarede nej, og sammen blev vi enige om at skabe et plejehjem, som vi selv ville bo på, fortæller Thyra Frank.
- Ting tager tid, men med personalets forslag til, hvad der skulle ændres, skete forandringerne lidt efter lidt, og samtidig steg arbejdsglæden, og sygefraværet faldt.
Det er en velkendt historie, at Thyra Frank senere blev forstander på det frederiksbergske plejehjem, hvor de ældre kunne få cognac eller likør til middagen, hvis det var det, de ville.
I dag er Thyra Frank ældreminister i Lars Løkkes VLAK-regering og sidder selv med ansvaret på ældreområdet.
Hun mener, at opskriften på at få nedbragt sygefraværet er ved at personalet får arbejdsrum og ikke bliver pålagt unødvendig kontrol fra staten. Samtidig skal den gode leder gå foran og være mere til stede blandt det øvrige personale og de ældre, mener Thyra Frank. Regeringen er allerede i fuld gang med at afbureaukratisere, slår hun fast.
Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Thyra Frank til debatindlægget.