Gulerødder kan noget helt særligt. Det er forskere fra Syddansk Universitet i Odense på baggrund af 15 års forskning kommet frem til.
Gulerødder har både forebyggende og helbredende egenskaber, viser forskningen og SDU-forskerne har fundet grøntsagen for særligt sund og udnævnt den til såkaldt superfood.
Gulerødder nedsætter risiko for kræft:
Gulerødder kan nedsætte risikoen for tarmkræft, lungekræft og muligvis også kræft i bugspytkirtlen samt leukæmi, viser studier ifølge forskerne på Syddansk Universitet.
To små gulerødder om dagen er nok:
Ifølge forskerne er 32 gram gulerod om dagen nok. Det svarer til to små gulerødder, og det kan give en positiv effekt og være med til at nedsætte risikoen for kræft.
Gamle og vilde sorter er bedst
De gavnlige stoffer i gulerødder, falcarinol og falcarindiol, forekommer i meget høje niveauer i gamle gulerodssorter og vilde sorter, hvor de beskytter guleroden mod svampeinfektioner.
32 gram gulerod om dagen er nok
32 gram svarende til to små gulerødder om dagen er nok til at få den positive effekt på inflammation og dermed nedsat risiko for kræft, skriver SDU i en meddelelse.
De gavnlige stoffer i gulerødder, falcarinol og falcarindiol, forekommer i meget høje niveauer i gamle gulerodssorter og vilde sorter, hvor de beskytter guleroden mod svampeinfektioner.
Men i almindelige gulerødder fra supermarkedet er der altså nok til at få den gavnlige effekt.
Hvad er superfood
Superfood er navnet på visse typer af mad, der er særligt rige på blandt andet vitaminer og mineraler. Kendte fødevarer, som ofte kaldes superfood er blåbær, broccoli og spinat, men de senere år er stadig flere eksotiske planter kommer til - blandt andet chiafrø og quinoa.
Superfood kaldes på dansk også for supermad og superfødevarer og er opstået blandt producenter af og fortalere for kosttilskud.