Joana Pais har stillet syv glas portvin foran mig. Syv forskellige smagsoplevelser, lover hun, og syv små slurke alkohol på 20 procent.
Jeg er bænket i smagerummet i Sandemans portvinslager i Villa Nova de Gaia i Porto. Jeg har en sandwich fra flyet i mavesækken som ballast, og midt på bordet står et spytkar, som opfordring til at levne lidt.
10 gange velkommen til Porto
Men hvorfor dog gøre det? For glem alt om det udrikkelige sprøjt, du har fået serveret af velmenende bedsteforældre. Glem alt om Nettos tarvelige portvin til en 50 er. Glem alt om kvalmende sød dessertvin.
»Vi starter med den hvide portvin, som er en ukendt størrelse for mange«, forklarer Joana og gennemgår derefter glassene, der indeholder så fine sager som 20 års portvin, sent aftappet årgangsportvin og ... Joana stopper op.
»Jeg har vist glemt firmaets stolthed«, siger hun undskyldende og kommer straks ind med en flaske Vintage Vau 2003.
Så der er nu otte glas på bordet foran mig. Og det skal blive til ni. Og 10. 10 gange velkommen til Porto, og 10 fantastiske smagsoplevelser, som får det til at stå klart, hvorfor nogle af Danmarks førende kokke taler om portvin som det næste store.
Nyhavn i mega-format
Porto er Portugals næststørste by og tidligere hovedstad. Byen er smukt placeret på de stejle skrænter langs Douroflodens udløb i Atlanterhavet. Området er Portugals rigeste, og den historiske storhed er nem at fornemme i gadebilledet, hvor sporvogne bringer befolkningen rundt.
På alle måder er Porto en skøn by. Det er skønt at vandre rundt på må og få og indånde den ægte sydeuropæiske stemning. Det er skønt at sejle på Douro floden og nyde synet af den gamle bydel, som Unesco har udråbt til en del af verdens arv.
Det er skønt at slentre mellem de gamle huse, der er malet i alle farvepalettens mange nuancer og lidt ligner vores Nyhavn, bare i mega-format. Og med det sydeuropæiske twist, at vasketøjet hænger til tørre på snore ude foran vinduerne.
Morgenmad på sengen
Der ligger desværre kun ét hotel lige ned til Douro floden i disse historiske rammer. Hotel Pestana er en sjov sammensmeltning af tre-fire gamle huse, hvor et sindrigt gangsystem forbinder bygningerne, så de fremstår som ét hotel.
Her SKAL du bo. Udsigten er enestående, beliggenheden er i top, og værelserne er store og rummelige. For lidt små-penge serverer hotellets personale gerne morgenmaden på sengen, og således er det muligt at få en god start på dagen med åbne altandøre, som som nænsomt lader dagens første solstråler slippe ind og åbenbarer et storslået bylandskab.
Der findes ikke mange bedre steder i verden at nyde et glas juice, en croissant og en kop the, mens solen langsomt arbejder temperaturen op og smukt belyser de gamle huse. Det er intet mindre end pragtfuldt!
Skrevet af Flyrejsen.dk
Flyv til Porto
Der er ingen direkte rute fra Danmark til Porto, men en række selskaber flyver dertil med et enkelt stop undervejs.
Det gælder for eksempel Air Berlin, der ved Danish Travel Awards 2007 vandt prisen som Bedste Low Cost Airline .
Se mere på www.airberlin.dk eller på www.flyrejsen.dk, hvor du kan sammenligne priserne fra en lang række udbydere.
Portos hyggeligste hotel
Portos hyggeligste hotel har til huse i de historiske bygninger ned til Douro floden og portvinshusene.
Det fire-stjernede Pestana Porto Hotel koster fra 530 rkoner per person i et delt dobbeltværelse inklusiv morgenmad.
Se mere på: www.pestana.com