Hjemmelavede knive og pebersprays, kæppe og jernrør. Det er nogle af de våben, som elever har taget med i skole.
Det fremgår af en tilsynsrapport fra en specialafdeling på en folkeskole i Esbjerg, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Skolen fik sidste år et strakspåbud, som er den alvorligste reaktion, Arbejdstilsynet kan give.
I 2016 reagerede Arbejdstilsynet 74 gange over for folkeskoler på grund af vold og traumatiske hændelser, heraf var 45 påbud og 2 strakspåbud, som er de mest alvorlige reaktioner. Det er det største antal reaktioner for vold nogensinde.
Avisen.dk har fået aktindsigt i tilsynsrapporterne. De afslører blandt andet, at elever tager våben med i skole, når konflikterne spidser til.
I tilsynsrapporten fra skolen i Esbjerg skriver Arbejdstilsynet:
"De ansatte oplyste, at der endnu ikke er forekommet nogen alvorlige episoder, hvor disse våben er blevet anvendt fysisk overfor de ansatte, men at de oplever at blive truet med disse genstande. De ansatte oplyste, at børnene står og venter på dem med disse våben, og at man som ansat konstant er fyldt af uvisheden overfor, hvornår der sker noget. De ansatte betegner situationen som en ’tikkende bombe’ og udtaler, at det er et spørgsmål om tid, før der sker noget rigtigt alvorligt."
I en anden specialklasse, i Sønderborg, har en elev også haft et jernrør med hjemmefra, som han truede med at bruge til at smadre hele klassen. Og i en af de ældste klasser i en almindelig folkeskole i Jammerbugt Kommune er der mange konflikter imellem en gruppe drenge.
"Der har fx været en episode, hvor der har været anvendt våben eleverne imellem," skriver Arbejdstilsynet.
Køkkenknive, sakse og brosten
I 10 ud af de 47 sager, hvor Arbejdstilsynet sidste år gav folkeskoler påbud eller strakspåbud for vold, var der våben involveret.
I tre af sagerne har eleverne haft våben med hjemmefra, og i resten af sagerne har de overfaldet hinanden eller deres lærere med køkkenknive, sakse, hobbyknive, brosten eller andet, som de har fundet på skolen.
"En elev går til angreb på en ansat med en brødkniv."
"En elev forsøgte at overfalde en ansat med en skarp kniv, som eleven havde taget i skolens køkken."
"En elev truede en praktikant med en kniv, som han havde fået fat i i fælleskøkkenet."
Det er bare nogle af de eksempler, som man kan læse i Arbejdstilsynets rapporter. Her fremgår det også, at skolerne ikke har gjort noget for at forhindre, at eleverne kan få adgang til knivene.
"Der har ikke været en systematisk gennemgang af skolen, hvor der forefindes knive og hvordan de forebygger at elever får fat i dem og bruger dem til at true med," skriver Arbejdstilsynet i en af rapporterne. Og i en anden:
"Eleverne har adgang til knive, men det er der planer om at ændre."
Læs hele Avisen.dk' tema om vold mod folkeskolelærere her.