Sygeplejerske Harun Demirtas lader sig ikke sådan stoppe. Han tøver ikke med at udstille forhold i sundhedsvæsenet, som han ikke synes fungerer godt nok.
- Jeg udtaler mig, men jeg tror ikke, at jeg er populær i min ledelse, siger Harun Demirtas, som er en af de faste bloggere på Avisen.dk.
Her skriver han om blandt andet om det sundhedsvæsen, hvor han arbejder til daglig og kender så godt. Og det er ikke nødvendigvis et glansbillede, Harun Demirtas beskriver. Men sygeplejersken fra Rigshospitalet intensivafdeling for for tidligt fødte er altid varsom med formuleringerne af hensyn til sin tavshedspligt.
At hver tredje offentligt ansatte i en ny Epinion-måling, siger, at de inden for det seneste år har undladt at gøre opmærksom på kritisable forhold på deres arbejdsplads, kommer ikke bag på Harun Demirtas.
"Jeg fik oprindelig at vide, at man var beskyttet som sygeplejerske, og at det var svært at blive fyret. Men man kan risikere at få sparket"
Tavsheden skyldes både angst for at miste jobbet og kollegernes reaktion, mener han.
- Jeg fik oprindelig at vide, at man var beskyttet som sygeplejerske, og at det var svært at blive fyret. Men man kan risikere at få sparket. Måske ikke på grund af de konkrete kritiske udtalelser. Ledelsen vil måske vente med at handle, til du begår en fejl. Og hvis kollegerne ikke synes, at man skal tale om forhold på arbejdspladsen, så får man heller ikke deres støtte, siger Harun Demirtas.
Gamle sko til ministeren
Det vakte stor opmærksomhed, da han i foråret indsamlede slidte løbesko fra sine kollegaer og afleverede dem til finansminister Kristian Jensen (V). 10 poser fyldt med sko blev det til. Aktionen var en protest mod effektiviseringskravet på to procent hvert år på landets hospitaler.
De udslidte sko var sygeplejerskernes synlige symbol på, at arbejdet på hospitalerne allerede er så effektiviseret, at de ikke længere kan følge med, hvis de går med træsko.
- Både læger og sygeplejersker har bakket op og snakket om aktionen, men jeg har ikke fået nogen respons fra min leder eller klinikchefen, fortæller Harum Demirtas.
Ledelsen bør kunne rumme kritik
Han kunne godt tænke sig, at der var bedre mulighed for at diskutere arbejdsgange og for at komme med nye ideer. Især nyuddannede har udfordringer med at finde sig til rette, hvis den overordnede holdning er, at man skal gøre, som man plejer, mener Harun Demirtas, der taler om nødvendigheden af at bryde gammeldags kulturer.
- Ledelsen må signalere, at det er ok at sige fra og komme med kritik, siger Harun Demirtas.