“Har du yderligere spørgsmål til stillingen, kan du kontakte….”
I de fleste jobopslag er der en invitation til at komme i direkte dialog med hende, der kan beslutte, om du får dit drømmejob. Men det er langt fra alle danskere, der griber den udstrakte hånd fra en måske kommende chef. Det viser en undersøgelse, Wilke har lavet for Avisen.dk.
Lidt flere end hver fjerde siger nej, mens 43 procent siger ja. Knap hver tredje er i tvivl. Men ifølge direktør for jobsøgningsportalen Jobindex, Kaare Danielsen, bør der ikke været noget at betænke sig på.
“Det er vigtigt at ringe op. Både fordi det viser ægte interesse, men også fordi man kan hente oplysninger, der ikke står i stillingsopslaget, som man kan bruge til at lave en god ansøgning. Hvis man ringer, kan man spore sig bedre ind på, hvad det er for en person, de søger” siger han.
Skræmmende at ringe op
Kaare Danielsen er ikke overrasket over, at flere end hver fjerde siger, de vil undlade at ringe op.
“Faktisk er jeg ret sikker på, det ikke er 43 procent, der i praksis ville gøre det, selvom de svarer ja. Min fornemmelse er, at det er ret få, der ringer. Vi bliver i hvert fald på ingen måde kimet ned, når vi har slået noget op,” siger han.
En rekrutteringsanalyse fra i år fra konsulenthuset Ballisager underbygger denne fornemmelse med tal. Den viser nemlig, at 53 procent af virksomhederne oplever, at færre end hver tiende jobsøger kontakter dem, inden de søger jobbet.
“Jeg tror ikke, folk er helt klar over, hvor god en idé det faktisk er, og så er der en del, der lider af telefonskræk. For nogle kan det være skræmmende at ringe op til et vildt fremmed menneske,” siger Kaare Danielsen.
Godt at name-droppe
Spørger man arbejdsgiverne, er der ingen tvivl. Selvfølgelig skal man ringe og spørge ind til en stilling, man er interesseret i.
“Absolut. Som kandidat kan man vejre, hvad det egentlig er for et job. Man kan stille de spørgsmål, som gør, at man kan pejle sig ind på, hvad det er for en arbejdsplads. Jo mere man bliver tunet ind på det, jo bedre en ansøgning kan man også skrive,” siger Britt Bargfeldt, fagchef i HR og Ledelse i Dansk Erhverv.
Man skal heller ikke underkende betydningen af at kunne “name-droppe” sig selv.
“Får arbejdsgiveren et opkald fra en kandidat, der er spændende, så er der allerede under samtalen mulighed for at begynde at stille vedkommende spørgsmål. Arbejdsgiveren vil også være mere tilbøjelig til at huske vedkommende,” siger Britt Bargfeldt.
Aldrig hørt om bagslag
Et opkald vil kun give bagslag, hvis man virker alt for kræsen og stiller en masse spørgsmål om løn- og personalegoder i stedet for at vise interesse for arbejdspladsen og jobbet, siger Kaare Danielsen.
Britt Bargfeldt mener, at det som udgangspunkt altid er en fordel at ringe.
“Jeg har aldrig hørt om, at det har givet bagslag. Der er måske få arbejdsgivere, der ikke synes, de har tid. Men for dem er det godt givet ud at tale med relevante kandidater, og for jobansøgeren er det også oplagt at finde ud af, om man nu også skal være en del af det her. Man bruger trods alt en stor del af sit liv på en arbejdsplads.”
I jobopslag står der ofte, at man kan ringe og stille yderligere spørgsmål til stillingen. Ville du gøre det?
Ja: 43,2 procent
Nej: 26,5 procent
Ved ikke: 30,3 procent
Analysen er lavet af Wilke for Avisen.dk i perioden 2.juli til 11. juli. 954 danskere er blevet spurgt.