OVERBLIK: Danske raketbyggere skød igen mod stjernerne

(ARKIV) Simuleret opsendelse af raketten Nexø 2 i Københavns Havn den 8. november 2017. Lørdag formiddag blev "Nexø II" sendt afsted fra farvandet ved Bornholm. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix)

En 6,7 meter lang hjemmebygget raket er affyret lørdag ud for Bornholm. Danske frivillige står bag affyringen.

Lørdag 4. august omkring klokken 09:30 blev en hjemmelavet raket sendt til vejrs øst for Bornholm.

Den er bygget fra bunden af en gruppe raketentusiaster fra foreningen Copenhagen Suborbitals, der selv har stablet det store raketprojekt på benene.

Få overblik over foreningen Copenhagen Suborbitals fra start til seneste affyring:

* Copenhagen Suborbitals bliver stiftet 1. maj 2008 af arkitekt Kristian von Bengtson og ingeniør Peter Madsen, også kendt som Raket-Madsen.

* Målet er at blive de første amatørraketbyggere til at skyde en bemandet rumkapsel op i 100 kilometers højde, hvor atmosfærens ydergrænse går. Bagefter skal kapslen lande sikkert på landjorden igen.

* De arbejder intensivt sammen i en hangar på det gamle skibsværft B&W's grund på Refshaleøen i København.

* Den første raket, "Heat-1X", er affyringsklar i 2010 med en kampvægt på over halvandet ton og over ni meter i længde. En teknisk fejl fører til aflysning af opsendelsen, og en ny affyring planlægges til 2011.

* Mændenes specielle hobby rygtes i både ind- og udland, der fascineres af de ivrige raketentusiaster. Med tiden slutter flere sig til foreningen, hvor der eksperimenteres med brændstof, svejsning og raketmotorer i håb om en dag at nå atmosfærens ydergrænse.

* Foreningen kommer op på omkring 50 frivillige, der til daglig ernærer sig som fysikere, matematikere, ingeniører og softwareudviklere.

* De fleste i gruppen er mænd, og få er under 40 år gamle.

* I 2011 affyrer de den første raket, der letter perfekt fra jorden. Flyvebanen flader ud, og motoren lukker ned efter 15 sekunder i en højde af 1400 meter, så rakettens faldskærm ikke folder sig ordentligt ud.

* Opsendelsen bliver af foreningen betragtet som en succes. Både raket og selve affyringsplatformen, der vejer 12 ton, er bygget af raketentusiasterne.

* Efter "Heat-1X" følger fire raketopsendelser i henholdsvis 2012, 2013, 2014 og 2016. "Nexø II" bliver foreningens sjette raket.

* I 2014 forlader de to stiftere foreningen efter længere tids uoverensstemmelser. Peter Madsen danner Raketmadsens Rumlaboratorium, hvor han selv er eneste medlem.

* Selv om alle i Copenhagen Suborbitals arbejder gratis, er det en dyr affære at bygge og opsende raketter. Materialeomkostningerne er cirka en halv million kroner per raket.

* Affyringen af "Nexø II" finder sted på havet og kræver derfor afspærring af et større havområde, mens otte skibe overvåger både vand og luftrum undervejs i opsendelsen.

Kilder: Financial Times, copenhagensuborbitals.com, b.dk, ing.dk.

/ritzau/