Regeringens stress-panel foreslår nu at sende alle ledere på skolebænken, så de kan lære at forebygge og håndtere stress på arbejdspladserne.
Og det får flere topfolk i fagbevægelsen til at klappe i hænderne, for både store og små fagforbund har længe presset på for at gøre det obligatorisk for alle ledere at komme på kursus i psykisk arbejdsmiljø, trivsel og forebyggelse af stress.
Næstformand i HK Privat Marianne Vind håber, at Stress-panelets råd lægger yderligere pres på Christiansborg for at gøre noget ved folkesygdommen. Men hun satser også på, at det sparker en dør ind hos DI, DA og Lederne, som hun mener alt for længe har ligget på den lade side.
- Hver femte leder har slet ikke nogen lederuddannelse i dag på det private arbejdsmarked. Det er et megahøjt og skræmmende tal, der illustrerer, at der er behov for handling, så jeg er 100 procent enig i Stress-panelets anbefaling, siger hun til Avisen.dk.
Gaffeltruck og kørekort til hund
Marianne Vind hæfter sig ved, at Stress-panelets formand Anette Prehn har udtalt til Jyllands-Posten, at når man skal have et certifikat i gaffeltruck for at køre truck, hvorfor skal man så ikke have et certifikat i trivsel og stress-forebyggelse for at få lov at stå i spidsen for flere hundrede medarbejdere.
- Når det kræver et certifikat at køre gaffeltruck og vi oven i købet taler om, at man skal bestå en køreprøve for at have lov at have hund i Danmark, er det jo absurd, at alle og enhver kan få lov at lede medarbejdere, fastslår Marianne Vind.
- Det er et kæmpestort ansvar at lede og kræver, at man har kvalifikationer og helt grundlæggende viden om, hvordan man kan forebygge problemer med det psykiske arbejdsmiljø, mener hun.
På mange arbejdspladser vælter det ind med opgaver, uden at lederen hjælper med at prioritere. Balancen mellem krav og ressourcer har lederen heller ikke altid øje for. Og mange døjer med stress, fordi de udover at blive overlæsset med opgaver aldrig får feedback og anerkendelse, noterer hun.
Klar sammenhæng mellem ledelse og stress
- I dag er der også langt mellem virksomheder, der har en overordnet stress-politik. Og ved at sende lederne på kurser, ville de både lære at forebygge og håndtere stress men også få viden om, hvordan man laver en handleplan ude på virksomheden, siger hun.
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at der er en klar sammenhæng mellem ledelse og stress, noterer hun. Medarbejdere, der oplever en lav ledelseskvalitet føler sig således langt hyppigere ramt af stress sammenlignet med de medarbejdere, der oplever at have en dygtig leder.
Derfor mener Marianne Vind, at det vil være en god investering for samfundet og virksomhederne at sende lederne på stress-kurser.
- For hver sygemelding og hver medarbejder, der skifter job, fordi de ikke kan holde ud at være på en arbejdsplads på grund af stress og dårlig ledelse, siver der en formue væk fra virksomheden, siger hun.
Målløs over DI
Derfor er Marianne Vind også målløs over, at Lederne og Dansk Industri er så forbeholdne overfor stress-panelets råd. Især er hun rystet over, at DI's arbejdsmiljøchef Anders Just Petersen i forbindelse med forslaget siger til Jyllands-Posten, at lederne allerede bliver uddannet i ledelse, og vi jo ikke skal gøre ledere til læger.
- Det er en manglende anerkendelse af at vi har et kæmpe problem, som DI ikke bare kan lukke øjnene for. Selvfølgelig skal lederne da ikke være læger, men man kræver jo heller ikke læger for at skabe en god arbejdspladskultur, siger hun.
Stress-panelet introducerer også et nyt begreb 'forventet utilgængelighed', der skal minde arbejdsgiverne om, at de ansatte har krav på at koble af og ikke kan forventes at tjekke mails og være kontaktbare på alle tider af døgnet.
I sidste uge præsenterede panelet et kontroversielt forslag om at lukke den digitale kontaktbog på skolerne, Forældreintra.