Region Halland diskuterer medlemskab af Greater Copenhagen-samarbejdet

- viser stor interesse for at blive medlem af det dansk-svenske politiske samarbejde

Indholdstilbud fra Øresund News distribueret af Ritzau.

INFO: Anvendelse af Ritzaus ekstratjeneste og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene i bunden af denne meddelelse.

**** RITZAU EKSTRA ****

Svenske Region Halland og regionens kommuner viser stor interesse for at blive medlem af det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen & Skåne Committee. Det afhænger dog af, at regionen og resten af kommunerne træffer samme beslutning, og disse diskussioner kommer til at pågå i efteråret. Halmstad Kommune har allerede truffet politisk beslutning om at indtræde i samarbejdet.

Greater Copenhagen & Skåne Committee kan muligvis se frem til at udvide samarbejdet, hvis Region Halland træder ind i medlemskabet næste år. På nuværende tidspunkt befinder parterne sig stadig tidligt i fasen, og de endelige beslutningsprocesser forventes at komme til at pågå i efteråret, fortæller Dag Hultefors (M), medlem af regionstyrelsen i Region Halland.

For at kunne træde ind i Greater Copenhagen skal Region Halland nemlig have fuld opbakning fra samtlige kommuner i regionen, og det tror han også, at der er gode forudsætninger for:
– Vi har diskuteret spørgsmålet den seneste tid, og min opfattelse er, at samtlige kommuner i Region Halland også viser interesse i at blive medlem af Greater Copenhagen, siger Dag Hultefors til News Øresund.

Det understøttes yderligere af Halmstad Kommunes offentliggørelse af, at man her har truffet en politisk beslutning om at træde ind i samarbejdet. Det afhænger dog af, at Region Halland samt resten af kommunerne træffer samme beslutning.

Formanden for Greater Copenhagen & Skåne Committee, Heino Knudsen, ser også en udvidelse af samarbejdet som en positiv ting, men er stadig tilbageholden med konkrete udmeldinger, eftersom de hallandske kommuner stadig mangler at træffe endelige beslutninger med hensyn til at være med i samarbejdet:
– Greater Copenhagen & Skåne Committee finder det positivt, at vi har et stærkt samarbejde, som andre er interesseret i at være med i. Nu afventer vi, at alle hallandske kommuner beslutter, om de vil være med i samarbejdet, og at Region Halland på den baggrund tager politisk beslutning i løbet af efteråret. Hvis der er opbakning til et medlemskab fra Halland, er der herefter grundlag for at drøfte videre mellem Region Halland og Greater Copenhagen & Skåne Committee til den tid, siger Heino Knudsen i et skriftligt svar til News Øresund.

Region Halland er allerede tidligere i år trådt ind i et andet grænseregionalt, politisk samarbejde, STRING, som har en kobling til den fremtidige tunnel under Femern Bælt mellem Danmark og Tyskland. STRING-samarbejdet er blevet udvidet indenfor det seneste år, så det nu omfatter regioner og byer fra Hamburg og Slesvig-Holsten i syd, Østdanmark, Skåne, Halland, Västra Götaland samt to folkekommuner i Norge i nord.

Ifølge Dag Hultefors har der den seneste tid været diskussioner i Sverige om de geografiske inddelinger af regionerne, men den diskussion er faktisk ret uinteressant for Region Halland, mener han, da regionen rent geografisk er lige tilpas. Derimod er de arbejdsmarkedsmæssige grænser mere interessante, da Halland er placeret mellem to stærke arbejdsmarkeder i form af Skåne i syd og Göteborg i nord.
– I dag er udbyttet fra samarbejdet med Göteborg rigtig godt, mens udbyttet fra Skåne godt kunne være bedre. Her ser vi Greater Copenhagen som en stærk organisation, der kan hjælpe os med at integrere og styrke arbejdsmarkederne i syd, hvilket også er en prioritet i regionen, siger han.

Dette understøttes yderligere af en OECD-rapport fra marts 2018, der blandt andet nævner, at Region Hallands fremtidige prioriteringer bør inkludere bedre infrastrukturelle forbindelser til de omkringliggende regioner, der dermed kan understøtte integrationen af arbejdsmarkederne samt tværgående vidensdeling.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

http://www.newsoresund.dk/region-halland-diskuterer-medlemskab-af-greater-copenhagen/

Redaktionel kontakt:

Redaktionen News Øresund

tlf.: +46 (0)40 305630

e-mail: redaktion@newsoresund.org

Øresund News