Der findes meget madfusion, og en af de landes cuisiner, som passer bedst til at fusionere med alverdens andre køkkener er det japanske. Umami-smagen er et eftertragtet element på ethvert menukort, og Restaurant Levi midt i København har netop specialiseret sig i fusionen mellem japansk cuisine – og det populære italienske køkken.
Her lå en parkerings-tomt i årevis. Nu er denne smukke bygning blevet en noget kønnere del af bybilledet i det indre København med flere butikker og nu også en japansk-italiensk restaurant. Foto: Hampus Berndtson
Restauranten er designet fra top til bund af Johannes Torpe, der også er medstifter. Der er hentet speciallavede stole hjem fra italienske Moroso, danske Kvadrat står for de akustikvenlige tekstiler, mens Anker&Co sørger for belysningen. Og udenfor vil der være udendørsservering og eftermiddagssol, når foråret forhåbentligt snart skinner ind over byen.
Køkkenchefen hedder Andrea Calducci, og han har en fortid hos den trestjernede The Fat Duck i London og en perlerække af toprestauranter i Europa og Asien. Efter flere år i Shanghai er han flyttet til København for at skabe sit eget madunivers og skabe den restaurant, han og de tre stiftere savner i København.
De to medstiftere Jesper Boelskifte (billedet) og Peter Trauboth har brugt lang tid på at finde de bedste vine frem – men ikke nødvendigvis de dyreste. Foto: Jonas Pryner
- København er med rette blandt de mest hypede madbyer i verden. Levi bliver stedet, vi selv har savnet i byen. Og det handler ikke om gourmet eller én specifik ting – det er i helheden. Lokationen, fusionen af det italienske og japanske, designet, baren, vinen – atmosfæren og det internationale snit. Alt hænger sammen på en måde, som jeg personligt aldrig har oplevet før i København, siger Jesper Boelskifte.
Fra sashimi til risotto
Menuen afspejler Andrea Calduccis evner udi det italienske, som inspireres og forfriskes af den japanske tilgang til råvarer og tilberedning. På menuen kan nævnes serveringer som jomfruhummer-sashimi med gremolata, havtasketempura og blæksprutte med favabønner, men også ærke-klassiske kombinationer som risotto med ærter og stracciatella og lammebryst med salsa verde.
Lammebryst med salsa verde. Foto: Jonas Pryner
Priserne spænder fra cirka 100 til 250 kroner for retterne og placerer Levi i det tilgængelige mellemleje. Det er også muligt at få deres omakase-menu, som i Japan betyder ”op til dig”, hvor kokken får frie hænder til at servere sine favoritter.
Levi holder åben til frokost og aften – undtagen søndagen, hvor der kun er aftenservering.
Vin skal der til
Det er dog ikke kun køkkenkunsten, der trækker – bag Levi står to kyndige vinfolk i Jesper Boelskifte og Peter Trauboth. De har brugt år på at fylde kælderen med de vine, de selv elsker – uden, at det skal være utilnærmeligt eller kostbart.
- I Italien er vin noget helt umiddelbart og en fast del af livet. Det er en selvfølge, at der står en flaske på bordet - og den smager godt. Det er der, vi gerne vil hen med vinoplevelsen på Levi – ingen lange taler, men bare afsindig god vin og vejledning, konstaterer Jesper Boelskifte, der også har skabt Danmarks nok største udvalg af grappa.
- Levi er jo opkaldt den italiensk grappamester Romano Levi, som har været stor inspirationskilde for mig. Grappa er symbolet på det gode måltid i Italien og derfor er der også rig mulighed for at slutte på italiensk manér med nogle af de allerbedste flasker – også Levis egne, siger Jesper Boelskifte.
Østers kan man også få, men igen i en anden afskygning end bare den traditionelle. Foto: Jonas Pryner
Tortellini med blæksprutte. Foto: Jonas Pryner
Om Levi
Restaurant Levi åbner den 31. marts på Ny Østergade 24 i Indre København. Restauranten vil holde åbent til frokost og aften mandag til lørdag og søndag aften.