Det er hårdt og råt at være betjent i et af landets fængsler. Faktisk så hårdt, at fængselsestjentene mange gange må blive hjemme fra arbejde. Deres sygefravær er i gennemsnit dobbelt så stort som for andre ansatte i staten. Og det kan gå hen og blive endnu værre.
I 2016 havde ansatte i Kriminalforsorgens anstalter i gennemsnit 16,8 sygedage. Det var dobbelt så meget som gennemsnittet for hele staten, som lå på 8,4 sygedage. Det fremgår af nye tal fra statens personalekontor, Moderniseringsstyrelsen.
Tallene ærgrer formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.
- Det store sygefravær skyldes blandt andet, at flere bliver udsat for vold og trusler til og fra samt på arbejde. Derudover må mange fængselsesbetjente tage en masse overarbejde, som slider dem ned i længden, forklarer Kim Østerbye.
Han fortæller, at den er helt gal med sygefraværet i Vestre Fængsel i København og i Nyborg Fængsel.
- Så vidt jeg ved, er sygefraværet i Nyborg Fængsel nu helt oppe på 39 sygedage om året hos det uniformerede personale. Det hænger blandt andet sammen med absurd meget overarbejde, hvor folk løber sur i det, fortæller Kim Østerbye.
Papes plan kan gøre ondt værre
Fremover går endnu flere fængselsbetjente måske ned med flaget. Det kan i hver fald nemt blive konsekvensen, hvis justitsminister Søren Pape Poulsen (K) gør alvor af udmeldinger om, at "det skal være mere hårdt at sidde i fængsel".
- Hvis det her kommer til at betyde for eksempel færre udgange; færre der får prøveløsladelse; og mindre undervisning, så vil det komme til at gå ud over fængselsbetjentene. For jo mere du tager håbet fra indsatte, desto flere konfrontationer får du, siger Kim Østerbye.
Formanden for Fængselsforbundet fremhæver, at fængslerne i Danmark udmærker sig ved at lægge vægt på, at fangerne ikke bare skal opbevares.
- Som det er nu, kan fængselsbetjentene lære fangerne at kende personligt. Det er med til at begrænse volden i fængslerne og er helt sikkert også en af grundene til, at vi i Danmark ligger helt i front, når det gælder om at undgå, at løsladte begår kriminalitet igen, siger Kim Østerbye, og fortsætter:
- Hvis fanger og betjente fremover skal se mindre til hinanden, vil det gå ud over betjentenes arbejdsglæde. Det får man ikke færre sygedage af. Tværtimod.