Mange nyslåede boligejere får sig en ubehagelig overraskelse, når de finder en skjult skade på deres hus og samtidig opdager, at deres ejerskifteforsikring ikke dækker skaden.
Ofte skyldes det, at boligejere har vanskeligt ved at gennemskue, hvad deres ejerskifteforsikring egentlig dækker, siger Tine R. Sode, fagekspert i boligejernes videnscenter Bolius.
- Flere boligkøbere gider ikke læse deres forsikringspolice igennem, så mange tror, at de kan få alt dækket af deres ejerskifteforsikring, siger hun.
Når forsikringsselskaberne giver afslag på erstatning for skjulte skader, går mange boligejere klagevejen.
Fra 2014 til 2015 steg antallet af klager over ejerskifteforsikringer til Ankenævnet for Forsikring med 15 procent, ifølge Politiken.
Men det er langt fra alt, man kan forvente, at en ejerskifteforsikring dækker, understreger Kim Sparlund, direktør i Ankenævnet for Forsikring.
- Mange tænker, at når man har købt en ejerskifteforsikring, skal den sikre, at huset er ligeså godt som nyt. Men det kan man ikke forvente, siger han.
Før du kan få erstatning, skal der være opfyldt fire betingelser:
For det første skal der være en skade eller nærliggende risiko for skade i huset på det tidspunkt, hvor du købte huset.
For det andet skal skaden nedsætte husets værdi eller brugbarhed "nævneværdigt".
Et knirkende gulv vil for eksempel ikke udløse erstatning, forklarer Kim Sparlund, fordi det hverken nedsætter værdien eller brugbarheden af huset nævneværdigt.
- Fugt i kælderen vil heller ikke nødvendigvis give erstatning. Det afhænger af, hvornår huset er bygget, siger Kim Sparlund.
Og her kommer den tredje betingelse i spil. Nemlig at den nedsatte brugbarhed i huset skal være væsentlig i forhold til den brugbarhed, man kan forvente af et hus i samme alder.
- Hvis man har fugt i kælderen i et hus fra 1920, vil forsikringsselskabet sige, at det er almindeligt, at kældre fra 1920 er fugtige, siger Kim Sparlund.
Endelig må skaden ikke fremgå af tilstandsrapporten, og du må ikke på anden måde have haft kendskab til skaden, da du købte huset.
Mange gamle huse er født med kuldebroer, som kan give misfarvninger på væggene og øget risiko for skimmelsvamp. Men sådan er huse fra den tid bygget, og der må man acceptere, at man ikke kan få erstatning.
Til gengæld mener både Tine R. Sode og Kim Sparlund, at man må forvente at kunne få kompensation, hvis man opdager ulovlige vand- og varmeinstallationer eller utætte radiatorer og tage, som man ikke kan læse om i tilstandsrapporten.
Fakta: Hvem skal betale ejerskifteforsikringen:
- Det er sælger, der skal fremskaffe et tilbud på forsikringen, og han er forpligtet til at betale halvdelen.
- Køber er ikke forpligtet til at vælge det selskab, sælger har fået et tilbud fra. Men hvis køber ønsker en anden og dyrere ejerskifteforsikring, skal køber selv betale merudgiften.
- Hver tredje kunde, der klagede over deres ejerskifteforsikring fra 2014 til 2015 fik helt eller delvist medhold i deres klage.
Kilde: Bolius og Ankenævnet for Forsikring, Forbrugerrådet Tænk
/ritzau/FOKUS