SF vil give tillids-folk fri adgang til lønoplysninger
Regeringens nye initiativer for at skabe ligeløn er langt fra nok, mener SF.

SF mener, at der skal langt mere vidtrækkende tiltag på banen for at opnå ligeløn til mænd og kvinder end de initiativer regeringen fremlagde i fredags. Regeringen stiller i forbindelse med en ny lov, der trådte i kraft fra årsskiftet, krav om, at alle virksomheder med mindst 35 medarbejdere til at udarbejde kønsopdelte anonymiserede lønstatistikker, der skal være tilgængelige for medarbejderne. SF vil gå endnu længere og give lokale tillidsrepræsentanter indblik i alt om de ansattes lønforhold.

»Regeringens nye ligelønsstatistik kan få arbejdet med at skabe ligeløn til at virke tungt og bureaukratisk. Hvorfor ikke indføre en regel om, at arbejdsgiveren skal give de lokale tillidsrepræsentanter adgang til alle oplysninger vedrørende løn, så de, naturligvis under tavshedspligt, bliver i stand til at gennemskue, hvor problemerne er? Man vil så decentralt kunne tage en ligefrem diskussion mellem arbejdsgiver- og arbejdstagerside med henblik på at sikre ligeløn,« siger ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge (SF).

Hun kritiserer især regeringens nye initiativer, som udover lønstatistikken, der kun er lovpligtig for store virksomheder, også tæller en hjemmeside og en ligelønsguide til virksomheder, for at være frivillige.

»Her 30 år efter ligestillingslovens indførelse står vi stadig med massive problemer på området, og alligevel sætter borgerlige politikere stadig deres lid til, at der vil blive indført ligeløn overalt ad frivillighedens vej. De nægter åbenbart at tage ved lære,« siger ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge (SF).

Også Socialdemokraterne har kaldt regeringens planer for uambitiøse.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) har tidligere over for DNY afvist kritikken som ubegrundet.

»Guiden og den nye hjemmeside bliver tilgængelige værktøjer for alle virksomheder, også de små og mellemstore. Så alle vil få mulighed for at tage fat om det her problem, og jeg forventer da, at alle kan se en interesse i at komme de urimelige lønforskelle til livs,« siger Eva Kjer Hansen.