Administration 

Fængselsleder efter bandetrusler: "Vi er nået til et punkt, hvor vi ikke kan mere"

(Foto: Privatfoto)

Sidste fredag blev Heidis mand truet på livet af et bandemedlem. Nu har hun fået nok. Bandeafdelingerne skal nedlægges, og kursen strammes over for indsatte bandemedlemmer, mener hun.

Mens politiet skruer op for bandeindsatsen og sætter stadigt flere bandemedlemmer bag lås og slå, kæmper fængselsbetjente en daglig kamp mod et stadig mere råt klientel i landets fængsler og arresthuse.

I fængslernes bandeafdelinger er vold og trusler en del af dagligdagen for personalet, som bliver sygemeldt eller flygter til andre afdelinger.

Men nu er det tid til at sige stop, mener Heidi Tarp Klemmensen, der er enhedsleder i Københavns Fængsler. Hun understreger, at det er hendes personlige holdninger, og at hun udtaler sig på egne vegne.

Hun vil have lukket ned for de særlige bandeafdelinger, som ifølge hende har udviklet sig til klubhuse for bandemedlemmer, hvor de ansatte går rundt med en konstant frygt for at blive truet og skal kigge sig over skulderen, når de går hjem.

 - Lige så snart de træder ind ad døren hos os, siger de, ’jeg er LTF’er', og i løbet af en dag eller to sidder de oppe i klubhuset sammen med alle de andre LTF’ere (medlemmer af banden Loyal to Familia, red.).

- Så taler man en masse om bande-exit og andre gode tiltag, men det nytter jo ikke noget, når de sidder herinde i deres små klubhuse med de andre bandemedlemmer, fordi det er nemmest for Kriminalforsorgen at håndtere dem sådan, siger hun.

Truet på livet

Heidi Tarp Klemmensen er til dagligt vagthavende i Vestre Fængsel under Københavns Fængsler, der er Danmarks største arresthus. Her sidder primært varetægtsfængslede indsatte fra hovedstadsområdet, der venter på at få behandlet deres sag i retten. Når de har fået dom og skal afsone straffen, flyttes de til et andet fængsel.

Fredag i sidste uge blev Heidis mand, der også er fængselsbetjent, truet på livet af et bandemedlem fra Loyal to Familia. Det var den berømte dråbe.

Samme dag satte Heidi Tarp Klemmensen sig til tasterne og skrev et åbent brev til Folketingets Retsudvalg under overskriften: "Hvad vil I med Kriminalforsorgen?" Heri beskriver hun en række af de problemer, som de ansatte i fængslerne står overfor.

- Jeg har behov for at råbe op og sige, at hvis vi ikke har flere ressourcer og flere midler, så er vi nødt til at gentænke hele den måde, vi behandler folk på, og hvad vi gør hvornår.

- Jeg ved godt, at det ikke sælger billetter at snakke om fængselsbetjente, når man er politiker. Det sælger billetter at snakke om at stramme op for rockere og bander. Så sidder folk derhjemme og tænker, at så bliver det hele trygt igen. Men problemerne bliver bare væltet over på Kriminalforsorgen og fængselsbetjentene, forklarer hun. 

Når de er alene, så er de jo ikke noget

I Københavns Fængsler har der alene i år været 77 voldelige overfald på fængselsbetjente, ligesom der har været flere tilfælde med overfald mod fængselsbetjente, der har fri eller er på vej hjem fra arbejde.

Samtidig er sygefraværet blandt landets fængselbetjente rekordhøjt. Her står det også særlig slemt til i København.

Hvis det står til Heidi Tarp Klemmensen, skal bandemedlemmerne spredes ud på mindre afdelinger og fordeles i forskellige sektioner. Når bandemedlemmerne sidder samlet, stiger risikoen nemlig for trusler mod de fængselsbetjente, der arbejder på bandeafdelingerne.

- Når de er alene, så er de jo ikke noget. Så er de ikke mere stærkt negativ styrende end enhver anden fange. Men som det er nu, bliver personalet udsat for trusler dagligt.

- Man kan gå ind til enhver anden indsat og sige, at jeg har nogle beføjelser som betjent, og du skal rette ind efter det. Men det tør man ikke gøre med de her mennesker, for man ved udmærket godt, at det har den konsekvens, at man bliver truet, og at det bliver personligt, siger hun.

Skal lave 'ingenting' 

Samtidig opfordrer hun til, at man indfører en strammere kurs i fængslerne og gør op med de mange rettigheder til blandt andet beskæftigelse og uddannelse for indsatte i varetægt. Fremover bør bandemedlemmer og udenlandske kriminelle lave 'ingenting', mens de sidder varetægtsfængslet, mener Heidi Tarp Klemmensen.

Det vil minimere kontakten og risikoen for konfrontationer mellem fængselsbetjente og bandemedlemmerne. Og det vil også sætte en stopper for nytteløse resocialiserende tiltag for bandemedlemmer, som alligevel ikke ønsker at være en del af samfundet, og østeuropæiske kriminelle, der alligevel skal sendes hjem, når de har fået dom, lyder argumentet.

 - Jeg er ked af at sige det, og det smerter mit hjerte, for jeg er en af dem, der har været meget pædagogisk, og jeg har altid været stolt over at være fængselsbetjent. Men vi er bare nået til et sted, hvor vi ikke kan mere. 

-  Lige nu løber man – undskyld sproget - rundt med hovedet oppe i røven og aner ikke, hvorfor man gør, hvad man gør, mens man hiver rumænere med op i skolen og giver dem symaskinekørekort og bliver truet på livet af bandemedlemmer, når de skal visiteres, siger Heidi Tarp Klemmensen.

HA og Bandidos var fantastiske

Hun har været ansat i Kriminalforsorgen siden 2004, og i de 13 år har hun aldrig oplevet et så råt miljø i fængslerne, som der er kommet i løbet af det seneste par år. Heller ikke selvom der også tidligere har været mange indsatte fra bande- og rocker-relaterede konflikter.

- I forhold til det vi ser nu, så var HA (Hells Angels, red.) og Bandidos fantastiske at have i fængslerne. Selvom de kunne være udfordrende, så rettede de ind, og det blev næsten aldrig personligt med trusler og ballade. Men nu har vi bare fået en anden gruppe mennesker, som er fuldstændig ligeglade med os og samfundet i det hele taget.

Bandeafdelinger har høj status

Erik Larsen, der er Fængselsforbundets tillidsrepræsentant i hovedstaden, nikker genkendende til problemerne med bandemedlemmer, som ikke er interesserede i at vende tilbage til samfundet som lovlydige borgere.

- Vi har aldrig haft så mange bandeindsatte, som vi har nu, og de kommer til at fylde procentvis mere i fængslerne. Så hvis ikke vi får lavet om på den måde, vi vælger at opbevare dem, bliver det et større problem, siger Erik Larsen og uddyber:

- Hvis vi bruger masser af ressopurcer på at resocialisere folk, som er helt ligeglade, så er det selvfølgelig også spild af ressourcer.

Han peger også på, at der blandt kriminelle i bandemiljøerne er stor prestige i at komme ind på fængslets bandeafdelinger.

- Der er ingen tvivl om, at der i bandemiljøet er status i at sidde på bandeafdelingerne. Selvfølgelig er der det. Selvom de ikke har bedre vilkår, måske tværtimod, så er det lidt en fjer i hatten, siger han.

Kriminalforsorgens ledelse har ikke ønsket at kommentere problemerne med de banderelaterede indsatte eller Heidi Tarp Klemmensens henvendelse til Folketingets Retsudvalg.

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter