Administration 

Eks-narkoman: Luk nu røven, I ved ikke, hvad problemer er!

Rene Møller var ekspert i at lyve og trække systemet rundt ved næsen, så han undgik at blive clean. Men så mødte han sin overmand. (Foto: FOTO: KFUM)

Han bankede sin far som 14-årig og ville nok have skudt ham, hvis han havde fundet patronerne. Efter et massivt misbrug er 32-årige Rene kommet på ret køl og kører 80 kilometer på knallert hver dag for at passe sit job.

- Jeg drak bajere dagen lang, hver dag, og så sprut om aftenen. For hvis jeg ikke slog over til sprut ved seks-syvtiden, kunne jeg ikke få en promille på, der satte mig i stand til at falde i søvn om aftenen. Og så narko – ligegyldigt hvad. En skål med alle de piller, jeg kunne finde og havde råd til nede i byen. Højdepunktet var, hvis jeg kunne besvime. For så vidste jeg, at jeg var ordentlig skæv.

32-årige Rene Møller fra Grindsted er misbruger, selvom det i dag er meget sjældent, at han bukker under for sine lyster. Og aldrig med stoffer.

- Faktisk har jeg seks øl stående i køleskabet, for jeg ved, at når jeg en morgen står op om morgenen og skal have en øl, så er den gal. Men nu har de stået der i to år, og jeg tror ikke, de smager godt længere.

På bunden i grøften

Som Avisen.dk skrev lørdag, er antallet af langtidsledige på kontanthjælp steget, siden reformen af kontanthjælp trådte i kraft den 1. januar 2014.

Læs også: Bistandsboom? Flere langtidsledige kastes rundt i systemet

Formålet med reformen var ellers at få flere tunge ledige i arbejde gennem en tværfaglig og håndholdt indsats.

Renes historie er historien om en særdeles håndholdt indsats. Om et andet menneske, som er gået til yderligheder for at hjælpe ham.

Da Rene var allerlængst nede, var han 25 år. Han havde han været ansat i forskellige ufaglærte job, men var ikke længere i stand til at passe et arbejde og havde været på kontanthjælp i flere år. Han havde oparbejdet en massiv gæld til både private og til offentlige myndigheder og skiftet bolig og kommune flere gange.

Rene var i bogstaveligste forstand havnet i grøften, da hjælpen satte ind. Bedøvet af stoffer orkede han ikke andet end at vælte omkuld, da han steg af bussen på vej hjem.

Men dér, i grøften, samlede hans søster ham op og fik ham modvilligt slæbt til Jydepotten, KFUM’s Sociale Arbejdes cafe i Grindsted.

Sådan undgår man behandling

Rene troede, han kunne undslippe situationen på samme måde, som han altid gjorde, når han mødte offentlige personer, der ville bringe ham på ret kurs: Snakke dem efter munden, love bod og bedring og afgive et løfte om at komme til et opfølgende møde ude i fremtiden. Som han netop ikke havde tænkt sig at gøre.

Det var Rene’s metode til at tage en rehabilitering i opløbet.

Han kom heller ikke til det møde i cafeen, der blev aftalt til om mandagen, når han var blevet lidt klarere i hovedet. Men så kom cafeens leder, Niels Christensen, til ham. Han mødte op på Rene’s værelse og krævede, at Rene overholdt de aftaler, han selv havde været med til at indgå.

Spillets regler

Det havde Niels Christensen faktisk truet med at gøre, hvis ikke Rene ikke dukkede op. Men Rene troede ham ikke.

- Ja, fint, tænkte jeg. Han kommer aldrig! Men pludselig stod der én og buldrede på min dør om morgenen, bedst som jeg havde taget en ordentlig stak narko.

Dét imponerede alligevel Rene, selv i hans slørede tilstand. Så i stedet for bare at skride, valgte han at gå ind i spillet. Men samtidig skitserede han de regler, der gjorde, at han ville vinde i den sidste ende. Troede han.

- Noget af det første, jeg sagde til ham var: ’Du skal bare vide, at jeg skal få dig kringlet. Du skal vide, at jeg kan lyve mere end 10 heste kan trække’. Han skulle ikke blive for fræk. Men hans argumenter vandt altid. Og det er hans vedholdenhed, der har gjort, at jeg er her i dag, selv om Niels selvfølgelig vil sige, at det er min egen fortjeneste.

Livline

Rene begyndte at komme i cafeen, fik mad og hjælp til medicin. Niels sørgede for en aftale med egen læge om medicinering og hjalp ham med at overholde lægens anvisninger.

Senere fik Rene hjælp til at starte i døgnbehandling, hvor han var i et halvt år. Niels fulgte hans behandling og støttede ham i de forskellige faser af afvænningen.

Rene og Niels havde tidligt etableret den rutine, at Rene sender Niels en sms hver aften ved sengetid. Rutinen opretholdes stadig, og den livline er vigtig for Rene.

- Han ved alt om mit liv – i hvert fald alt det, jeg kan huske. Der har været op- og nedture i vores forhold, men det har altid været ærligt. Han har sat mig på en stol og sagt: Jeg vil skide på, at du vil noget andet. Det her har vi aftalt, og sådan er det! Jeg skulle spise min mad, jeg skulle tage mine piller og komme til aftaler. Ellers kom han og hentede mig. Jeg har aldrig mødt et menneske, som er så vedholdende, og som har så meget overskud til andre mennesker.

Kortene på bordet

Tilbage fra døgnbehandlingen fortsatte Rene i aktivering i cafeen i Grindsted, og der blev sat gang i en oprydning i hans personlige, sociale og økonomiske situation.

Nogle måneder senere fik han en aftale om praktik på en virksomhed inden for catering, som cafeen havde hjulpet ham med kontakt til. Her lagde han kortene på bordet og fortalte om sit tidligere misbrug.

Men Rene beviste, at han kunne passe et arbejde, og efter tre måneder fik han tilbudt et job med løntilskud. Han er nu ansat i virksomheden på almindelige vilkår.

80 km på knallert om dagen

Hans kørekort er taget på grund af en spritdom, så han kører 80 kilometer til og fra arbejdet i Billund på en knallert, som cafeen har stillet til rådighed. For han vil ikke tilbage til den by, hvor hans gamle misbrugsmiljø er, og den offentlige transport passer ikke til arbejdstiderne.

Men bopælen i Grindsted betyder også, at Rene har lettere ved at komme i cafeen og fastholde kontakten til Niels. Han har brug for hjælp til at forblive clean og er blevet samlet op de få gange, han er faldet tilbage.

- Niels var det første menneske, jeg stolede på i mange år og jeg tror det eneste menneske, jeg stoler på i dag. I kommunen plejer det at være sådan, at de kigger på dig og ved, hvad der er bedst for dig, selv om de kun har kendt dig i to minutter. Sådan er det ikke med den hjælp, jeg får i cafeen.

Derfor drikker Jeppe

Ét er nemlig misbruget. Det er sådan set let nok at lægge bag sig, føler Rene. Det andet er årsagen til misbruget, og det skal bearbejdes. Som han siger:

- Jeg har oplevet så mange grelle ting i mit liv, at jeg var nødt til at være påvirket for at holde det ud.

Rene blev smidt ud af hjemmet i Billund, hvor han boede med sin mor og stedfar, en uge, før han blev konfirmeret. Han var 14 og gik i syvende klasse. Deres argument, fortæller han, var, at det var for ’bøvlet’ at have ham boende. Han selv mener, at han var en almindelig, vild teenager.

Men var der ikke problemer med ham i forvejen, kom der det hurtigt.

- Jeg havde 220 kroner til at leve og spise for på en måned med den ydelse, jeg modtog, og den husleje, jeg skulle betale for min lejlighed. Det er sådan, man bliver kriminel, hvis man ikke allerede er det.

Stjernepsykopat

Og kriminel blev Rene. Bankrøveri og mord er efter hans eget udsagn det eneste, han ikke har på synderegistret.

Faderen ville han ikke bo hos. Han var alkoholiker, meget voldelig og behøvede ingen anledning til at gennembanke Rene. Han skulle nok finde på et eller andet. Men da Rene var 14, gjorde han det for sidste gang.

- Han var stjernepsykopat, og da var jeg blevet stor nok til at gøre modstand. Jeg bankede ham med et jagtgevær. Egentlig ville jeg skyde ham, men kunne ikke finde patronerne. Det reddede hans liv.

Siden har han ikke haft kontakt med faderen.

God til at slå fra sig

Rene blev stor og stærk, og det blev en måde at klare sig på i tilværelsen. Hans søskende havde svært ved at klare sig i skolen på grund af mobning, og turen kom på et tidspunkt også til ham

- Det prøvede de på én gang, og så gik det over. Jeg slog fra mig og fandt ud af, at jeg faktisk var ret god til det. Jeg var ikke noget rart menneske på nogen måde.

Det lysnede for ham, da han kom til Thyborøn på søfartsskole og blev uddannet fisker. Det var et friskt liv, han godt kunne lide. Da han var færdig begyndte han også af tage arbejde på fiskerbåde fra Esbjerg, men det fik en ende, da kæresten blev gravid og stillede ham over for det ultimative valg: Vil du være fisker eller far?

Ædru efter 30 øl

Rene flyttede til den provinsby, hvor kæresten boede, og fik et arbejde i et nedbrydningsfirma. En populær branche for tidligere kriminelle og mordere, som han karakteriserer det. Og et sted, hvor man fuldt lovligt kunne drikke 30 bajere om dagen.

- Der var i hvert fald ingen, der ikke gjorde det.

De kravlede rundt i 50-60 meters højde, og egentlig var arbejdet uforeneligt med alkohol. Men Rene er på det tidspunkt kommet så langt i sit misbrug, at han ikke mærker noget uanset, hvor meget han drikker. Han skal bare have alkoholen for at fungere. Stofferne, som tages sideløbende, er også blevet hårdere og hårdere gennem årene.

- Når jeg kom hjem stod den på kokain. Jeg var tit vågen i fem dage i træk. Men ingen kunne se det på mig.

Han havde endnu et job i et par år som tårnsvejser i et vindmøllefirma, før han også dropper det, og forsvinder helt i sit misbrug. Pengene kunne han lave på så mange andre måder.

Forholdet til datteren er helligt

I dag har Rene været skilt i fire år, men forholdet til datteren på nu 10 år vil han for enhver pris bevare og sætte i højsædet.

- Nu har jeg fucket så mange ting op. Hvis jeg så bare kan lade være med at fucke den ene ting op, vil jeg være glad og tilfreds. Jeg vil ikke gentage mine forældres fejltagelser. Og ikke for at prale, men hun render lige i armene på mig, når vi mødes. Så får jeg også lov til at være barn igen.

Sværere er det at skabe venskabelige relationer uden for misbrugsmiljøet. Snakken på arbejdet siger ham i hvert fald ikke så meget.

- De sidder ude på arbejdet og taler om politik og nyhederne i går, og der har jeg svært ved at mænge mig. Jeg kan kun fortælle noget om livet. De lufter også nogle bagatel-problemer, hvor jeg tænker: Luk nu røven, I ved ikke, hvad problemer er.

Råt for usødet

Nogle gange – faktisk for mange – lader han det ikke kun være ved tankerne. Så får de hans mening råt for usødet.

- Jeg kan være meget direkte. Det er dumt at spørge om min mening, hvis de ikke vil havde den. Det har de så lært. Men jeg skal også lære, siger Niels. Nemlig lige at træde tilbage og tænke mig om i tredive sekunder, før jeg udtaler mig. Det arbejder jeg på.

Rene er også begyndt at læse aviser igen. Det har han ikke gjort i mange år. Det går bedre og bedre, for når det kommer til stykket, vedkommer både nyhederne og politikken jo lige så meget ham som de andre, har han indset.

Slut med det gamle vrøvl

- Jeg er stille og roligt ved at lære at lade det gamle vrøvl ligge og kun snakke om nye ting. Jeg er jo ikke i stand til at gøre noget ved det gamle alligevel.

Dét at have noget at stå op til og kunne spejle sig i andre mennesker på en arbejdsplads vil han under ingen omstændigheder give afkald på igen.

- Jeg ved, jeg er god til det, jeg laver. Nu skal jeg bare lære tempoet og ikke at punke mig selv så meget, at jeg altid går rundt med dårlig samvittighed. Men det er ikke let, når man altid har fået at vide, at man ikke er til en skid.

billede af Bubber
Kendte

Bubber scorer millioner

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika