Øretæve til fynsk fængsel: Fængselsbetjentes sikkerhed i fare

- Det er ubegribeligt, at fængselsbetjente skal overfaldes, når de udfører så vigtig en samfundsmæssig opgave, sagde Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet efter overfaldet i Nyborg. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Nyborg Statsfængsel skal stramme op på sikkerheden, når fængselsbetjentene skal flytte de indsatte.

Sådan lyder det strakspåbud, som Arbejdstilsynet har givet fængslet, efter at tilsynet besøgte Nyborg efter seneste overfald på en fængselsbetjent den 11. juli.

Fængselsbetjenten i Nyborg Statsfængsel blev overfaldet med slag og spark af en indsat, mens begge var i fængslets gårdareal.

DR Fyn har søgt aktindsigt i afgørelsen, hvor der står følgende:

"Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet med flytning af indsatte på fængslets område planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt," skriver Arbejdstilsynet.

Nyborg Statsfængsel har cirka 130 fængselsbetjente til knap 200 indsatte, og ifølge fællestillidsmand Brian Kristiansen har flere opgaver og konfliktparate indsatte sat fængselspersonalet under et alvorligt pres.

I afgørelsen har Nyborg Statsfængsel også beskrevet, at man på grund af travlhed den 11. juli så sig nødsaget til ikke at overholde sikkerhedsproceduren i forbindelse med at flytte de indsatte.

- Først og fremmest ligger der en skriftlig instruks på, hvordan man skal følge de indsatte til og fra gårdture. Den blev ikke fulgt den dag, fortæller Henrik Marker, der er institutionschef i Nyborg Statsfængsel til DR Fyn.

Men det giver Arbejdstilsynet ikke meget for. De vurderer, at der ikke var tale om en akut situation at flytte de indsatte, og derfor skulle man have overholdt de sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

Arbejdstilsynet kræver desuden, at Nyborg Statsfængsel overholder det generelle forebyggelsesniveau, og at fængselsbetjentene ikke bør foretage individuelle vurderinger i forhold til sikkerheden.

- Som det første har vi indskærpet, at den skriftlige instruks altid skal følges. Samtidig har vi sagt, at det har højeste prioritet, at man har tilstrækkeligt mandskab, når man omgås de her indsatte. Og i tilfælde af at der er flere opgaver på en gang, skal man gå til sin leder og få vedkommende til at prioritere, hvad der er vigtigst, siger Henrik Marker til DR Fyn og fortsætter:

- Sikkerhed har altid førsteprioritet, så må andre arbejdsopgaver vente til senere på dagen.

Sikkerhed i et fængsel er altafgørende - både for de indsatte og medarbejderne. Derfor er overfaldet noget, der får fængslet til at se nærmere på, om der er noget, der kan gøres bedre.

- Det er klart, at det er en meget ubehagelig oplevelse, der påvirker alle medarbejdere. Det gør også, at der kommer ekstra fokus på det her. For det sidste, der må ske på en arbejdsplads, er, at man bliver udsat for vold, siger Henrik Marker til DR Fyn.

Overfaldet blev begået af et medlem af banden Loyal To Familia, og det er en bande, man allerede inden overfaldet var særligt opmærksom på.

- Det er en gruppe indsatte, som man altid skal være opmærksom på. Det er en gruppe, der har vist, at de altid er klar til at gribe til vold, fortæller Henrik Marker.

Nyborg Statsfængsel har indtil den 23. juli til at efterleve Arbejdstilsynets krav om højere sikkerhed. Men det seneste overfald i Nyborg er kun et i rækken af angreb på fængselspersonale over hele landet.

- Det vil vi drøfte med justitsministeren. For det er ubegribeligt, at fængselsbetjente skal overfaldes, når de udfører så vigtig en samfundsmæssig opgave, sagde Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet efter overfaldet i Nyborg.

Det har fået både Fængselsforbundet samt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet til at foreslå hårdere straffe til voldelige indsatte.