Hjemmesygeplejerske Lise Müller ved, hvad der kan ske, hvis man skriver kritisk om sin arbejdsplads, og arbejdsgiveren ikke ligefrem er begejstret.
Da hun sidste år på Facebook beskrev sine frustrationer over omstruktureringer i hjemmeplejen i Frederiksberg kommune, blev hun indkaldt til samtale med chefen. Hun fik 13 minutter til at møde op. Og det var ikke rosende ord, Lise Müller blev mødt med.
Hun har selv forklaret, at hun på mødet fik at vide, at hun ikke skulle bruge sit arbejde til 'politisk selvpromovering'.
SF'eren Lise Müller valgte at forlade jobbet i Frederiksberg kommune og afventer nu resultatet af Ombudsmandens undersøgelse af sagen om Facebook-opslaget.
I dag erkender hun, at hun er blevet mere tilbageholdende med at ytre sig.
- Ja, det er jeg. Da jeg stod og skulle have et nyt job, tænkte jeg på, hvad ville man på en arbejdsplads tænke, hvis man fik en ansøgning fra mig og googlede mig. Ville en leder tænke, at det her tør jeg godt, spørger Lise Müller retorisk.
Og tilføjer:
- Jeg er ikke sikker på, at der er mange ledere i dag, der turde tage den chance. De kunne jo risikere, at jeg skrev et eller andet negativt. og hvordan skulle de så håndtere det. Vi har skabt et system, hvor der ikke må være kritik, siger Lise Müller, der efter sin opsigelse blev vikar i en anden kommune. 'En god arbejdplads,' understreger hun. Derudover er hun medlem af Region Hovedstaden for SF og for nylig valgt til næstformand i partiet.
Det kommer ikke bag på Lise Müller, at hver tredje offentligt ansatte i en ny Epinion-måling erklærer, at de har undladt at gøre opmærksom på kritisable forhold. Og at op mod halvdelen af de offentligt ansatte oplever, at det har negative konsekvenser at stå frem med kritik.
- Det er lidt bedrøveligt, siger Lise Müller.
Beder man hende sætte fingeren på det, der er problemet, taler hun om topstyring, om politikeres ønske om 'ro på bagsmækken' og om et gab mellem det, der driver medarbejderne og det, lederne bliver målt på.
- Vi har fået et system, hvor det ikke længere er folkene på gulvet, der skaber løsningerne, for de kommer ovenfra. Færdige løsninger, som skal tilfredsstille den administrative og politiske virkelighed. Og så er det enormt besværligt, når der kommer medarbejdere og siger, at det der kan ikke lade sig gøre, siger Lise Müller og nævner den aktuelle debat om Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden.
Løsningen er at 'afmontere' måleregimet, og at politikere afholder sig fra detailregulering, mener hun. Og så skal der modige ledere til, hvis det skal være muligt for medarbejdere at komme af med eventuel kritik.
- Der er steder, hvor man kan diskutere de ledelsesmæssige og politiske beslutninger, uden at hele arbejdspladsen går i opløsning. Man får en meget bedre arbejdsplads, hvis man har skabt et sted, hvor folk tør sige deres mening og er med til at finde løsninger, erklærer Lise Müller.