Når charterferien alligevel er eller bliver aflyst, sommerhusanskaffelse blevet for dyr og efterårsferien banker på døren, hvad så?
Avisen.dk prøvede for nyligt et skønt alternativt: Autocamperen i form af en VW California Ocean med en 150 hk. stærk dieselmotor og (Gudskelov) et 7-trins automatgear. Turen gik til den svenske skærgård nord for Göteborg, hvor de mest charmerende små kystbyer ligger som perler på en snor.
Vi var kun to voksne, så her blev aldrig klemt eller klaustrofobisk. Vi har testet en autocamper før med på det tidspunkt store teenagebørn, og her var de fire sovepladser og pladsen generelt lige i underkanten. Til gengæld fungerer den rigtig fint for en lille familie med mindre børn eller bare som vi – et voksent par.
Der er fire sovepladser i alt. Med et snuptag kører man bagsæderne ned, samtidigt med man skubber dem frem via en skinne i gulvet. Den tykke madras ligger lige bagved og foldes automatisk på og voilá, en dobbeltseng.
Man kan også vælge at køre (automatisk) tagteltet op, og så er der en ligeså bred dobbeltseng her. Teltet er forsynet med "vinduer", så man kan få frisk luft ind, og i de vinduer er der praktisk nok myggenet for, så man ikke bliver gnasket og stukket af de flyvende kryb om sommeren.
Overalt i bilen er her masser af lamper indbygget, så man kan læse (også i tagteltet) og lave mad etc. i det indbyggede køkken.
Køkkenet er småt, og man skal passe på, når vandet koger til kaffen. Foto: Per Kuskner
Der er to kogeblus, en vask og et rummeligt køleskab samt skabe og skuffe udgør køkkenet. Vi lavede dog sjældent andet end at koge vand til kaffen eller koge noget pasta. Står man og steger frikadeller eller fisk, så kommer der jo en vis lugt i bilen, selv om der kan luftes ud, mente min bedre halvdel!
VW California Ocean er - trods sin klejne størrelse i forhold til de "rigtige" store autocampere - virkelig godt indrettet. Der er meget opbevaringsplads, små skabe med hylder, skuffer og sågar et stort garderobeskab. Også her er der lys i og en bøjlestang til skjorter og jakker.
Overalt er der tænkt små geniale løsninger ind som her med et garderobeskab. Foto: Per Kuskner
Ferskvandstanken på 25 liter er rigelig stor til, at man kan vaske op, lave kaffe og sågar tage et lille (koldt) brusebad med den tilhørende bruser og pumpe. Overalt er der dog masser af services på havnene eller campingpladser, hvor man for små penge kan tage et rigtigt bad og komme på toilettet. VW'en kom med et transportabelt minikloset, men det lod vi blive hjemme – det er kun til nødstilfælde, når man har små børn med, tænker jeg.
En minibruser med pumpe er nu rar at have som ekstraudstyr i bilen. Foto: Per Kuskner
Her er et ekstra batteri og på en lille computer/infotavle over føreren, kan der holdes øje med mange ting - bl.a. hvor meget strøm, der er tilbage. Og batterierne lader op, når man kører, så vi fik aldrig brug for at påfylde ekstra strøm med ladekablet, som fulgte med. Men hvis man overnatter et sted i mange dage, så løber både ekstra batteri og bilens batteri tør for strøm, så man skal huske at holde øje med strømmen.
VW California er stor og praktisk til en bilferie, men når ferien er slut, kan den også bruges til hverdag. Det er ikke en bus og kører og opfører sig som en stor personbil, men den er tung og brændstoføkonomien derefter. Vi kom sjældent over 13 km/literen på ferien med blandet kørsel.
Der er smukt stort set overalt i den svenske skærgård, og den billige svenske krone gør det en fornøjelse at rejse hinsidan. Foto: Per Kuskner
Prisen på det rullende sommerhus er meget mindre end selv det mest gnallede stationære sommerhus i Danmark. Den begynder ved ca. 510.000 kroner. Vores model, som var proppet med udstyr var noget dyrere med en pris på ca. 825.000 kroner, men her var der meget gejl og ligegyldigheder, som sagtens kan undværes såsom speciallakering i to farver til 55.000 kroner, gulv i træoptik til 10.000 og letmetalfælge til 25.000 kroner.
Til gengæld var der noget ekstraudstyr, som jeg ikke ville have undværet. Markise og bruser til 10.000 kroner, parkeringssensor for og bag til 12.000 kr. er ligeledes godt at have til så stor en bil og naturligvis nogle sikkerhedspakker som Side Assist, lane assist, rear traffic alert (som faktisk burde være standard) til små 30.000 kroner.
Klapbordet er slået ned, når man kører, men kan med et hurtigt greb slås op, og de forreste stole fungerer som pilotstole, og de kan vendes rundt, så man kan sidde fire og spise omkring bordet (hvis det regner). Foto: Per Kuskner
Hvorfor:
Fordi du ikke har brug for at slå græs i sommerhuset, ordne tag og socialisere med naboer på landet. Og fordi der stadig er noget fandenivoldskhed over dig og din familie, hvor ikke alt nødvendigvis skal være planlagt i mindste detalje.
Hvorfor ikke
Fordi du stadig synes, det er dejligt at slå græs i et sommerhus, og fordi det er en dyr nummer 2 bil at have stående, for hånden på hjertet: Hvor mange uger om året kommer du rigtig ud på ferie i den?
Den er ikke køn den voldsomme cykelanhænger, men ganske praktisk, når man nu har eget transportmiddel med på ferie. Foto: Per Kuskner
Det er en behagelig "langtursbus" med sin 150 hk gode dieselmoment. Foto: Per Kuskner
Man får nogle smukke oplevelser i camperen, når man finder de rigtige steder at holde ind for natten. Foto: Per Kuskner