Administration 

Formand på byggeplads: - Glade mennesker yder mere end sure mennesker

Kurt Nielsen på byggepladsen ved Amagerværket. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Avisen.dk måtte smide skoene for at besøge, hvad der ifølge ny rapport muligvis er Danmarks bedste arbejdsplads. Alligevel er det en branche, der i høj grad mangler arbejdskraft.

Sikkerhedsinspektøren har sved på panden. Sygdom har betydet, han i sidste øjeblik har måtte træde ind for at gennemføre det obligatoriske sikkerhedsmøde på byggepladsen for nyankomne.

- Kæft noget lort, mumler han, mens han tumler med en genstridig projektor:

- English or danish, spørger han derefter den søvnige flok, der består af ni mænd med store tattoverede overarme og Kansas-skjorter.

Tre polakker bagerst i skurvognen beder om engelsk.

Avisen.dk er på besøg hos byggepladsen ved Amagerværket, der muligvis er Danmarks bedste arbejdsplads. Her er nemlig fyldt med jord- og betonarbejdere; et erhverv der er blevet rost til skyerne i en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Jobbet er blandt Danmarks bedste på en lang række parametre inden for psykisk arbejdsmiljø.

Ifølge den nye rapport bliver jord- og betonarbejdere ikke ramt af stress og depression. De har også et lavt et arbejdstempo, tager ikke arbejdet med hjem og har gode kollegaer. 

Arbejdet er dog stadig et af Danmarks farligste, derfor skal sikkerheden være helt i top.

- If you got a colleague who is burning or hurt, you should call 112, fortsætter sikkerhedsinspektøren til spredte gab fra byggepladsens nyankomne arbejdere, mens vi arbejder os igennem slides på en powerpoint.

En god arbejder er en glad arbejder

53-årige Kurt Nielsen har arbejdet som jord- og betonarbejder i 30 år og er formand på Per Aarsleffs byggeplads ved Amagerværket, hvor der er omkring 170 jord- og betonarbejdere i gang.

Han ryster lidt på hovedet over den nye rapport.

- Jeg synes måske, den er lidt rosenrød, siger han med et smil.

Alligevel kan han genkende store dele af den. Som leder har han nemlig sine "drenges" arbejdsglæde som første prioritet. Men selvom han betegner de arbejdere, som han har ansvaret for, som en form for familie, er det ikke af ren næstekærlighed. Det er faktisk business.

- Når ting er sjovt, så når du også mere. Arbejdsglæde er en sjov størrelse, for du kan ikke måle, hvor meget det er værd. Jeg kan bare konstatere, at hvis du fjerner den, så koster det på bundlinjen, siger Kurt Nielsen.

Blot noget så omskifteligt som vejret kan gøre en forskel.

 - Det værste ved at være jord- og betonarbejder er regnvejr. Der er ingen, der kan lide det, vi hader det! Det er så negativt for alting, og det smitter af, siger Kurt Nielsen og skutter sig i kontoret, som han for 20 år siden indtog som formand, fremfor at stå ude i kulden.

Talen om regn får pladsens civilingeniør til for en kort stund at titte op fra sin computerskærm på den anden side af bordet.

- Du kan måle en produktionsforskel på sommer og vinter på 25-30 procent, hvis du laver det samme stykke arbejde. Det er på grund af det klamme vejr, konstaterer han tørt.

Skyd hesten

Vejret kan Kurt Nielsen selv med tre årtiers erfaring ikke gøre noget ved.

Så når han skal sørge for, at "drengene" har det godt, er det via en god løn, knivskarp planlægning og kommunikation, så alle ved, hvad de skal. Og så ikke mindst sørge for at hele sjakket har det hyggeligt sammen.

- Glade mennesker producerer mere end sure mennesker. Så en af mine kæpheste er, at de skal have det godt, når de går på arbejde. Det skal være sjovt at gå på arbejde. Jeg gider ikke, at de går rundt og irriterer hinanden. Hvis der går en hest derude og bider de andre, siger Kurt Nielsen og nikker ud mod byggepladsen:

- Så bliver den skudt. De skal kunne arbejde sammen.

Han kaster et hurtigt blik på Avisen.dk's udsendtes støvler, der egner sig mere til rød løber end grus og støbejern, før vi bevæger os ud på selve byggepladsen. 

- Du skal have noget andet på, end de der badesandaler, hvis vi skal ud, siger Kurt Nielsen syrligt og bevæger sig dybere ind i skurvognen for at finde et par sikkerhedssko.

Psykisk og fysisk stress

På byggepladsen er de mange jord- og betonarbejdere i gang med at ombygge det massive Amagerværk til afbrænding af biomasse frem for kul.

Kurt Nielsen fortæller med stolthed i stemmen om de nye skorstene på over 100 meter og turbiner, der skal understøttes af over 57.500 ton beton og 1.000 ton armeringsstål. På hele pladsen stikker tusindvis af støbejernsrør op af fundamentet som på en nålepude.


Byggepladsen fra oven. Foto: Kurt Nielsen.

Er det Danmarks bedste arbejdsplads? Ikke hvis man spørger Jannik Juul Nielsen, der er jord- og betonarbejder under Kurt Nielsen. Til det bliver kroppen simpelthen for nedslidt.

- Kurt tager det psykiske stress. Vi bliver bare fysisk stressede, siger han.

- Det handler bare om at være i ordentlig form og planlægge, svarer Kurt Nielsen med et grin og klapper Jannik på skulderen. 

- Man kan ikke planlægge sig ud af fysisk stress, bider Jannik igen og bekender, at når man har kendt hinanden i 15 år, kan man godt gå lidt hårdt til hinanden med et glimt i øjnene.

Humøret er højt på byggepladsen, hvor 40 mænd er i gang med at støbe fundamentet for det nye anlæg. Under solen på et sirligt net af støbejern bevæger de sig ubesværet rundt, mens journalisten vakler som en Bambi på glat is, og slynger vittigheder over larmen fra skærebrændere og vinkelslibere.

De røde hjelme

Trods det gode humør, en løn på op mod en halv million om året og et dokumenteret fantastisk psykisk arbejdsmiljø, er det svært at lokke danskerne til at blive jord- og betonarbejdere.

Lidt væk fra de 40 danskere på støbejernsnettet arbejder en større flok med røde hjelme. Det er polakkerne, der holder til i ét sjak. Ifølge Kurt Nielsen er næsten hver tredje jord- og betonarbejder på hans plads østarbejdere, og det er ikke en spareøvelse.

- Per Aarsleff er jo et stort og respektabelt firma. Så vi har ikke råd til at skære hjørner, og hvis du hyrer dem by the book, er der ikke penge at spare, siger han.

Hvis det stod til Kurt Nielsen, ville han helst have et hold kun med danskere. Polakkerne har egen formand, da de ikke kan dansk og i højere grad end de danske arbejdere har brug for vejledning. Kvaliteten er ikke nødvendigvis ringere, men det er bøvlet.

- Det er ikke fordi, de er dårlige på nogen måde. De arbejder bare lidt mere gammeldags. De bærer oftere selv materialerne i stedet for at bruge maskiner, og de skal instrueres mere. Hvis de ikke bliver sat til noget, piller de mere næse end danskerne, siger Kurt Nielsen.

Når danskerne er færdige med en opgave, kan de hurtigt selv finde en ny. Foto: Kurt Nielsen.

De unge flygter

Når Avisen.dk taler med jord- og betonarbejdere er de alle stolte af deres arbejde, og den nye rapport bekræfter, at det også er et rart sted at arbejde. Alligevel skriger faget på ny ung arbejdskraft. 

Kurt Nielsen fortæller, at han senest har forsøgt at finde to nye elever. Trods flere forespørgsler og en rundringning på landets erhvervsskoler sidder han skuffet tilbage. For der er simpelthen ikke nogen.

Derfor må han fylde sit hold op med østarbejdere og voksenlærlinge. Men i den ideelle verden ville Kurt Nielsen helst have unge lærlinge ind, som han kan have i længere tid og selv oplære. Han fortæller stolt, at de sidste to blev sendt videre med topkarakterer.

Det er et fag med et godt psykisk arbejdsmiljø og en god løn. Alligevel mangler der folk. Hvordan hænger det sammen?

Det hænger ikke sammen. Jeg ved ikke, om vi er nede i den blok, hvor det begynder helt nede i folkeskolen. Måske skulle man tage nogle flere fra på ungdomsuddannelserne? Der er måske nogen, der har bedre af at arbejde med hænderne end af at studere, spekulerer Kurt Nielsen.

Han så gerne, at politikerne dirigerede de unge mod fag, der mangler arbejdskraft i stedet for at alle og enhver død og pine skal være akademikere.

- Hvis de unge ikke ved noget om håndværksfag, hvordan skal de så beslutte det? Jeg tror skole- og erhvervsvejledere burde forklare om andre muligheder. I stedet for at fortælle de unge om den store palet af uddannelsesmuligheder, burde de måske forklare, hvor der mangler folk. For hvad skal du bruge din uddannelse til, hvis der ikke er noget arbejde, spørger Kurt Nielsen til slut.

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?

folk til festival
Corona

Presser på for

vaccinepas 

den amerikanske kongres med flaget på halv
Nyheder

FBI advarer om

væbnet oprør 

Katrine Muff sidder og Johannes Langkilde står ved piano akkesæt
Underholdning

De afløser Faber

og Steffensen

tennisspiller server
Helt vildt

Får positivt corona-svar

midt i tenniskamp 

Nyheder

Demokrater vil have

Trump for rigsret

folk fra redningstjeneste arbejder ved flyvrag
Krimi

Flyulykke kostede tre liv:

Derfor gik det galt

melania trump står mellem to amerikanske flag
Nyheder

Melania Trump:

Jeg er skuffet

og nedslået