Danske forskere mener at have fundet et af de tidligste spor efter liv på jorden indkapslet i ædelsten fra Grønland.
Der er tale om bittesmå organismer, som efter alt at dømme levede for 3,7 milliarder år siden.
Det konkluderer en ny undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, skriver Videnskab.dk mandag.
- Vi har brugt en ny teknik til at undersøge, hvad der gemmer sig inde i nogle bittesmå lommer i ædelsten, siger lektor og kemiker Tue Hassenkam fra Københavns Universitet til Videnskab.dk.
- Vores undersøgelse viser, at det formentlig er rester af encellede organismer, som i sin tid er blevet fanget og indkapslet stenene, siger Tue Hassenkram, som er førsteforfatter på det nye studie.
I studiet har forskerne undersøgt indholdet i granat - rødlige ædelsten - som er fundet i Isua i det sydlige Grønland.
Undersøgelsen bekræfter en kontroversiel teori, som blev fremsat af den dansk-grønlandske geolog Minik Rosing i starten af 00'erne.
Minik Rosing hævdede, at stenene fra Isua rummer tegn på 3,7 milliarder år gammelt liv. Det betød, at livet på Jorden således var opstået 200 millioner år tidligere end hidtil troet.
Men ikke alle forskere er overbeviste endnu.
Den amerikanske geokemiker Elizabeth Bell, som selv forsker i tidligt liv, siger til Videnskab.dk, at hun er "bekymret for", om indholdet i stenen kan være blevet forurenet med materiale fra et senere tidspunkt i Jordens historie.
Elizabeth Bell hævder selv at have fundet de måske ældste tegn på liv på Jorden i en 4,1 milliarder år gammel zirkonkrystal fra Vestaustralien, men også dette fund er blevet betvivlet af andre forskere.
Forskerne bag det nye studie afviser, at granaten fra Grønland kan være blevet forurenet af liv fra senere perioder af Jordens historie.
/ritzau/