Selv om flere og flere af landets kommuner nu kræver, at der er ordentlige løn- og arbejdsforhold for ansatte i firmaer, der udfører arbejde for det offentlige, er der stadig lang vej igen, før social dumping er udryddet for alvor.
LÆS OGSÅ: Metrosagen spøger: Værn mod lønfusk hitter i kommuner
Det mener Enhedslistens social dumpingordfører, Finn Sørensen. Han kalder det således falsk varebetegnelse, når Kommunernes Landsforening (KL) i en ny rapport slår fast, at 97 procent af landets kommuner anvender de såkaldte arbejdsklausuler eller overvejer at vedtage retningsliner for brugen af arbejdsklausuler, når de sender bygge- og anlægsopgaver i udbud.
Lang vej igen
For kun 52 procent af kommunerne svarer ”altid”, når de bliver spurgt om, hvor ofte de anvender arbejdsklausuler, pointerer Finn Sørensen.
- Rapporten viser altså, at det lyserøde billede, som KL har givet os, ikke passer helt. Der er ingen tvivl om, at det går fremad, og det er positivt, men der er stadig lang vej igen, før politikerne kan se danskerne i øjnene og forsikre dem om, at der ikke bliver spildt skattekroner på social dumping, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.
Skræmmende lavt tal
Rapporten viser også, at 54 procent af kommunerne anvender kædeansvar både i forhold til bygge- og anlægskontrakter og i øvrige udbudskontrakter. Det er positivt, mener Finn Sørensen. Men:
LÆS OGSÅ: Fyn indfører kædeansvar: Slut med løndumping
- Det burde jo være alle kommuner, der gjorde det. Det er faktisk kun 23 procent af kommunerne, der afsætter resurser til at kontrollere om arbejdsklausulerne bliver overholdt. Det er et skræmmende lavt tal, siger han.
Metro-firma dømt for lønsnyd
Brugen af billig, ofte udenlandsk arbejdskraft opfattes som et problem, fordi lave lønninger presser for eksempel danske håndværkere ned i løn eller i værste fald ud i arbejdsløshed.
LÆS OGSÅ: Metrofirma idømt historisk bod for lønsnyd
Arbejdsklausuler er et værn mod løndumping, og har i de seneste år vejet tungt på den politiske dagsorden. Så sent som tirsdag i denne uge blev det italienske metro-firma Cipa idømt bod og efterbetaling på 22 millioner kroner for at have underbetalt flere hundrede ansatte på metrobyggeriet i København. Afgørelsen gør sagen til den største sag om social dumping nogensinde i Danmark.
Kræver lovindgreb
Rapportens resultater øger behovet for en lovgivning på området, mener Finn Sørensen, der minder om, at Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag om, at der skal stilles krav om arbejdsklausuler i alle offentlige kontrakter. Det gælder i dag for staten, men ikke for kommuner og regioner.
- I Enhedslisten kan vi ikke se andre måder at gøre det på, end at kræve en lovændring, siger Finn Sørensen.
Arbejdsklausuler betyder, at der stilles krav om ordentlige løn- og arbejdsvilkår i de kontrakter, der indgås med private virksomheder, der for eksempel skal bygge eller gøre rent for kommunen.
Kædeansvar betyder, at en hovedentreprenør også kan holdes ansvarlig, hvis klausulerne ikke overholdes blandt underentreprenører.