Artiklen har tidligere været udgivet
Det er for alvor blevet sommer, og vejrudsigten for den næste periode lover ikke særlig meget vand fra oven. Og så bliver der behov for at vande i haven.
Hvis ikke planterne får vand, begynder de at hænge og se triste ud og i værste fald kan de visne og gå helt ud. En stor del af planterne har mange nye skud, blade og blomster, og når der opstår en varm og tør periode, kan de få brug for noget hjælp.
Større træer og buske har et solidt rodnet og kan derfor sagtens klare sig i længere tid uden vand, men det er en god idé at vande de planter, der ikke klarer sig så godt i de tørre og varme perioder.
Lad græsset passe sig selv
Hvad skal vandes, og hvornår er det klogest at vande?
Ifølge videncentret Bolius er det især højbede, drivhuse, planter i krukker, bede i fuld sol og nysåede planter, der har behov for vand. Nyplantede hække, træer og buske skal ifølge Bolius vandes i tørre perioder de første 2-3 år, indtil de er i god vækst
Planter i krukker har mere behov for vand i tørre perioder. (Foto: Ritzau Scanpix)
Græs er væsentlig mere hårdfør over for tørke og det anbefales generelt ikke at vande græsplænen, med mindre græsset er nysået. Samtidig kommer græsset sig normalt hurtigt igen, hvis den skulle gå hen og blive lidt afsvedet hen over sommeren.
Stik en finger i jorden
Hvis du vil tjekke om jorden trænger til vand, kan du stikke en finger i jorden eller grave lidt ned i jorden og mærke, om den er fugtig. Du kan også købe en fugtighedsmåler til en forholdsvis billige penge (fra cirka 90 kroner) og på den måde tjekke jordens tilstand - og om den har behov for vand.
Når behovet for at vande opstår, så undlad at gøre det midt på dagen. Vand i stedet morgen eller aften, hvor vandet ikke fordamper så hurtigt.
De gode råd
Husk altid at vande med omtanke og undlad at bruge mere end højst nødvendigt. Her får du 9 gode råd fra danva.dk, der kan gøre din vanding mere effektiv og samtidig være med til at spare på de dyrebare vandressourcer.
- Vand om aftenen eller tidligt om morgenen. Så får planterne mest gavn af vandet, fordi mindre går til spilde ved fordampning.
- Sjatvanding er pjatvanding. Hvis du vander en lille smule hele tiden, vil meget af vandet nå at fordampe i stedet for at sive ned i jorden. Så når du vander, så gør det ordentligt. Vandet skal sive ned i 10-15 cm dybde, for at planternes rødder kan suge det til sig.
- Dæk jorden af i køkkenhaven og i bede med bar jord. Du kan fx bruge halm, græs fra græsslåning eller flis. Det holder på vandet i jorden.
- Lad være med at vande græsplænen. Den skal nok blive grøn igen, når der kommer regn. I stedet kan du nyde en pause i græsslåningen i perioder med tørke.
- I perioder med tørke bør du kun vande de planter og afgrøder, som virkelig har brug for det.
- Genbrug dit regnvand ved at samle det i fx en regnvandstønde. Så sparer du på dit vandforbrug – og din vandregning. Læs mere om brug af regnvand her.
- Genbrug også vandet fra din husholdning. Skyl dine grøntsager ind over en balje i vasken eller stil en spand ind under bruseren, mens du venter på, at vandet bliver varmt. Så kan du bruge det opsamlede vand til at vande haven med i stedet for, at det forsvinder i kloakken.
- Vær opmærksom på, hvor meget vand du bruger i badebassinet. Nogle af de helt store badebassiner kan faktisk indeholde vand, der svarer til halvdelen af det gennemsnitlige årlige vandforbrug for en enkelt dansker*.
- Hvis du har et mindre badebassin uden tilsat klor eller lign., så brug vandet herfra til at vande med, når du alligevel skal tømme det. Vand med klor i skal i afløbet, når du tømmer bassinet.
Kilder: Bolius, Vandcenter.dk og DANVA.dk