Sygeplejerskerne Marie og Louise fik skidegod idé på nattevagt: Opfindelse kan bryde tabu
Sygeplejerskerne Marie Lommer Bagger og Louise Bangsgaard har kastet sig ud i drømmen om at udvikle et højteknologisk toilet, der skal gøre livet lettere for patienter og kolleger. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
De to sygeplejersker fik på en nattevagt en idé, der kan vise sig at komme både kolleger og patienter til gavn: Et nyt højteknologisk toilet.

Hvad der kommer ind, skal også ud igen.

Sådan er det også på Rigshospitalets mave-tarm-klinik, hvor en af sygeplejerskernes mere tidskrævende opgaver består i at holde styr på patienternes væskeregnskab. Det foregår dagligt ved at veje bækkener med patienternes afføring og urin, og efterfølgende er det sygeplejerskernes opgave at holde styr på regnskabet.

- Alle tallene lægges sammen og skrives manuelt ind i journaler, hvilket foregår om natten, hvor der er mest tid, siger sygeplejerske Marie Lommer Bagger til Avisen.dk.

Hun står sammen med kollegaen Louise Bangsgaard bag den nystartede virksomhed Measurelet IVS, der kan spores tilbage til en sen nattevagt på Rigshospitalet i København. Her begyndte de to sygeplejersker i kedsomhed at tale om arbejdet med væskeregnskaber.

- Vi sad og kedede os, og så begyndte vi at snakke om, at det måtte kunne gøres på en anden måde, siger Marie Lommer Bagger.

Ryger bare ned i toilettet

Deres idé er et højteknologisk toilet, der automatisk kan veje patienternes afføring og urin. Toilettet skal også være i stand til at sende alle oplysningerne ind i et digitalt system, så det fremgår af patienternes journaler. Det højteknologiske toilet, der først kan blive til virkeligheden med hjælp fra pengestærke investorer, skal være med til at bryde med et tabu.

- Folk er vant til, at afføring bare ryger ned i toilettet, og at det bare forsvinder, når man trykker på en knap. Det er ikke noget, man bliver konfronteret med, og derfor finder mange patienter det grænseoverskridende, når de skal aflevere deres ekskrementer til en sygeplejerske, siger Marie Lommer Bagger.

Ni minutter mere

For omkring et år siden begyndte de to sygeplejersker at tale om ideen, som de efterfølgende luftede for kolleger og chefer. I foråret 2017 deltog de i en idékonkurrence i Region Hovedstaden, og her gik det så godt, at duoen fik fem måneder med løn til at udvikle toilettet med det automatiske væskeregnskab.

Som sygeplejerske skal man føre væskeregnskab for 15 procent af alle indlagte patienter, og ifølge Marie Lommer Bagger tager det i gennemsnit ni minutter at foretage en sådan måling.

- Det ville frigive mere tid med patienten, hvilket også vil betyde noget godt for vores arbejdsmiljø. For sygeplejersker vil meget hellere være sammen med patienten end hente og veje bækkener, siger 39-årige Marie Lommer Bagger.

De to ophavskvinder blev efterfølgende en del af Berlingske Business Boost – et årligt initiativ, der skal hjælpe iværksættere til bedre muligheder og større succes.

Deres idé blev kåret til en af vinderne i dysten, hvilket har sikret de to sygeplejersker omtale og værdifulde kontakter i erhvervslivet, men de mangler stadig at finde de nødvendige investorer for at skabe prototyper af toilettet.

Savner Louise i dagligdagen

De fem måneder, hvor de to sygeplejersker fik deres løn dækket for at hellige sig projektet, er nu slut. Louise Bangsgaard er vendt tilbage til tilværelsen som sygeplejerske på Rigshospitalet, mens Marie Lommer Bagger har valgt at kaste alle kræfterne over det projekt, de stadig er sammen om.

- Nu står jeg alene og skal træffe beslutninger, der ligger meget langt væk fra mit eget fagområde, men det er også skidesjovt, siger Marie Lommer Bagger og understreger, at hun savner det daglige samarbejde med Louise Bangsgaard.