"Forestil dig en erfaren, stolt og respekteret ledende overlæge med mange års erfaring i at stille diagnoser og behandle patienter."
"Forestil dig, hvor svært, det kan være at få ham til at erkende, at han har et alvorligt misbrugsproblem, der betyder, at han skal behandling og i uvarslet urinkontrol."
"Det er ikke noget, en hvilken som helst socialrådgiver magter."
Sådan siger overlæge Finn Zierau, der gennem mange år har arbejdet med at behandle læger og sygeplejerskers misbrug.
Han er leder af Alkoholenheden i København, hvor de har udviklet kompetence i en ikke helt enkel disciplin: At få en stålsat og stolt læge til at indrømme misbrug af medicin, alkohol eller begge dele.
Læs også: Mørketal: 4.000 sygehusansatte er misbrugere
"Tabuer omkring misbrug lever desværre i bedste velgående i sundhedsvæsnet. Læger og sygeplejersker forsøger at løse deres problemer i skjul, i stedet for at søge den hjælp, de har behov for," siger han.
Han fortæller, at personer med en sundhedsfaglig baggrund kender symptomer og tegn på misbrug. Samtidig har de ret let adgang alverdens lægemidler, så det lykkes ofte for dem at skjule misbruget for deres omgivelser i lang tid.
"Der skal noget helt særligt til for at få dem til at erkende misbrug, og til at samarbejde om at løse det, og heldigvis lykkes det i de fleste tilfælde, så de går frivilligt i behandling," siger Zierau.
Hjælp ud af misbrug
"Vi ser med stor alvor på problemet," siger Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen.
"Derfor har vi her i foreningen tilbud til læger med misbrug, og vi har opfordret til, at alle sygehuse får en politik for, hvordan de kan hjælpe medarbejdere til at komme ud af misbrug," siger han.
Nogle læger insisterer på, at deres arbejdsgivere ikke bliver underrettet om, at de er i behandling for et misbrug.
I nogle tilfælde accepterer embedslægerne det.
Ikke forsvarligt
"Men i de tilfælde, hvor sundhedspersoner eksempelvis har stjålet medicin på arbejdspladsen, vil vi insistere på, at arbejdsgiveren er underrettet. Andet vil ikke være forsvarligt," siger den ledende embedslæge i Nordjylland, Henrik Bøggild.
Embedslægerne kan - mod misbrugerens vilje - med hjælp fra Sundhedsstyrelsens jurister underrette arbejdsgiveren. Det kan være sygehusledelsen eller den ledende overlæge.