Socialrådgiverformand: Nyt udspil stiller udsatte borgere dårligere
- Vi står tilbage og undrer os, siger Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening om regeringens nye ghetto-udspil. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Ritzau
Formand for Dansk Socialrådgiverforening mangler løsningsmodeller for de borgere, der er allermest udsatte i samfundet.

Kontanthjælpsmodtagere trækkes i ydelse, hvis de flytter ind i et område, der står på ghettolisten. I hvert fald hvis det står til regeringens nye ghetto-udspil, der har til hensigt at udrydde alle ghettoer frem mod 2030. På den måde vil man undgå, at for mange udsatte borgere bor samme sted.

Ifølge formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, er det et underligt udspil, fordi regeringen på samme tid ikke kommer med en løsning på, hvor disse mennesker så skal bo henne.

- Vi står tilbage og undrer os over, hvor disse mennesker så skal bo. Alternativet findes jo ikke. Man har ikke nogen plan for dem, der har allermindst og er allermest udsatte i vores samfund, siger hun til Avisen.dk.

Undringen over regeringens udspil kommer også som følge af, at regeringen tidligere har meldt ud, at en stor del af længerevarende kontanthjælpsmodtagere er for syge til at arbejde.

- At svinge den økonomiske pisk over for mennesker, der er meget syge, ved vi, har ingen effekt. Det her forslag forringer bare vilkårene for de allersvageste borgere, siger Majbrit Berlau.

Samtidig mener hun, at forslaget ikke løser problemet, men blot øger antallet af problemet for disse borgere.

Kontanthjælpsmodtagere skubbes ud

I Dansk Socialrådgiverforening er man overordnet enig i, at der skal være en større diversitet i beboersammensætningen, hvis ghettoområderne skal løftes. Problemet ligger dog i, at kontanthjælpsmodtagere netop bor eller flytter ind i ghettoområderne, fordi huslejen er til at betale.

- Vi er stærkt bekymrede, for hvis man holder dem (kontanthjælpsmodtagerne red.) uden for disse områder, hvor de har en chance for at betale husleje, kan der ske det, at den sociale eksport til yderkantsområderne vil stige, siger Majbrit Berlau.

I yderområderne i Danmark er kontanthjælpsmodtagerne dårligt stillede, fordi det er sværere at finde job. Samtidig er nogle af dem nødt til at flytte ind i de områder, der resulterer i, at de vil blive trukket i ydelse.

- Dermed forringes folks muligheder for at komme ud af kontanthjælpen, fordi de ikke har andre muligheder. Begge scenarier er uholdbare, understreger Majbrit Berlau.

Mangel på boliger

I forvejen er der mangel på boliger for almindelige mennesker i store dele af Danmark, fordi boligmarkedet er skudt i vejret. Udsatte borgere har endnu sværere ved at finde en bolig, fordi der er stor mangel på almene boliger.

- Kommunerne i Danmark har haft svært ved at skabe et stabilt boligfundament for de mennesker, der er på meget lave ydelser, fordi de ikke har råd til at bo ret mange steder, siger Majbrit Berlau.

Samtidig mener hun, at regeringen ikke er gået i dialog med kommunerne om deres problem med at finde billige boliger.