Gadefester giver ekstra arbejde til sosu'er: "Vi skal igennem et helt menneskemylder"
Karen Sonne, der er leder i Københavns hjemmepleje, har aldrig oplevet, at der er sosu'er, der har følt sig chikaneret af fulde folk under gadefesten Distortion. Privatfoto.
Den københavnske hjemmepleje har lige nu brug for ekstra hænder, fordi der er gadefester i byen.

I disse dage forvandles hovedstaden til en stor gadefest i forbindelse med den årlige gadefest Distortion.

Mens de mere end 100.000 gæster - hovedsageligt unge – fester på de københavnske gader, er der også nogle, der befinder sig midt i festen, fordi de udfører deres almindelige arbejde.

Det gælder blandt andre de københavnske sosu'er, der må trække ekstra personale ind, så der ikke går koks i planen.

Fredag foregår festlighederne i kvarteret Vesterbro, og der er hjemmeplejen forberedt på en noget anderledes arbejdsdag. Det fortæller Karen Sonne, der har været hjemmeplejeleder i Københavns Kommune i 22 år.

- Vi har brug for at gøre ekstra, fordi en del af det byområde, vi agerer i, er lukket for kørsel med både cykel, elcykel og bil, og det er de transportmidler, vi bruger. Vi har borgere overalt også i det område, hvor der er lukket af, så der er vi nødt til at være gående, siger hun til Avisen.dk.

Stort planlægningsarbejde

Den største udfordring, når gaderne er fyldte med scener og dansende og syngende mennesker, er, at det er svært for sosu'erne at komme frem. Det kan gøre det svært, at være hos de ældre borgere til den planlagte tid, fortæller Karen Sonne.

- Det er tæt pakket, og vi skal igennem et helt menneskemylder. Men blandt de medarbejdere, jeg har, er langt de fleste af dem vant til at håndtere storbyens udfordringer, og de synes, det er sjovt, fordi det bliver en anderledes dag, understreger hun.

Der er behov for ekstra personale, når det tager længere tid at komme frem til borgerne.

Hos det plejepersonale, der dækker Vesterbro, er der indkaldt to ekstra aftenvagter. Derudover er der brugt flere ressourcer blandt ledelsen, fortæller Karen Sonne.

- Lederne bruger rigtig lang tid på at koordinere det hele. Der er et større koordinationsarbejde, for vi skal sikre os, at medarbejderne får hjulpet hinanden færdigt. Medarbejderne er gode til at finde løsninger på at justere dagens program, siger hun.

Ingen bliver chikaneret

Hjemmeplejen i Københavns Kommune har efterhånden solid erfaring med, at byens gader bliver spærret af, når der for eksempel er maratonløb eller politiske topmøder, forklarer Karen Sonne.

Distortion har i flere år været et trækplaster for folk med høje promiller. Men Karen Sonne har ikke hørt om uheldige episoder fra tidligere års gadefester.

- Selvfølgelig kan der altid ske noget, når der er mange berusede mennesker på et sted. Det flyder jo med øl, men folk er jo bare glade. De nyder musikken og sommervejret. Ingen ansatte har følt sig chikaneret af nogen under Distortion, fastslår hun.