Administration 

Om at være journalist: Det er næsten umuligt at gøre det rigtige

Det er næsten umuligt at gøre det rigtige, og det kommer så nemt til at se grimt ud. Men derfor skal man jo stadig passe sit arbejde, når man står der.

Marie Louise Toksvig er freelancejournalist, forfatter og medvært på kriminalmagasinet 'Politiradio' på Radio24syv. Marie Louise Toksvig har bl.a. en fortid som politi- og retsreporter på Ekstra Bladet. Hun har senest skrevet bogen 'Guldfuglen - i krig med AK81' om en tidligere rocker, der endte med at vidne mod sine 'brødre' og nu lever under vidnebeskyttelse. Inden da fulgte hun afhøringerne i Skattesagskommissionen og udgav i efteråret 2014 singlen 'Skat, spin og sladder' om myndighedernes behandling af Helle Thorning-Schmidts skattesag.

"Savner du jobbet som reporter, når du ser tv for tiden", spurgte min medvært i 'Politiradio' Dan Bjerregaard.

Vi talte om den seneste uges begivenheder i de danske grænsebyer og især hvordan hans tidligere kolleger i politiet har oplevet at stå derude og forsøge at holde en eller anden form for orden i kaos.

Egentlig ikke, svarede jeg. Ligesom Dan bestemt ikke misundte sine tidligere politikolleger, 
misunder jeg ikke de journalistkolleger, der går rundt derude i menneskemylderet og skal forsøge at finde de rigtige historier og de begavede vinkler - hurtigt og hele tiden.

Det er vanskeligt arbejde, især hvis man skal gøre det ordentligt. Og det er åbenlyst ikke blevet lettere siden den gang for snart mange år siden, jeg selv stod derude med blok og blyant eller mikrofon og kamera.

DEN GANG havde vi trods alt kun deadline en gang i døgnet - kun dem fra Ritzau og Radioavisen skulle levere hele tiden. Til gengæld var deres opgave som regel temmelig anderledes end den, vi fra tabloidaviserne var sendt ud på.

I dag er måden at lave historierne på tilsyneladende ret ens for de fleste.

Det skal være de menneskelige vinkler. Tæt på, med mindst lige så mange følelser som fakta. Stærke billeder, virkelige skæbner, konkrete konsekvenser.

Jeg er stadig så grundlæggende 'tabloid' i min journalistiske sjæl, at jeg tror på nødvendigheden af at gøre læsere, lyttere og seere klogere ved at fortælle om virkeligheden, sådan som den er. Og at vi altid forstår bedre, når vi får mulighed for at se virkelige mennesker ind i øjnene og høre deres historier.

Når det er kriminal- og politistoffet, man dækker, er det næsten altid historier, der gør ondt. Man sætter sig stort set aldrig til tasterne, uden at der er sket noget, som gør nogen ulykkelige: Ofre, pårørende, gerningsmænd. Derfor er der så mange hensyn at tage, og derfor kan tunnelsyn midt i ræset være ligeså katastrofalt for journalister som for politifolk.

TAG NU FOR eksempel de mange mennesker, der er rejst ind og igennem Danmark den seneste uge. Vi vil gerne fortælle deres historier - for at gøre deres virkelighed virkelig for danske læsere, seere og lyttere, fordi viden og indsigt er helt afgørende for at kunne tage stilling til noget som helst.

Derfor er der taget, trykt og vist uendeligt mange billeder. Fra græske og italienske kyster til banegårde og vejstrækninger i Danmark. Gribende, fremragende billeder af mennesker i en uoverskuelig situation.

Men, som en advokat forleden mindede mig om: Normalt skal man være meget forsigtig med at bringe billeder af mennesker på flugt - især når deres situation er uafklaret. Det gjaldt også, den gang pressefotografier kun blev trykt på papir eller måske bragt i TV-Avisen, og det gælder i nutidens lynhurtige, verdensomspændende informationsstrømme.

ET BILLEDE AF EN MAND, der sidder i Danmark og venter på at få en asylansøgning behandlet, tjener ikke alene til at bringe vores danske læsere tættere på manden og hans skæbne. Det kan også få konsekvenser for familiemedlemmer, der måtte sidde tilbage i det land, han er flygtet fra, hvor en effektiv efterretningstjeneste hurtigt kan identificere dem og måske ser muligheder i at presse dem.

Og der kan være fjender - i hjemlandet eller i Europa, hos myndigheder eller andre grupper - der med sådan et billede kan finde ham selv.

Det kan få betydning, hvis hans ansøgning om asyl ender med et afslag, så han skal tilbage til et land, han af den ene eller anden grund har forladt. For hvis selve oplysningen om, at han har søgt asyl i Danmark, kan give ham problemer, når og hvis han skal vende tilbage til sit hjemland, så kan det i sig blive et element i selve sagsbehandlingen. Så kan manden måske med god ret sige, at han nu vil være i fare i hjemlandet, fordi det er alment kendt, at han i hvert fald selv mente, at han havde grund til at flygte.

Nok får langt de fleste asylansøgere fra Syrien asyl under en eller anden form i Europa i disse tider, men for ham, der sendes tilbage til Afghanistan, Iran eller Irak, bliver hjemkomsten måske mere problematisk, hvis hele verden ved, hvor han har været og hvorfor.

SKAL VI SÅ LADE VÆRE med at tage og bringe billeder af disse mennesker? Skal alle ansigterne dækkes, sløres, anonymiseres?

Skal vi lade være med at fortælle deres historier - eller kun fortælle dem med en distance, som svækker den umiddelbare identifikation og forståelse, som det giver at kunne se ind i øjnene på det menneske, det handler om?

Der er ikke noget enkelt svar. Og derfor er det ikke nogen enkel opgave at være udsendt til at beskrive virkeligheden, som den er. Det handler ikke om holdninger til, hvorvidt manden på billedet skal have opholdstilladelse i Danmark eller ej, om det er for mange, for få eller forkerte flygtninge, der sidder i togene eller går på motorvejene.

Det handler bare endnu en gang om, at alle menneskers historier er meget længere, end det der kan presses ind i et tv-indslag, fanges på et billede eller beskrives over nok så mange spaltemeter.

DET GÆLDER DEN ULYKKELIGE kvindelige Røde Kors-frivillige, der tilfældigvis stod ved siden af en spyttende mand på en motorvejsbro, da Informations fotograf trykkede på udløseren. Det gælder de politifolk, der skal overskue, styre og beskytte en uoverskuelig menneskemængde. Det gælder de mennesker, der er hovedpersoner i en historie, der handler om meget mere end den enkelte skæbne.

Og det gælder for reporterne - også når der er et minut til deadline, kolleger skubber og man samtidig lige skal have læst op på Dublinforordningen.

Det er nogenlunde, som min medvært Dan Bjerregaard siger om politiarbejdet i den slags situationer: Det er næsten umuligt at gøre det rigtige, og det kommer så nemt til at se grimt ud. Men derfor skal man jo stadig passe sit arbejde, når man står der.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en mobiltelefon
Livsstil

Godt gemt trick: Beskyt din iPhone mod tyveri

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance