På trods af hård kritik fra A-kassernes Samvirke og LO, så lever Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti med reglen om, at arbejdsløse vil få skåret en måneds dagpenge med tilbagevirkende kraft, hvis de har fået dagpenge i fire ud af de seneste otte år.
Sådan lyder det mandag fra begge de to partier, som sammen med Venstre udgør forligskredsen bag det nye dagpengesystem.
- Det er jo ikke den regel, vi bryder os allermest om. Til gengæld har vi samlet set fået forhandlet et mere trygt dagpengsystem på plads, der betyder, at færre falder ud. Det var vigtigt for os i forhold til dagpengekommisionens udspil, siger Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted lægger sig op af sin socialdemokratiske kollega:
- Det er ikke noget, Dansk Folkeparti ville have forslået, men vi accepterer det som en del af aftalen. Samlet set får vi et bedre dagpengesystem, der både er mere fleksibelt og giver bedre sikkerhed for borgerne, siger han til Avisen.dk.
Kritik: Det har ingen effekt
Kritikken fra A-kassernes Samvirke bygger på egne prognoser, der viser, at reglen hverken vil få flere i ledige i job eller give penge i kassen.
Forslaget vil kunne spare staten for omkring syv millioner kroner hvert år, fordi omkring 700 personer skal have en måneds mindre dagpenge, vurderer A-kassernes Samvirke. Men de penge vil hurtigt blive ædt op af omkostninger til administration og udvikling af et nye IT-system, lyder vurderingen.
Det har fået direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk til at kalde reglen for "dummebødeagtig", mens næstformand i LO, Ejner K. Holst taler om "ren symbolpolitik".
Hverken Leif Lahn Jensen eller Bent Bøgsted vil dog gå ind i en diskussion af effekterne af reglen.
Men Bent Bøgsted pointerer, at virkningen af det nye dagpengesystem skal ses i samspil med andre arbejdsmarkedstiltag.
- Det er ikke dagpengesystemet alene, der afgør om folk kommer i job. Vi skal samtidig sørge for at sikre en mere direkte jobformidling, siger han.
I stedet for at spå om fremtiden henviser begge ordførere til, at forligsparterne er enige om at gå reglerne efter i sømmene efter et års tid.
- Vi evaluerer på det i forhold til økonomi, hvor mange, der falder ud, og hvor meget beskæftigelse, der er kommet. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når man laver store reformer, er det ikke alt, man rammer lige i øjet, og derfor er jeg også fuldstændig lyttende, hvis det viser sig, at der er noget, der er galt og skal laves om. Så må vi jo kigge på det, siger Leif Lahn Jensen.
Bred aftale
Bent Bøgsted har også forståelse for kritikken fra A-kassernes Samvirke og LO, men han mener ikke tidspunktet er velvalgt, så kort inden dagpengepakken skal behandles i Folketinget.
- Så synes jeg, LO skulle have været mere på barrikaderne tidligere i forløbet, siger han.
Både Leif Lahn Jensen og Bent Bøgsted hæfter sig desuden ved, at det er lykkedes at lave en bred aftale med lang holdbarhed.
- Det vigtigste er at vi har fået lavet en dagpengereform, der ikke skal ændres i mange år fremad, siger Bent Bøgsted.