'På røven i Nakskov'-Ib klar til valg: Jeg er den skarpeste kniv på Lolland

Henter afspiller ...
- De ældre skal ikke leve i fattigdom. De har skabt det her og de har arbejdet hårdt hele deres liv. Så kan man altså ikke være bekendt at lade dem ligge i deres eget pis og lort, lyder det fra Ib Andersen. Foto: Maria Jeppesen

Der skal sættes en stopper for mobning, og det skal være slut med ældre, der ikke får skiftet ble på Lolland. Ib Andersen, kendt fra tv-programmet 'På røven i Nakskov', stiller op til kommunalvalg. I dette interview fortæller han også, hvordan det går med hans søn.

Førtidspensionist og fisker Ib Andersen fra Nakskov vil ruske op i Lolland. De unge skal have bedre uddannelsestilbud, de ældre skal have bedre pleje og så skal der sættes en stopper for mobning på Lolland, fastslår Ib Andersen.

Han stiller op til kommunalvalget i Lolland Kommune med sit helt eget parti ‘Udkantsdanmark’. Og han drømmer om at gå hele vejen og måske en dag få en plads inde på Christiansborg som landspolitiker.

- Der mangler en skarp kniv fra Lolland. Og jeg er nok den skarpeste, lyder det fra Ib Andersen.

DE SKÆVE KANDIDATER

Kommunalpolitik er ikke forbeholdt midaldrende mænd med mellemlang universitetsuddannelse. Avisen.dk har mødt kandidater til kommunalvalget, der skiller sig fra mængden, og bringer portrætter af dem forud for valget 21. november 2017.   

UDVID

Kendt fra tv

56-årige Ib Andersen er kendt for sin medvirken i tv-programmet ‘På røven i Nakskov’, der blev sendt på TV 2 for to et halvt år siden. I programserien følger man seks familier på Lolland, der på forskellig vis befandt sig på kanten af samfundet. 

Ib Andersen og hans søn boede dengang i et faldefærdigt hus uden el og varme lidt uden for Nakskov. Og det skabte en del opmærksomhed, da man så Ib Andersen fyre op for husholdningsspritten i en kasserolle for at holde varmen i hjemmet, der var erklæret uegnet til beboelse. 

Han stadig er et kendt ansigt i Nakskov by. Her bliver han af nogle borgere opfattet som lidt af en original. Selv kalder Ib Andersen sig for Lollands sorte får.

Avisen.dk er med ham på gågaden i Nakskov. Her står flere butikslokaler tomme eller til leje.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Maria Jeppesen.

- Vi er så fattige hernede, at vi snart bliver solgt til tyskerne. Så lægger de en stor presenning over Lolland og laver det til en indendørs forlystelsespark, lyder det fra en af de lokale på gaden, som Ib Andersen er faldet i snak med. 

- Så lukker vi alle dyrene ud fra Knuthenborg, så kan alle komme gratis på safari, siger Ib Andersen i sjov.

Fakta: 30,2 procent af borgerne på Lolland er på offentlig forsørgelse

Men han bliver snart alvorlig igen, når snakken falder på det kommende kommunalvalg. Ib Andersen har valgt at stille op, fordi han er utilfreds med tingenes tilstand på Lolland, forklarer han. Han vil, hvis han bliver valgt ind i byrådet, kæmpe for, at kommunens udsatte borgere får en bedre behandling af det offentlige.

- Mange er slidt og op syge. De fleste har haft et hårdt fysisk hårdt arbejde hele livet. Og så kommer de hen til kommunen, hvor de ansatte ikke har løftet mere end en kuglepen i deres arbejdsliv. Men de kan ikke få nogle penge, de bliver bare sendt i arbejdeprøvning. Hvad fanden er det for noget?

Snak med de unge 

Ib Andersen mener, at "man er for akademisk i Lolland Kommune". Han er selv uddannet svejser, og har fisket siden han var 12 år, fortæller han. I dag er han på førtidspension på grund af en arbejdsskade, men tager stadig ud med fiskekutteren sammen med sønnen Nicolai.

- Jeg har oplevet lidt af hvert og jeg har noget at byde på inde i byrådet. Det er jo ikke andet end akademikere og skolelærere, der sidder derinde, siger Ib Andersen.

Lolland er den kommune i Danmark, hvor flest er på offentlig forsørgelse. En ny opgørelse, lavet af mediet Bias i samarbejde med forsknings- og analysecentret Vive, viser, at 30,2 procent af borgerne på Lolland er på offentlig forsørgelse. Gennemsnittet for alle landets kommuner ligger på 19 procent.

Hvad vil du gøre for at få flere i job? 

- Der skal slæbes nogle virksomheder herned til de arbejdsløse. Men jeg tror ikke, virksomheder føler sig velkomne af kommunen. Der er for meget kontrol og det skræmmer dem væk, lyder det fra Ib Andersen. 

Han er mere konkret, når det kommer til at få de unge på Lolland i beskæftigelse. Her vil han give kommunens produktionsskole et løft. Skolen skal være mindre akademisk og mere pædagogisk, fortæller han.

- I dag er der ikke nogen forældre, der tør sende deres børn derover (på produktionsskolen, red.). De er bange for, de bliver kriminelle. Børn, der er trætte af at gå i skole, de kan ikke komme til tiden. Men i stedet for at skide dem et stykke, så burde man sætte sig ned og spørge dem om, hvorfor de har svært ved at komme op om morgenen. Hvis man ikke snakker med de unge, så ved man ikke hvad der er galt, siger Ib Andersen.

Han er også bekymret for de ældre syge borgere, som han mener, får en uværdig behandling af kommunen.

Foto: Maria Jeppesen

Lige ud af posen

- De ældre skal ikke leve i fattigdom. De har skabt det her og de har arbejdet hårdt hele deres liv. Så kan man altså ikke være bekendt at lade dem ligge i deres eget pis og lort, indtil der gider komme en og skifte dem, lyder det bramfrit fra Ib Andersen.

Han er i det hele taget en mand, der taler lige ud af posen.

- Jeg pakker ikke tingene ind. En lort er sgu en lort. Så kan folk måske mene, at jeg taler beskidt, men jeg taler fra hjertet, siger Ib Andersen. 

Han er heller ikke bleg for at lange ud efter både borgmester og det siddende byråd, som han mener er egoistiske og dårlige til at forvalte kommunens penge. 

- De har brug for nogle nye bukser. For dem, de har på nu, må der være huller i, siden pengene hele tiden forsvinder, siger Ib Andersen. 

Han er klar over, at hans ligefremme facon deler vandene blandt borgerne på Lolland. Men han håber, at især de unge borgere vil sætte deres kryds ved ham til kommunalvalget den 21. november. 

- For jeg bakker dem op. Det er der ingen andre, der gør, siger Ib Andersen.

 

Foto: Maria Jeppesen.

Sønnen blev sendt i skole med kølle

I programmet 'På røven i Nakskov' kunne man følge med i, hvordan sønnen Nicolai Andersen oplevede at blive drillet i skolen. På et tidspunkt sender Ib Andersen sin søn i skole med en kølle i skoletasken, så han kan føle sig tryg.

Mobberierne mod dengang 16-årige Nicolai Andersen var så grelle, at han i en periode på en måned slet ikke viste sig på skolen. Og han modtog alvorlige trusler på Facebook, hvor lokale unge truede med at klippe hans fingre af han.  

Livet har dog taget en positiv drejning for Nicolai Andersen, der i dag er 20 år. Efter tv-programmerne startede han på Søfartsskolen og har det sidste halvandet år arbejdet som skibsassistent for DFDS. Og til januar vender han tilbage til skolen for at videreuddanne sig til styrmand. 

Men den svære skoletid i Nakskov, som sønnen selv har beskrevet som et rent helvede, har givet ar på sjælen hos både Nicolai og Ib Andersen. 

Et mobbefrit Lolland 

Hvis han bliver valgt ind i byrådet, vil Ib Andersen sætte en stopper for mobberi på Lolland, siger han. Både blandt børn i skolerne, men også den slags, der finder sted blandt voksne på Facebook. 

- Det gør ikke godt for noget. Jeg oplever også, hvordan der bliver talt om mig og lavet rygter og alt muligt, siger han. 

Ib Andersen forsøger ikke at lade sig gå på af den lokale sladder om ham, der er opstået i kølvandet på hans medvirken i tv. Og han vil blive ved med at sige sin mening, fastholder han. 

- Jeg er det sorte får i den store familie ved det store spisebord. Men der er jo en, der skal slå næven i bordet og sige: Nu har du taget for mange stykker brød. Her, der deler vi, siger Ib Andersen til Avisen.dk.