Sygeplejersken Mie rost til skyerne: Hjalp døende med at få opfyldt særligt ønske

Sygeplejerskeren Mie Kallestrup Isaksen hjalp sidste år en døende patient med at dø i hjemmet, som han ønskede. Det modtog hun en pris for. (Foto: Foto: Privatfotos)

Sygeplejerskeren Mie Kallestrup Isaksen hjalp sidste år en døende patient med at dø i hjemmet, som han ønskede. Det modtog hun en pris for.

- Det er en kæmpe anerkendelse.

Sådan beskriver den 29-årige sygeplejerske Mie Kallestrup Isaksen den følelse hun havde, da hun sidste år modtog den såkaldte Margueritte-pris. 

Prisen uddeles hvert år til et sundhedspersonale, der arbejder på en af Sygehus Lillebælts afdelinger i Kolding, Vejle, Middelfart og Give. Den gives til en medarbejder, der har ydet en særlig indsats med behandlingen af patienterne.

Mie Kallestrup Isaksen fik prisen, som hun blev indstillet til af en kollega, fordi hun var med til at opfylde en døende mands ønske om at dø i sit hjem. 

Den terminale patient var blevet dårlig, og Mie Kallestrup Isaksen havde hustruen i røret, som var urolig for, om hendes mand ville kunne klare skærene, hvis han skulle indlægges.

Kiggede i mandens journal

- Det lykkedes mig at tale hende til ro, for jeg var jo også selv i tvivl, om manden ville overleve turen til sygehuset. Han var meget skrøbelig, og hans plejeseng stod ovenpå. Jeg frygtede, at han ville risikere at dø på landevejen, forklarer Mie Kallestrup Isaksen til Avisen.dk og fortsætter:

- Jeg kiggede i mandens journal, og her fremgik det, at han ønskede at dø i sit hjem. Jeg lovede familien, at samarbejdet med hjemmesygeplejersken blev optimeret med flere tryghedsbesøg, og at medicin-doseringen kunne ændres, hvis de ønskede det, siger hun.

Den 29-årige sygeplejerske blev indstillet til prisen af en kollega, fordi vedkommende mente, at hun havde handlet rigtigt i situationen. Hvor andre måske havde skåret igennem og sagt, at patienten skulle indlægges, så var Mie Kallestrup Isaksen mere opmærksom på at opfylde patientens sidste ønske.

Ifølge Helle Adolfsen, sygefaglig direktør i Sygehus Lillebælt, formåede Mie Kallestrup Isaksen i situationen at give de pårørende en form for tryghed i en sårbar og vanskelig situation.

Overvejer selv at indstille en kollega 

Patienten døde ganske vist i sit hjem få dage efter, men godt et år efter er hun glad for, at hun handlede, som hun gjorde.

- Jeg havde slet ikke forudset, at det ville skabe så meget omtale, som det gjorde sidste år, siger hun.

Nu er det igen tid til at finde en medarbejder, der skal tage stafetten videre efter Mie Kallestrup Isaksen. Hun har selv overvejet, om hun skulle indstille en kollega, men hun har endnu ikke fundet den rette.

- Jeg går dagligt og tænker på, hvem det kunne være. Jeg synes jo, at alle mine kolleger gør en kæmpe indsats hver dag, så det er svært lige at pege én ud, siger hun.

Mie Kallestrup Isaksen blev færdiguddannet i 2013. Hun er i dag ansat på Øre-, Næse-, og Halskirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus.