Flere og flere af landets kommuner kræver nu, at der er ordentlige løn- og arbejdsforhold for ansatte i firmaer, der udfører arbejde for det offentlige.
97 procent af landets kommuner anvender således nu de såkaldte arbejdsklausuler eller overvejer at vedtage retningsliner for brugen af arbejdsklausuler, når de sender bygge- og anlægsopgaver i udbud.
Det viser resultatet af en spørgeskemaundersøgelse, som Kommunernes Landsforening (KL) har foretaget blandt landets kommuner.
Glæde i KL
Samtidig bruger 70 procent af kommunerne altid eller ofte arbejdsklausuler inden for tjenesteydelser som for eksempel rengøring eller vedligeholdelse af grønne områder.
Formand for KL’s arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard (S), siger til Politiken, at han er glad for, at kommunerne i så stor stil bruger arbejdsklausuler som værktøj.
- Det sikrer, at når vi bruger offentlige midler, foregår det på ordnede vilkår – på danske vilkår, siger han.
Metro-firma dømt for lønsnyd
Brugen af billig, ofte udenlandsk arbejdskraft opfattes som et problem, fordi lave lønninger presser for eksempel danske håndværkere ned i løn eller i værste fald ud i arbejdsløshed.
Arbejdsklausuler er et værn mod løndumping, og har i de seneste år vejet tungt på den politiske dagsorden. Tirsdag i denne uge blev det italienske metro-firma Cipa idømt bod og efterbetaling på 22 millioner kroner for at have underbetalt flere hundrede ansatte på metrobyggeriet i København. Afgørelsen gør sagen til den største sag om social dumping nogensinde i Danmark.
Det har været medvirkende til kommunernes brug af arbejdsklausuler, mener Jacob Bundsgaard.
Kontrol er beskeden
Også fagforbundet 3F er glade for den store udbredelse af arbejdsklausuler. Gruppeformand Kim Lind Larsen fra 3F’s byggegruppe hæfter sig dog ved, at kommunernes kontrolindsats er beskeden, og at relativt få har sikret sig mulighed for at give økonomiske sanktioner til firmaer, der ikke overholder klausulerne.
- Når det kun er et mindretal af kommunerne, som har sat ressourcer af til kontrol og har mulighed for at give sanktioner, er der et stykke vej endnu. Hvis arbejdsklausulerne står alene, har de mest karakter af hensigtserklæringer. Derfor bør alle kommuner føre kontrol og kunne give økonomiske sanktioner, hvis klausulerne ikke bliver overholdt, siger Kim Lind Larsen til Politiken.
Arbejdsklausuler betyder, at der stilles krav om ordentlige løn- og arbejdsvilkår i de kontrakter, der indgås med private virksomheder, der for eksempel skal bygge eller gøre rent for kommunen.
Kædeansvar betyder, at en hovedentreprenør også kan holdes ansvarlig, hvis klausulerne ikke overholdes blandt underentreprenører.