Kun en brøkdel af de sygeplejersker, der misbruger alkohol, medicin eller begge dele er i behandling.
Læs: 4.000 sygehusansatte er misbrugere
Det skyldes bl.a., at kollegaerne ikke tør gribe ind, forklarer Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygepleje Råd (DSR).
"Det er tit en svær problemstilling for kolleger og ledere at løse, fordi der ofte er en berøringsangst ved at konfrontere misbrugeren med hans ellers hendes misbrug," siger hun.
Sygeplejerådet tager derfor nogle initiativer, der skal skabe mere åbenhed om det misbrug, der både kan være til fare for såvel sygeplejersken som de patienter sygeplejersken plejer.
Bl.a. er der netop lanceret en ny temaside om misbrug, der informerer om konsekvenserne:
Læs: Medicintyveri på sygehuse ude af kontrol
"De første tegn på, at en kollega har et overforbrug af rusmidler, er, at hun laver flere småfejl, er humør-svingende, træt og har mere fravær. Måske kommer der klager fra samarbejdspartnere, patienter eller pårørende," står der på sitet, der også anviser løsninger på problemerne.
Og der er vitterlig behov for information om misbrug, fortæller Lykke Østerlin Koch, der er job- og misbrugskonsulent i sygeplejerskernes A-kasse, DSA, der samarbejder med DSR.
DSA får årligt 100 henvendelser fra tillidsrepræsentanter, kolleger eller pårørende til en misbrugende sygeplejerske.
"Ofte er det et blandingsmisbrug, der er tale om. Det er meget sjældent misbrugen selv, der kontakter os," siger hun.
Læs: Udfordring: Få lægen til at indrømme misbrug
Hendes vigtigste råd er, at man skal handle med det samme, hvis man har en kollega, der er kommet ud i et misbrug.
"Gør man ikke noget, kommer vedkommende bare længere og længere ud. Det svarer til, at man bare kigger på, mens skibet synker langsomt. Griber man derimod ind, giver man i virkeligheden sin kollega en chance for et nyt liv," siger hun.
"Vi ved, at der blandt sygeplejersker og læger er en overrepræsentation af selvmord. Jeg er ikke i tvivl om, at en del af dem skyldes misbrug," fortæller Lykke Østerlin Koch.
Kilde: Synergi