Grisetransporten triller gennem støvregnen ind på p-pladsen ved Danmarks næststørste slagteri. Inden for i ”kantine 2” hos Danish Crown i Ringsted sidder fire garvede slagteriarbejdere og får sig en kaffepause fra udskæringer og pakkeri i højt tempo ved båndet.
Slagterierne har mere skidtsnak i krogene end andre arbejdspladser, og det undrer ikke de fire kollegaer. 39-årige Michael Christensen har arbejdet 20 år på slagteriet:
”Meget mobning foregår i det skjulte. Folk bagtaler hinanden og snakker om, at ”den og den er kraftedeme for sløv,” fortæller Michael Christensen.
Ingen timeløn
Rundt omkring i kantinen sidder kollegaer med blå hårnet og hvid- og blåstribet skjorte og får sig en træstamme til kaffen. Den rå tone ved båndene, hvor 5-15 personer står og skærer ud i en linje, bliver ikke overdøvet af larmen, fortæller de.
Slagteriarbejdere får ikke timeløn som de fleste andre. Lønnen måles i akkord. Det vil sige, at lønnen afhænger af, at alle kollegaer i linjen slagter, renser og skærer ud i et højt tempo. Er én ikke på dupperne, sænker han tempoet for hele linjen. Og det ses på lønsedlen for dem alle.
”Alle vil tjene så meget, som de kan. Og selvom konen er skredet, eller du har tømmermænd, så skal det ikke kunne bemærkes på dit arbejde,” siger Jørgen Sørensen, der har været 25 år på slagteriet i Ringsted.
Når vægten går i stå
Danish Crown har gennem de senere år flyttet arbejdspladser til Tyskland. Kravet til de 10.000 danske ansatte lød på samme tid: Få effektiviteten i vejret. Det vil sige, at tempoet skal holdes højt og lønnen i ro.
”Der er rigtig højt tempo. Der er ikke noget, der hedder en dårlig dag. Så får du det at vide,” uddyber Michael Christensen.
Så slagteriarbejderne er nødt til at holde gang i båndet. Det giver snak på de hvidklinkede gange og en hård tone ved båndet, når alle skal holde trit med tempoet for at hive lønnen hjem.
I pakkeriet koster det tid, hvis personen ved vægten i starten af båndet ikke får det til at køre. Det mærkes i resten af linjen.
”Hvis der er pres på vægten, og den stopper. Så går sladderen som en steppeild,” forklarer Annelise Andersen, 49 år.
Mobbere fyres
Det hele afhænger af, om arbejdet kører, som det skal. På en god dag er humøret højt. Men kører arbejdet ikke godt, er humøret det heller ikke.
”Hvis der er en, der er skyld i, at det går galt ved båndet, så råber folk ”hvad helvede laver du” og den slags. Ordforrådet er stort,” forklarer Michael Christensen.
I løbet af de sidste fem-ti år har ledelsen i Danish Crown og de tillidsvalgte i Ringsted arbejdet med, hvordan man håndterer mobning og har fået stoppet en del af skidtsnakken på slagteriet, forklarer Torben Lyngsø, der er fællestillidsrepræsentant for de 1.100 ansatte på slagteriet.
Et af midlerne er, at det bliver slået hårdt ned på mobning: Ansatte kan bortvises, hvis de ikke stopper. Det vil sige, at de bliver fyret og får tre ugers karantæne fra a-kassen uden nogen indtægt.
”Men uanset hvor meget vi arbejder med det, så er det umuligt at rydde af vejen,” påpeger Michael Christensen.