En samlet opposition kalder udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i samråd om en sag, hvor han beskyldes for at tilgodese en investeringsfond ved udbyggelsen af havvind.
Det oplyser Enhedslistens gruppeformand Peder Hvelplund.
Det er mediet Zetland, der torsdag har bragt en artikel om sagen. Den sætter et kritisk lys på Løkkes ageren omkring den grønne investeringsfond Copenhagen Infrastructure Partners' (CIP) ansøgninger om opsætning af havvindmøller.
Peder Hvelplund, der også er klima- og miljøordfører for Enhedslisten, kalder historien "dybt foruroligende".
- Det rejser spørgsmålet, om regeringen og udenrigsministeren har tilgodeset specifikke erhvervshensyn frem for at sikre en udbygning af havvind, siger han.
Sagen handler om åben dør-ordningen, hvor virksomheder har mulighed for selv at udpege steder at sætte havvindmøller op. Men det kræver, at de kan gøre det uden tilskud fra staten.
Havområderne bliver givet til virksomhederne efter et først til mølle-princip.
Ifølge Zetland søgte CIP om fem projekter, inklusive et ud for Ringkøbing Fjord. Men en række ministerier vurderede herefter, at åben dør-ordningen kunne være ulovlig.
Dernæst blev der nedsat et særligt udvalg kaldet havvindsudvalget med Løkke i spidsen, som skulle forsøge at redde åben dør-ordningen, skriver Zetland.
Udvalget hører under Udenrigsministeriet.
Men hvis ordningen skulle være lovlig, skulle først-til-mølle-princippet på områder til at bygge havvind på erstattes med fri konkurrence.
Imidlertid beskriver Zetland, hvordan embedsværket blev sat til at arbejde med en anden løsning. Nemlig en step-in-model, hvor CIP ville få mulighed for at matche de bud, der ville komme fra konkurrenterne.
En ifølge embedsmændene ikke særlig nem eller hurtig løsning, som måske ikke engang er lovlig.
Flere embedsfolk, der ikke står frem med navn, lader forstå over for mediet, at de har indtryk af, at et eller flere af CIP's projekter skulle sikres fra at blive lukket.
Løkke afviser over for Zetland at have gjort noget forkert og at skulle have særbehandlet CIP.
- Vi har varetaget – og jeg har gjort det med mandat i Koordinationsudvalget og med opbakning fra min statsminister – en politisk højt prioriteret opgave. Så er det da muligt, at der sidder en eller anden embedsmand og synes, at det skulle vi ikke have gjort. Men de må så stemme på nogle andre til næste folketingsvalg. Hvad fanden skal jeg sige?, siger Løkke til Zetland.
Moderaternes politiske ordfører Monika Rubin ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt partiet har fået partidonationer fra CIP.
- Hvorvidt vi undersøger, om vi har fået det, og hvorvidt vi kommer til at offentliggøre det, det er noget, vi skal diskutere i gruppebestyrelsen, siger hun.
Derudover mener hun, at man ikke kun kan dømme ud fra en artikel, og at man skal passe på med at lave en "folkedomstol".
/ritzau/