Prorektor: Østrigsk valg giver Ungarn og Polen en ven i EU

Hans-Christian Strache til venstre og Sebastian Kurz til højre vil formentlig blive en støtte af Polen og Ungarn ved kommende sammenstød med EU, vurderer Lykke Friis. (Foto: Foto: Hans Klaus Techt/AFP)

Med det østrigske valgresultat vil EU møde fornyet modstand mod sanktioner overfor Ungarn og Polen.

Valgresultatet i Østrig vil ifølge Lykke Friis, formand for Udenrigspolitisk selskab og prorektor på Københavns Universitet, give smil på læben i Ungarn og Polen.

Umiddelbart tegner resultatet til en regering under ledelse af den konservative Sebastian Kurz i koalition med det EU- og indvandringsskeptiske Frihedspartiet med Heinz-Christian Strache i spidsen.

- Kurz har været klar på en strammere flygtningepolitik og grænsekontrol. Han kan ikke se nogen pointe med et system med en fælles finansminister og budget for euro-landene, siger Lykke Friis.

- Han har en meget markant holdning om, at man skal lave en stærkere alliance med Visegrád-landene. Strache har sagt, at man ikke skal løfte pegefingeren overfor det, der foregår i Polen og Ungarn.

Pegefingeren, som Lykke Friis henviser til, refererer til snak om EU-kritik af Ungarn og Polen for overtrædelse af demokratiske spilleregler.

Visegrád-landene er en betegnelse, der dækker over de to lande samt Slovakiet og Tjekkiet. De fire lande har fundet sammen i ønsket om en strammere grænsekontrol og EU-politik over for migranter.

Og den nye alliance, som ifølge Lykke Friis også kaldes "Visegrád plus en", kan hurtigt blive aktuel.

- Der er diskussioner lige rundt om hjørnet i EU om, hvordan man skal håndtere den problematiske situation set med EU's briller, når man stiller skarp på blandt andet retssamfundet i Ungarn og Polen, siger Lykke Friis.

Modsat bliver en kommende østrigsk regering mindre venligt stemt over for den franske præsident Emmanuel Macrons planer om øget økonomisk integration af euro-landene, vurderer hun.

Lykke Friis hæfter sig også ved kontrasten mellem Østrig og Tyskland, hvor der for nyligt var valg, og hvordan de traditionelle partier agerer.

- Hvis man sammenligner med tysk politik, vil det betyde, at Angela Merkel og Martin Schulz havde overtaget mange af Alternative für Deutschlands synspunkter på flygtningeområdet og nu bejler til at gå i regering med dem.

- Det er helt utænkelig i Tyskland, siger hun.

/ritzau/