Obama: USA's præsidentskab er ikke et reality show

I et indirekte angreb på Donald Trump siger præsident Barack Obama under en pressekonference i Det Hvide Hus fredag, at det amerikanske præsidentskab ikke er et reality show. (Foto: Foto: Andrew Harnik/AP)

At være USA's præsident er et meget alvorligt job, som kræver enorm selvkontrol, siger Barack Obama.

På en pressekonference opfordrer præsident Barack Obama fredag republikaneren Donald Trump til selvransagelse og advarer om, at det amerikanske præsidentskab ikke er et reality show.

- Vi lever i en alvorlig tid, og det er et meget alvorligt job. Det er ikke underholdning, siger Obama til journalisterne, da han bliver spurgt til den republikanske præsidentkandidat Donald Trump.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den meget velhavende forretningsmand havde i en årrække sit eget tv-show, The Apprentice (på dansk "Hyret eller Fyret"), hvor deltagerne konkurrerede om en stilling i Trumps firma.

- Det her er ikke et reality show, siger Obama og uddyber:

- Det her er en kamp om præsidentembedet i USA. Det betyder, at hver eneste kandidat - hver eneste nomineret - er nødt til at være underlagt strenge krav og en enorm selvkontrol.

Donald Trump er ofte blevet kritiseret for sin åbenlyse, provokerende retorik og har blandt andet talt om at bygge en mur ved grænsen til Mexico for at holde migranter ude samt midlertidigt forbyde muslimer at rejse ind i USA.

Trump blev ligeledes mødt med kritik, da han foreslog at nytænke Nato, ligesom han mener, at Japan og Sydkorea bør overveje at få atomvåben, således at landene kan forsvare sig.

I udlandet er det opfattelsen, at Trump lægger an til isolationisme, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/