- En afskaffelse af revalideringsordningen vil betyde, at nogle mennesker ikke kan blive omskolet og i stedet kommer til at gå mange år i ressourceforløb eller andet, hvor de ikke får den rigtige hjælp. Samtidig vil mange få ødelagt deres familieliv og liv i det hele taget, fordi de ikke har den støttemulighed, der ligger i revalideringsbetingelserne.
Sådan lyder det i dag fra formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.
Udmeldingen kommer efter, regeringen tirsdag fremlagde deres 2025-plan, hvoraf det fremgår, at de vil arbejde for at droppe revalideringsordningen. En ordning, der blandt andet gør det muligt at få en ny uddannelse på en ydelse, der svarer til dagpenge, hvis ens arbejdsevne bliver begrænset.
- Vi mener grundlæggende, at man kan bruge pengene i beskæftigelsessystemet bedre end at have en ordning, hvor det særlige er, at man modtager en langt højere ydelse, end man gør i kontanthjælpssystemet eller i ressourceforløb, forklarede Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, efterfølgende til Avisen.dk.
Han mener, at der med beskæftigelsesreformen er blevet udviklet flere tilbud, som retter sig mod den samme gruppe som revalideringsordningen, og at tiden derfor er løbet fra ordningen.
Netop det er Thorkild Olesen dog langt fra enig i.
- Revalidering giver de personer, der for eksempel får et handicap efter en ulykke, mulighed for at få en ny uddannelse. Mange af disse personer har familie, hus eller andre økonomiske forpligtelser, som gør, at de uden revalidering ville blive parkeret i en rigtig dårlig situation, siger han og bakkes op af SF’s finans- og erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen.
- Vi har et hav af kortvare indsatser, som kan være fine, særligt for borgere med en lang uddannelse. Men står man og skal foretage et sporskifte efter en arbejdsulykke, er de altså ikke løsningen, og derfor er det helt sort, når regeringen afskaffer revalidering uden at komme med et alternativ, siger hun.
Thorkild Olesen og Lisbeth Bech Poulsen køber heller ikke regeringens argument om, at ordningen bruges mindre.
- Det er en selvopfyldende profeti, som regeringen udnytter. Grunden til, den bliver brugt mindre, er, at regeringen har sørget for løbende over de senere år at sætte refusionerne ned. Så de har selv været med til at kvæle ordningen, siger Thorkild Olesen, mens Lisbeth Bech Poulsen mener, man i stedet bør opruste indsatsen, så flere kan komme tilbage på arbejdsmarkedet gennem ordningen.
- Når man laver en stor plan, der netop skal skaffe flere i arbejde, så giver det absolut ingen mening at afskaffe revalideringen, som netop er et rigtig godt værktøj til at få omskolet en brolægger eller tømrer, der har været ude for en arbejdsulykke og ikke længere kan varetage et hårdt fysisk arbejde, siger hun.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.