Skrevet af Rune Skyum-Nielsen | rusk@avisen.dk
Det er ikke kun pladebranchen og kunstnerne, som lider under det dalende pladesalg, der bare er blevet værre og værre de seneste mange år. Også en række forhandlere må efterhånden opgive ævred.
I USA kunne musikmagasinet Rolling Stone for nylig oplyse, at 2700 pladebutkker havde mistet melodien siden 2003, og i Danmark går det samme vej, vurderer marketingdirektør Jesper Bay fra pladebranchens organisation, IFPI:
»Dels drejer en del pladebutikker nøglen om, dels prioriterer mange kæder musikken lavere end tidlig. Fona er et eksempel på en kæde, hvor man skærer ned på musikkens plads til fordel for varetyper som dvd er og mobiltelefoner. Dermed kommer der mindre fokus på de mindre udgivelser,« beklager Jesper Bay.
I USA har den enorme musikkæde Tower Records helt måttet give op. Det er bemærkelsesværdigt, mener Fabian Holt, der er lektor ved Roskilde Universitets Center med speciale i musikkultur.
»Nogle pladeforretninger vil selvfølgelig overleve, men de store kæder vil formentlig satse endnu mere på den mest populære musik, der i forvejen markedsføres stærkt i medierne,«
Nettet strammes
Mens cd-salget altså styrtdykker, stikker salget af downloadet musik i den modsatte retning. Den største af de lovlige internettjenester, Apples iTunes, er nu vokset så meget, at kun to fysiske forhandlere af musik omsætter for mere i USA,nemlig Wallmart og Best Buy.
Jesper Bay fra IFPI ærgrer sig over udviklingen og forklarer den med, at adskillige af internettjenesterne efterhånden er i stand til at konkurrere på specialviden med de fysiske pladebutikker.
»Når man køber noget på nettet, tilbydes du straks en lignende vare. Samtidig vejleder mange pladebutikker mindre, fordi medarbejderne ikke i tilstrækkelig grad er uddannede og orienterede. Men vi arbejder på det og er i dialog med de handelsdrivende for at give musikken bedre vilkår i form af mere plads og placering,« forklarer marketingdirektøren.
Nogle gange er der dog ikke noget at gøre.
Til trods for en legendarisk ekspertise blandt musiksamlere måtte ejeren af den københavnske pladebutik Casablanca i juni lukke sine lokaler på Østerbrogade efter 24 år. En uheldig kombination af et dalende cd-salg og en forhøjet husleje knækkede Casablanca Musik, der dog er genopstået på nettet.
»Vi er kommet langsomt i gang, men kan mærke, at mange af vores kunder er vendt hjem fra ferie. Nu håber vi, at vores daglige telefontid kan være med til at give os et forspring til andre netbutikker. Men det var ikke med min gode vilje, at vi forlod vores gamle lokaler,« understreger Casablancas ejer, Tim Østerberg.
I 2000 afsatte de 10 bedst sælgende
album sammenlagt 60 millioner eksemplarer i USA. I 2006 var tallet
reduceret til 25 millioner.
Mere end 5000 ansatte er fyret fra pladeselskaberne siden 2000.
Der er solgt mere end 100 millioner iPods, der kan afspille downloadet musik, siden 2001.
Kilde: Sako/Rolling Stone/Soundscan