Privat kontrol-firma: Siemens risikerer at miste kronesmiley

Arbejdsmiljøskandalen på Siemens Wind Power er et eksempel på, at tilsynet med virksomhederne ikke fungerer, mener 3F.  (Foto: Henning Bagger, Scanpix)

Det private firma, der udstyrede vindmøllegiganten med en kronesmiley, iværksætter undersøgelse af arbejdsmiljøet efter afsløring af talrige arbejdsskader.

- Vi tager sagen meget alvorligt. 

Sådan lyder det nu fra det uafhængige certificeringsorgan Det Norske Veritas, DNV GL, der har udstyret vindmøllegiganten Siemens Wind Power med en kronesmiley og har ansvaret for at tilse, om Siemens Wind Power lever op til elitesmileyen.

Kommunikationsdirektør i DNV GL, Per Wiggo Richardson, fastslår over for Avisen.dk, at der nu er iværksat en undersøgelse for at se om Siemens Wind Power fortsat lever op til kravene for  en kronesmiley.

- Vi tager sagen meget alvorligt, og vi har på baggrund af medieomtalen iværksat en undersøgelse. Certificeringsreglerne giver mulighed for midlertidig suspendering af et certifikat under ekstraordinære omstændigheder. Denne mulighed evalueres afhængigt af resultaterne af undersøgelsen, skriver Per Wiggo Richardson i en mail.

Kontrolbesøg er aftalt

Oversat til almindelig dansk betyder det, at Siemens Wind Power risikerer at miste sin kronesmiley, hvis ikke virksomhedens ledelse har levet op til de krav, der er i den såkaldte arbejdsmiljøledelsesstandard OHSAS 18001.

Norsk Veritas har nu aftalt besøg hos Siemens Wind Power i Aalborg, hvor der i årevis har været store problemer med farlige kemikalier i produktionen af vinger til vindmøller. Mindst 64 ansatte har fået astma, bylder, eksem og andre alvorlige kroniske sygdomme.

Nul viden om arbejdsskader

Kommunikationsdirektøren skriver også til Avisen.dk, at man ikke har anet, at der var problemer med arbejdsmiljøet på fabrikken, før DR's afsløringer tidligere på ugen.  

- Vi har ikke haft viden om tilfælde af kroniske arbejdsskader på arbejdspladsen, inden det blev rapporteret i medierne, står der i mailen. 

Endvidere fremhæver Per Wiggo Richardson, at man i forbindelse de såkaldte audits, altså tilsyn, har vurderet, at Siemens Wind Powers ledelsessystem lever op til kravene. Som reglerne er skruet sammen i dag, skal et certificeringsorgan nemlig alene holde øje med ledelsessystemet og deres løbende forbedring af diverse procedurer omkring arbejdsmiljøet.

Med andre ord kan man nøjes med at besøge lønningskontoret eller HR-afdelingen, men behøver ikke at sætte sine ben på fabriksgulvet for at forny en kronesmiley.  

3F: Grotesk!

I 3F er den arbejdsmiljøpolitiske chef, Ulla Sørensen, rystet over, at et uafhængigt certificeringsorgan som Det Norske Veritas ikke opdager, at der er noget helt galt i Siemens Wind Power. 

- Det er rystende og helt grotesk, at certificeringsorganet som dem, der skal holde øje med Siemens Wind Power, ikke har haft kendskab til de skader, der har været på virksomheden gennem flere år, siger hun.

Alle, og ikke mindst ansatte, har haft en tillid til, at alt var i skønneste orden på Siemens, når virksomheden var udstyret med en kronesmiley, påpeger Ulla Sørensen.

- Alt andet lige må det jo betyde, at man ligger i topklassen med hensyn til arbejdsmiljø. Men her et fuldstændig vanvittigt eksempel på, at det ikke forholder sig sådan. Det viser bare, at tilsynet med virksomhederne ikke fungerer. Når man producerer arbejdsskader på en sådan virksomhed, bør det jo betyde, at man holder øje med dem, mener hun. 

Ødelagte liv

At Det Norske Veritas nu vil undersøge Siemens Wind Power grundigere formilder ikke 3F's arbejdsmiljøpolitiske chef.

- Her har vi folk, der har fået ødelagt deres liv, og så er det lige sent nok, at de undersøger en virksomhed, bare fordi medierne sætter fokus på den. Det skulle de have gjort, inden det kom så vidt, siger Ulla Sørensen.