Landets socialrådgivere afkræver nu regeringen svar på, hvor pengene til bebudede skattelettelser på fem milliarder kroner skal komme fra.
Dansk Socialrådgiverforening frygter, at milliard-besparelsen vil få alvorlige konsekvenser for store grupper af udsatte borgere. Derfor skylder regeringen en forklaring, siger næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt.
- Det er helt og aldeles uklart, hvor regeringen vil spare de fem milliarder kroner. Jeg kan ikke tælle til fem milliarder ud fra det, den hidtil har skrevet, siger Niels Christian Barkholt.
Regeringen har i sine udspil anført, at der skal findes omkring fem milliarder kroner til skattelettelser via justeringer på overførselsområdet. Hidtil har finansminiser Kristian Jensen (V) ladet forstå, at det skal ske via optjeningsprincipper på velfærdsydelser til udlændinge, ved at lægge loft på børnechecken og deltagerbetaling på danskundervisning.
Det mest konkrete fra regeringen er indtil videre besparelser på børnepenge. Regeringen foreslår, at der kun skal gives den fulde børnepenge-ydelse til to børn. Det tredje barn kan få 75 procent af ydelsen, mens der ikke vil blive givet børnepenge til mere end tre børn. Det giver en samlet besparelse på 400 millioner kroner.
Oppositionen har i et brev kaldt fåmæltheden 'stærkt bekymrende' og 'en alvorlig svækkelse af samarbejdet mellem Folketinget og regeringen'. Nu tilslutter socialrådgiverne sig kritikken forud for de afgørende forhandlinger om næste års finanslov.
- Fem milliarder kroner er rigtig mange penge. Jeg har svært ved at se, at man vil kunne finde så stort et beløb uden at ramme store grupper af borgere, der modtager overførsler, hårdt. Det virker umiddelbart uansvarligt, siger Niels Christian Barkholt.
Han henviser til, at da de omdiskuterede regler om kontanthjælpsloft og 225-timersreglen blev indført sidste år, var forventningen, at der kunne spares 530 millioner kroner på langt sigt.
- Den bebudede besparelse på fem milliarder kroner er ti gange så meget. Det vil få vidtrækkende konsekvenser for borgerne og det sociale arbejde, forudser socialrådgivernes næstformand og opfordrer til, at regeringen tager velfærdsdebatten i en bredere kreds.
- Det er vigtigt, at regeringen løfter sløret for sine planer, så borgere, politikere og fagfolk får mulighed for at vurdere konsekvenserne, siger Niels Christian Barkholt.
Frem for besparelser så han hellere, at der blev investeret i indsatsen for at bringe udsatte borgere i job. En række kommuner har allerede erfaret, at det kan lade sig gøre at tjene pengene ind igen, når borgerne kommer i arbejde og uddannelse og bliver selvforsørgende.
- Den strategi flugter med regeringens ønske om, at flere borgere kommer ud på arbejdsmarkedet, pointerer Niels Christian Barkholt.
Skal politikerne ikke have et rum til at forhandle uden at lægge alt frem fra starten?
- Det synes jeg faktisk ikke i dette tilfælde. I udgangspunktet er det uansvarligt at spare fem milliarder kroner på overførsler. Vi mangler at få forklaret, hvad indholdet går ud på, og der er i den grad brug for en offentlig, politisk debat om, hvor pengene skal komme fra, siger Niels Christian Barkholt.
Finansminister Kristian Jensen har tidligere sagt til Berlingske, at 'hvis man har et mål, man skal nå, kan man vælge forskellige veje til at nå det mål'.
Ifølge finansministeren er det realistisk at hente fem milliarder kroner ved at justere børnechecken, indføre brugerbetaling på danskundervisning og ved at ændre optjeningsprincipper på velfærdsydelser.
- Og det vil vi drøfte i forhandlingslokalet, pointerede han.
Kristian Jensen har afstået fra at komme nærmere ind på præcis, hvordan besparelserne på de tre områder skal skrues sammen. Det kan også, ifølge finansministeren, blive nødvendigt at 'supplere med andet'.