Slæbt i retten for at strejke efter drab på kollega: Opgiver sag efter nye oplysninger

Ansatte på bostedet Lindegården strejkede i ni dage i maj 2016, fordi de var bange for at gå på arbejde. (Foto: Foto: Privat og Emil Hougaard/Scanpix/arkiv)

KL trækker sag om strejke på det psykiatriske bosted Lindegården.

Kommunernes Landsforening (KL) og fagforbundet FOA har onsdag indgået forlig i sagen om arbejdsnedlæggelse på det socialpsykiatriske bosted Lindegården, hvor der bor mennesker med psykiske lidelser.

Bostedet hører under Københavns Kommune, der trak ansatte fra bostedet Lindegården i Arbejdsretten med krav om betaling af bod. 

Men nu slutter parterne fred. Det skyldes, at FOA i sidste uge præsenterede KL for særlige nye oplysninger om episoder, der involverede de ansatte på Center Lindegården efter drabet på deres kollega Vivi Nielsen i marts 2016.

"De oplysninger har vi nu haft lejlighed til at gennemgå. Det er derfor vores vurdering, at der kan have været nogle særlige forhold, som har fået medarbejderne til at nedlægge arbejdet. Det gør, at vi ikke vil kræve bod for den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse," udtaler Pernille Christensen, der er juridisk chef i KL, i en pressemeddelelse. 

Til Avisen.dk tilføjer hun i et skriftligt svar:

”Forliget indebærer, at LO og FOA anerkender, at arbejdsnedlæggelsen var overenskomststridig, og at KL frafalder kravet om bod for deltagerne i arbejdsnedlæggelsen.”

Strid om arbejdsnedlæggelse

Sagen drejer sig om, at de ansatte på Lindegården strejkede i ni dage i maj 2016, fordi de følte sig utrygge ved at gå på arbejde.

Det var 47 dage efter, at sosuassistenten Vivi Nielsen blev stukket med en kniv af en beboer under en vagt.

Arbejdsnedlæggelsen var ifølge både FOA og KL overenskomststridig, da man ikke må nedlægge arbejdet i perioden mellem overenskomstforhandlingerne.

Men FOA har hele tiden ment, at der her var tale om særlige omstændigheder. Derfor glæder det FOA’s formand Dennis Kristensen, at KL nu trækker sagen fra arbejdsretten.

- Det er i mine øjne den eneste rigtige løsning på den sag, som ikke skulle have været ført, siger han.

Nye oplysninger

De nye oplysninger, som har fået KL til at ændre mening, var en aktindsigt fra politiet, som FOA selv har søgt.

Politiets notater viste, at der i perioden fra drabet fandt sted i 25. marts til arbejdsnedlæggelsen i maj, var 33 sager om vold og trusler på Lindegården, fortæller Dennis Kristensen.

- Det vil sige, der har været et voldsomt højt niveau på vold og trusler, og en kollega er blevet dræbt. Det er på den måde dokumenteret, at der ikke, som KL sagde i første omgang, var tale om en politisk demonstration, men et voldsomt arbejdsmiljø, siger han.

I KL skriver Pernille Christensen i et skriftligt svar om de nye oplysninger:

”Vi var uvidende om de nye oplysninger indtil i torsdags, fordi LO ikke tidligere har gjort dem gældende i den skriftveksling forud for Arbejdsrettens behandling hverken i svarskriftet af 1. september 2016 eller i duplikken fra 8. juni 2017. KL har først modtaget oplysningerne den 12. oktober i år.”

Rørt medarbejder

Mia Kristina Hansen arbejder på Lindegården og har været medarbejdernes stemme i sagen. Hun er utrolig glad for den nye udvikling i sagen.

- Jeg har haft følelsen af, at det ikke nytter noget at sige fra. Men tænk engang - det gør det, siger en tydeligt berørt Mia Kristina Hansen.

- Vi har vundet retten til at sige fra over for dårligt arbejdsmiljø. Og retten til ikke at skulle finde sig i de arbejdsvilkår, vi havde.

Hun håber, at det kan inspirere andre ansatte til at sige fra, når der er behov for det.

- Det er en stor sejr for os, men et lille skridt på vejen til, at andre måske tør gøre det samme. Jeg vil så gerne give modet videre, så de også tør gå de skridt, jeg har gået.