Danske topchefers lønstigninger har givet almindelige lønmodtagere massivt baghjul de seneste fire år, og nye EU-regler tegner nu til at give cheflønningerne et yderligere skub opad.
Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.
Ifølge tal fra konsulent- og revisionsfirmaet Deloitte er topcheferne i 16 af landets største, børsnoterede virksomheder steget med ti procent om året. Deres bonus er steget med 22 procent om året. Dertil kommer aktier.
Men cheflønningerne skal formentlig højere op.
Nye EU-regler vil fra 2019 gøre lønposerne mere gennemsigtige, og det vil give lønpres opad, tror Deloitte.
- Tallene viser, at der allerede i nogle år har været en tendens til stigende lønpakker til de administrerende direktører, og den ser ud til at fortsætte - ikke mindst som følge af de nye EU-regler.
- Samtidig vil en større del af lønpakkerne i Danmark blive variable, siger Martin Faarborg, partner i Deloitte, til Finans.
Til sammenligning er lønnen for en privatansat lønmodtager steget med seks procent tilsammen over hele perioden.
Martin Faarborg henviser til et direktiv, som blev vedtaget i EU i sidste måned, og som skal hældes ned i dansk lovgivning i løbet af de næste to år.
Det skal øge gennemsigtigheden betydeligt for de børsnoterede selskabers lønpakker til den øverste ledelse.
Ifølge en opgørelse, som Information lavede i marts, tjener den gennemsnitlige dansker 294.000 kroner om året i løn, mens C20-cheferne får mange millioner om året.
Eksempelvis tjener Kåre Schultz, der er topchef i medicinalfirmaet Lundbeck, 37,8 millioner kroner i løn inklusiv pension, bonus, andre ydelser og aktiebaseret løn.
Det tager ham derfor kun tre dage at tjene den gennemsnitlige danskers løn ind.
Thomas F. Borgen, topchef i Danske Bank, kan med sin årsløn på 18 millioner kroner tjene gennemsnitslønnen på seks dage.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.