Samfundsøkonomisk gav Rene Møller et overskud på næsten 59.000 kroner i 2014. Han betalte en skat på 63.500 kroner, og derfra skal kun trækkes en udgift på 4.800 til den transport, han har til arbejdet 40 kilometer fra hjemmet.
Læs også: Eks-narkoman: Luk nu røven, I ved ikke, hvad problemer er!
De foregående år har regnskabet ellers været i minus. Først på grund af kontanthjælp og derefter på grund af forskellige behandlingstilbud, primært i forhold til misbrug.
Der er investeret omkring 500.000 kroner i tilbud over tre år fra 2011 til 2013. Men fastholder Rene Møller sin nuværende situation med fuldtidsarbejde, vil investeringen i tilbud være tilbagebetalt i løbet af cirka to et halvt år, hvis man går ud fra, at han fortsat havde været på kontanthjælp, hvis han ikke havde modtaget tilbuddene.
Flere langtidsledige trods reform
Som Avisen.dk skrev lørdag, er antallet af langtidsledige på kontanthjælp steget, siden reformen af kontanthjælp trådte i kraft den 1. januar 2014.
Læs også: Bistandsboom? Flere langtidsledige kastes rundt i systemet
Formålet med reformen var ellers at få flere tunge ledige i arbejde gennem en tværfaglig og håndholdt indsats.
Rene's historie er eksemplet på, hvorfor en håndholdt indsats er dyr og besværlig, men kan være det hele værd.
Støttet af Det Centrale Beskæftigelsesråd har konsulentvirksomhederne Samskabelse og Analyze analyseret, hvad det kræver at få succes med en helhedsorienteret indsats over for udsatte borgere.
Det har man gjort ved at undersøge praksis i henholdsvis to uddannelsessteder under FUS Ligeværd og to sociale caféer under KFUM’s sociale arbejde, herunder Jydepotten i Grindsted, som har hjulpet Rene ud af sit misbrug og i gang med et arbejde.
Konklusionen vedrørende økonomien er, at den helhedsorienterede indsats, som har hjulpet 24 borgere i job eller uddannelse, har medført, at det offentliges nettoindtægt på borgeren forbedres eller stabiliseres i 18 af de 24 undersøgte cases.