Administration 

Har svindlet, taget stoffer og været hjemløs: Nu vil Steen være politiker

Henter afspiller ...
Steen var misbruger, svindler og hjemløs. Nu vil han ind i politik. Foto: Maria Jeppesen

Steen Rosenquist er tidligere kriminel, stofmisbruger og hjemløs. Nu stiller han op til kommunalvalg.

63-årige Steen Rosenquist bliver muligvis den første tidligere hjemløse til at få en plads i dansk politik. 

Han stiller op til kommunalvalget i Glostrup for Enhedslisten. Og hans navn er højt placeret på den lokale partiliste, når vælgerne den 21. november skal sættes deres kryds i valgboksen. 

Steen Rosenquist vurderer selv sine chancer for gode. Han tror på, at folk vil stemme på ham, selvom hans baggrund er noget broget. 

Han er tidligere stofmisbruger, har siddet i fængsel for bedrageri, stjålet fra sin familie og så har han boet på gaden i 12 år.

Men den hårde baggrund er en fordel i politik, mener Steen Rosenquist, der kom ud af sit stofmisbrug som 50-årig. 

Flere boliger og bedre tilbud til udsatte

Hvis han bliver valgt ind, vil han kæmpe for flere boliger til unge og socialt udsatte. Og så vil han have flere tilbud til folk på kanten af samfundet. 

- I dag er der ikke er lydhørhed over for hjemløse, stofmisbrugere og udsatte i det hele taget. Vi bliver ikke hørt. Alle de tilbud, der var før i tiden, de er blevet sparet væk, siger Steen Rosenquist.

Han mener, at de udsatte skal have støtte og opbakning i stedet for straf. 

Fakta: I 2017 er der der optalt over 6600 hjemløse i Danmark
- Forsknings- og analysecentret VIVE

- De skal lave noget med deres hænder. Male eller sy perler, lave noget i træ, lave en knallert eller lappe en scooter. Det er meget vigtigt, at man har noget at tage sig til. Uden arbejde, så går det jo galt. Man skal have noget at foretage sig, lyder det fra Steen Rosenquist. 

Skruer vi tiden tyve år tilbage var tanken om at skulle gå ind i politik helt urealistisk for ham. På det tidspunkt var han på et absolut lavpunkt i livet. 

Tryg barndom 

Han var netop begyndt at stjæle penge fra sin familie for at få råd til at betale de stoffer, han var blevet afhængig af endnu engang. Hans udseende bar tydeligt præg af at bo på gaden, og han kunne ikke længere snyde folk med falske checks. 

- Jeg var dybt flov. Jeg kunne ikke se nogen i øjnene. Jeg kunne ikke være i mig selv. Jeg var klam at se på. Hvis jeg mødte mig selv, så ville jeg fandeme ikke kunne lide mig, fortæller Steen Rosenquist til Avisen.dk. 

Vi sidder hjemme hos ham i handicapboligen i Glostrup. Omgivet af planter, kobbertøj, nips og et par Hus Forbi-aviser.

Udenfor på opgangen står hans handicap-scooter og rollator. Steen Rosenquist fortæller om, hvordan han der er opvokset i et kærligt hjem og havde en tryg barndom på Amager endte som kriminel stofmisbruger. Og om hvordan han kom på ret køl igen. 

Det hele begyndte, da han som 18-årig er i lære som blikkenslager og kom ud for en arbejdsulykke. 

Afhængig 

- Jeg skulle åbne en port, hvor der var opstillet et stort jernstativ opad. Jeg nåede heldigvis at rykke mig tilbage, ellers havde stativet kløvet mig lige over. Men jeg fik ikke fødderne med og knuste fuldstændigt min venstre storetå.

- Det gik ud over balancen. Så jeg måtte ikke arbejde på stiger og tage og sådan noget. Og det var jo det, jeg ville. Jeg ville være kobberblikkenslager, ligesom min morfar var. Det var det, jeg var god til. Så det hele braste bare fuldstændigt sammen for mig der. 

Oven i hatten betød ulykken, at Steen Rosenquist skulle igennem stribevis af operationer. Han havde konstant ondt og fik store mængder smertestillende medicin. 

Efter tre og et halvt år med operationer, lykkedes det lægerne at få klippet nogle nerver over, så der næsten ingen smerter var tilbage i foden. Men nu var der kommet et afhængighedsproblem. 

- Jeg var blevet morfinist. Men det tog man ikke højde for. Jeg var 22 år.

Jeg brænder rigtig meget for, at vores stemmer skal blive hørt. For der er rigtig mange gode stemmer og rigtig mange gode ressourcer i os. Der er også mange, der ikke ved, de har dem og skal finde dem. Og det er her tilbudene kommer ind, fortæller Steen Rosenquist om social udsatte. Foto: Maria Jeppesen

Steen Rosenquist havde fået metadon og ketoganer som smertestillende medicin, men var ikke selv klar over, at han var blevet afhængig af de stærke lægemidler. 

Han gik til sin læge, fordi han følte sig skidt tilpas på grund af abstinenser, men fik besked på, at det ville gå over af sig selv. 

I mellemtiden var Steen Rosenquist, der var sygemeldt fra arbejdet, begyndt at hænge lidt ud på gaden. 

- Jeg havde rodet mig ud i nogle bekendtskaber, der ikke var lige så gode. Jeg vidste godt, de drak en masse bajere, men ikke at de var stofmisbrugere. Men det var de så.

- En af dem siger så en dag til mig: 'Du har abstinenser, Steen'. Men det afviste jeg, for jeg drak jo ikke bajere. Min kammerat fortalte så, at man også kunne få abstinenser af medicin. 

- Og så fik jeg nogle piller af ham. Da de var væk, måtte jeg på gaden og købe nogle. Og sådan startede det.

Tyveri 

Steen Rosenquist fik en erstatning på 150.000 kroner efter arbejdsulykken. Han brugte alle pengene på stoffer.

- Jeg købte ketoganer. Men på et tidspunkt var der bare ikke flere af de der piller på gaden. Eller også blev de holdt tilbage, for der var kommet noget andet. De her paki-piller (morfinpiller fra Pakistan, red) og de skulle simpelthen fixes med nål, siger Steen og slår med lange- og pegefinger mod underarmen.

I starten var han ikke meget for det med nåle. Til sidst overgav han sig og fik en af kammeraterne til at stikke kanylen i armen. Da kammeraterne af den ene eller anden grund ikke længere var der, begyndte han selv at stikke sig med nålen. 

- Da pengene fra erstatningen var brugt op, jamen så gjorde jeg som alle andre. Jeg gik ud og lavede butikstyveri. Jeg stjal alt fra kaffe til kongeligt porcelænsfigurer. Vi var i Rødovrecentret, der var vi rigtig grove. Vi kylede bare en masse varer ned i indkøbsvognene og gik vores vej med dem uden at betale. Det var vanvittigt. Helt vanvittigt.

Da Steen Rosenquist var 25 år mødte han en kvinde og forelskede sig. Hun var alkoholiker. Men sammen tog de en kold tyrker og det lykkedes Steen Rosenquist at slippe ud af sin afhængighed. For en stund. 

Svindel 

- Vi flyttede til Ishøj og blev gift. Jeg fik mig et fedt arbejde som langtidschauffør og tjente enormt mange penge. Fik mange kontakter til firmaer som havde brug for transport.

Tilværelsen så lys ud for Steen Rosenquist. Han investerede i en lille varevogn og lastbil med kran på. Så startede han sit eget vognmandsfirma, hvor han kørte med stål og jern. 

Det gik så godt med firmaet, at han måtte ansatte en ekstra chauffør. Han fik råd til at købe hus i Greve med swimmingpool i haven. Han stod på det tidspunkt for at betale alle regningerne, da han var den eneste, der arbejdede.

Steen Rosenquists hustru var som 18-årig blevet opereret i underlivet for kræft, og kunne derfor ikke få børn. Det gik hende meget på, og Steen Rosenquist beskriver hende som psykisk sårbar. 

Men med tiden begyndte hun at få det bedre. Hun blomstrede op. 

- Hun ville ikke længere gå derhjemme. Hun ville ud og se noget og begyndte at arbejde. Og der begyndte hun at forandre sig. Vi rykkede os simpelthen fra hinanden. Hun blev selvstændig, og nu var det lige pludseligt ikke mig, der skulle stå for alting. Der røg noget ansvar fra mig. Hun begyndte at gå ud med kollegaerne og få interesser. Det havde jeg skidesvært med. Så jeg begyndte at dykke ned i nogle små pilleglas.

Steen Rosenquist fik kontakt med en pensionist, som han af og til lavede noget havearbejde for. Pensionisten kunne skaffe ketogan-piller. 

- Og dem gav han videre til mig. Jeg kunne få et glas med 100 piller bare for at grave nogle kartoffelplanter op i hans have. Og så startede det igen. Jeg gik og trøstede mig med pillerne, når konen ikke var hjemme.

- Det tog overhånd. Og det kostede mange penge. Til sidst døde ham pensionisten, så jeg skulle ud og skaffe pillerne andre steder fra. Jeg var blevet hooked. Først røg den ene bil. Og jeg kunne ikke betale løn til ham den ene, jeg havde ansat. Og så måtte jeg sælge den anden bil. Så var der terminen, der ikke blev betalt for huset. Og så opdagede konen, at den var helt galt.

Steen Rosenquist var på det tidspunkt i midten af trediverne, og han var blevet afhængig af stofferne igen. Huset røg på tvangsauktion og parret måtte flytte i lejlighed. Steen Rosenquist begyndte at lave svindel og bedrageri med falske checks for at få råd til sit misbrug.

Hjemløs 

Ægteskabet gik i stykker. 

- Min kone var helt ødelagt af, at jeg gik og ødelagde mig selv. Vi blev enige om at skilles. Jeg pakkede en rygsæk, og så gik jeg. Jeg opdagede faktisk ikke, at jeg var hjemløs, de første to-tre år, for der boede jeg hos venner og bekendte. Og så gik der mange år i det misbrug. Faktisk 25 år sad jeg fast i det lort.

Steen endte med at bo på gaden. 

Fakta: 4 ud af 5 hjemløse er enten psykisk syge eller har et misbrug
- Forsknings- og analysecentret VIVE

- Jeg har sovet rigtig mange steder. Kældre, opgange, skralderum, rigtig meget på offentlige toiletter på stationerne. Jeg boede i rigtig lang tid på Vanløse Station.

Indimellem lavede han bedrageri, så han havde råd til at leje et værelse et par måneder, indtil pengene slap op igen.

Mange år gik med at snyde penge ud af folk, så kan kunne købe stoffer. 

- Da jeg var i starten af 45, var jeg meget tæt på at opgive. Jeg var så ussel at se på, at jeg ikke længere kunne gå ud og lave butikstyverier og falske checks. For alle vidste sgu godt, at de ikke kunne stole på mig. Jeg lignede jo en, der boede på gaden og var på stoffer. Og det var jeg jo også.

- Men alle de ting imod mig, kunne jeg lige pludselig ikke lave penge. Og det skulle jeg jo have. Jeg overvejede rigtig meget, hvad gør jeg nu, Er jeg derude, hvor jeg skal til at lave indbrud i folks hjem eller slå folk ned på gaden eller gå ind i en bank og lave røveri. Det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til.

Steen Rosenquist fandt en anden måde at skaffe penge på. 

- Jeg har en meget kærlig familie. Har altid haft det. Så det gik ud over dem. Jeg stjal fra min far og mor, jeg stjal fra min mormor, jeg stjal fra min lillebror og min moster. I dag er jeg glad for, at jeg tog den beslutning. For jeg har haft mulighed for at betale alt tilbage. Og det har jeg gjort. 

Fakta: Af de hjemløse er 75 pct. mænd og 25 pct. kvinder
- Forsknings- og analysecentret VIVE

I 12 år hutlede Steen Rosenquist sig igennem tilværelsen som hjemløs stofmisbruger. Men så klappede fælden. Politiet kom, og han røg i fængsel for økonomisk kriminalitet og tyveri. 

Men så trådte hans forældre til. 

- De kom og sagde: Det her, det går sgu ikke, Steen. Hvad kan vi gøre for at hjælpe dig?

Steen Rosenquists forældre købte en lejlighed i Glostrup, som han fik lov at leje. Han fik hurtigt tilkendt førtidspension på grund af betændelse i bugspytkirtlen og asbestose, som han fik som blikkenslagerlærling. 

Stofmisbruget var der dog lidt endnu. Men da faren et par år senere ligger på dødslejet, afgiver Steen Rosenquist et løfte. 

Hjælper andre 

- Inden han dør, lover jeg, at jeg vil være der og passe på min mor. Og lige dér, der var det som om, der skete et eller andet ved mig. Jeg havde påtaget mig et ansvar. Og det var faktisk det, der skulle til for at få mig helt ud af stofferne.

Da Steen Rosenquist fyldte 50 år, var han helt ude af sit misbrug. Han kastede sig over foreningslivet og opdagede, at han rent faktisk kan hjælpe andre social udsatte. 

De sidste 13 år har han været aktiv i Sammenslutningen af Værestedsbrugere i Danmark (SVID) og de Hjemløses Organisation, Sand, hvor han har siddet på landsformandsposten. 

- Jeg er ked af, min far aldrig nåede at opleve mig på ret køl igen. Men har heldigvis stadig min mor, fortæller Steen Rosenquist, der står foran billedet af moren på Amager-hylden. Han giver sine forældres kærlighed skylden for, han kom ud af sit misbrug. Foto: Maria Jeppesen.

Men nu gælder det lokalpolitik. For Steen Rosenquist kan ikke lade være med at hjælpe de svage i samfundet. 

- Når jeg hører, de unge står og ryger hash nede i cykelkælderen, så kører jeg ned og ser, om det er rigtigt. Når jeg hører, der er nogle mennesker, der sover i deres bil, fordi de er hjemløse, så kører jeg hen og taler med dem. Jeg spørger, hvordan de er havnet der, hvad situationen er og hvad vi kan gøre.

- Og det er det samme, jeg hører igen og igen. Der er kommet nedskæring på nedskæring på nedskæring, kontanthjælpen bliver sat ned og der bliver stillet krav om 225-timers arbejde, som man ikke kan leve op til, fordi man har skavanker, er i et misbrug eller i noget sygdom.

DE SKÆVE KANDIDATER

Kommunalpolitik er ikke forbeholdt midaldrende mænd med mellemlang universitetsuddannelse. Avisen.dk har mødt kandidater til kommunalvalget, der skiller sig fra mængden, og bringer portrætter af dem forud for valget 21. november 2017.

UDVID

Will Smith
Kendte

Will Smith:

Vi har et åbent forhold

regn
Nyheder

Frem mod weekenden: Nu kommer efteråret

Vaccine
Nyheder

Vaccinestik til alle over 65 år 

narkosmugling
Krimi

Stor politi-aktion:

13 anholdt for narkosmugling

brændstof
Nyheder

Briterne hamstrer: Fylder vandflasker med benzin

sygeplejeskolen
Kendte

Stjernen fra Sygeplejeskolen:

Vi skal have stoppet løngabet

en stor lavastrøm
Nyheder

Det lille hus blev slugt af lavaen

En gravko læsser døde mink op i en truck
Corona

Seruminstitut: Mink er stadig farlige

Et par på dansegulvet
Kendte

Vild med dans-deltager scorer millioner

Krimi

Ti års fængsel - købte pistol for at dræbe de vantro

En Legomand og et kæmpe skilt
Nyheder

Miraklet LEGO

Hunde på en strand
Dyreliv

Det skal du vide før du dropper hundesnoren

En mand sorterer mink-skind
Nyheder

Afsteming:

Skal minkerhvervet have lov at fortsætte

En mand i smoking og en smuk kvinde i pailletkjole
Film og TV

Daniel Craigs sidste Bond-film

En missil over skyerne
Helt vildt

USA's nye missil-dræber flyver 6.000 km/t

To hvide mink i bur
Nyheder

Flere minkavlere er klar til at starte op igen

To reagensglas med vacciner
Corona

Nyt studie:

Uvaccinerede rammes af Covid-19 tre gange oftere

en sølvgrå pickup-truck
Biler

Ford investerer milliarder i batterier

Underholdning

Superstjerne kendt skyldig i grusom sex-sag

Drab
Nyheder

USA: Rekordmange drab

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nu slutter det

Kokke VM
Sport

VM for kokke:

Sølv til Danmark

Løveunger
Dyreliv

Skønne billeder:

Løveunger har fået chip

FN
Nyheder

Taliban og Myanmar:

Nul taletid i FN

Ketchup
Sundhed

Fare for gas:

Madvarer tilbagekaldes

brandstifter
Krimi

Brandstifter dømt:

Jagtede vidner med kokkekniv

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg