Rigmænd behandler østarbejdere som slaver

Selvom der står mange penge på bankbogen, betyder det ikke, at man gerne vil betale, hvad det koster at få renoveret huset. (Foto: Colourbox)

På fire rigmandsgrunde omkring Vedbæk Strandvej arbejder polske håndværkere under slavelignende forhold.

Millioner på kontoen og en grund på Vedbæk Strandvej er nødvendigvis ikke det samme som, at man gerne vil betale en ordentlig løn, når man hyrer håndværkere.

For nylig var 3F på besøg i velhaverkvarteret omkring Vedbæk Strandvej og kunne afsløre fire byggegrunde, hvor polske håndværkere arbejdede under forfærdelige forhold, imens de renoverede huse. Det skriver Ekstra Bladet.

Alle byggegrundende tilhører folk med masser af penge på kontoen.

Ifølge tre af de polske håndværkeres kontrakter arbejder de for 90 kroner i timen. Det er halvdelen af, hvad en dansk håndværker skal have i løn.

Arbejdstiden er fra klokken 7-18 mandag til lørdag med en times selvbetalt pause. Det betyder en månedsløn på 21.600 kroner for en arbejdsuge på 60 timer.

Derudover får de polske arbejdere ingen tillæg for overarbejde, og de kan efter prøvetiden blive opsagt med kun tre dages varsel.

Samtidig var der store problemer med sikkerheden, da 3F var forbi de fire velhaver-grunde. Blandt andet med faldsikring og udgravninger som ikke var spærret af.

"Så er vi altså henne, hvor der er liv på spil. Det er skræmmende og dybt uanstændigt, at sådan noget foregår i Danmark anno 2014" siger Peter Bøgh, der er faglig sekretær i 3F.

Kontrakterne er indgået med firmaet JJ1 Aps, der ifølge 3F arbejder for TH Group og direktør Jan Henningsen. Det ses blandt andet på et skilt ved en af byggegrundene.

Direktør i JJ1 Aps, Anders Lauridsen, skriver i en e-mail til Ekstra Bladet:

"I JJ1 overholder vi alle gældende love og regler over for vores danske sådvel som udenlandske medarbejdere."

Han afviser, at det er hans firma, der udfører opgaver på grundene og udfører de udgravninger, som 3F mener er farlige.

Jan Henningsen fra TH Group er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

3F har meldt de fire byggegrunde til Arbejdstilsynet.